Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

ro

25 Jun, 2024 09:04 305 Marime text
Comunicat de presă
Participarea ministrului afacerilor  externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 24 iunie 2024, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg.
Agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, evoluțiile din Georgia și din regiunea Marilor Lacuri.
În cadrul unui dejun de lucru, miniștrii de externe UE au avut un schimb informal de opinii cu omologii din Balcanii de Vest.
În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a făcut o trecere în revistă a evoluțiilor din teren și a nevoilor armatei ucrainene.
Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța accelerării acordării de sprijin militar Ucrainei și a menționat, în context, decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind transferul de către România a unui sistem Patriot Ucrainei. A subliniat necesitatea  identificării unui acord politic privind deciziile din cadrul Instrumentului European pentru Pace. Totodată, oficialul român a evidențiat importanța angajamentelor de securitate UE-Ucraina.
De asemenea, ministrul român a salutat adoptarea celui de-al 14-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei. În context, ministrul Luminița Odobescu a exprimat susținerea pentru crearea unui nou regim de sancțiuni UE pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Rusiei.
Ministrul român a salutat organizarea Conferințelor Interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova, la 25 iunie 2024, în linie cu decizia Consiliului European din decembrie 2023 și a reiterat sprijinul constant al României pentru parcursul european al celor două state candidate.
Oficialul român a accentuat importanța implicării UE pentru a asista Ucraina în refacerea infrastructurii civile grav afectate de atacurile Rusiei, salutând rezultatele Conferinței de la Berlin privind reconstrucția Ucrainei și a reiterat necesitatea unei abordări strategice a UE la Marea Neagră, pentru consolidarea  rezilienței în regiune.
Referitor la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Luminița Odobescu a reiterat importanța direcționării eforturilor UE către sprijinirea planului de pace pentru Fâșia Gaza propus de administrația SUA. A evidențiat importanța relansării procesului politic bazat pe soluția celor două state, de îndată ce condițiile de pe teren o vor permite. În toate aceste demersuri, coordonarea cu SUA și cu statele arabe din regiune rămâne esențială. 
În ceea ce privește Georgia, oficialul român a subliniat importanța unei abordări pragmatice, ghidată de valori și de obiectivele UE pe termen lung. A reiterat sprijinul pentru aspirațiile pro-europene ale populației georgiene și a apreciat că UE trebuie să continue angajamentul cu Georgia pentru a o menține pe calea europeană.
În cadrul dejunului de lucru la care au participat miniștrii de externe din statele din Balcanii de Vest, ministrul Luminița Odobescu a reiterat susținerea fermă pentru perspectiva europeană a regiunii. Totodată, a semnalat că în actualul context marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, comunitatea de valori UE-Balcanii de Vest poate contribui la sporirea rezilienței, inclusiv față de atacurile hibride ale Rusiei. A reiterat importanța alinierii tuturor statelor din regiune la deciziile UE privind Politica Externă și de Securitate Comună. De asemenea, oficialul român a încurajat continuarea Dialogului Belgrad-Priștina, esențial pentru reconcilierea regională și avansarea parcursului european al celor două părți.
Transcriptul declarațiilor ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/64988
Declarațiile în format video sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/64987
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii