Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea ministrului de externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

ro

24 Jun, 2024 09:17 267 Marime text
Comunicat de presă
Participarea ministrului de externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa luni, 24 iunie 2024, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfășura la Luxemburg.
Agenda reuniunii include discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, evoluțiile din Georgia și din regiunea Marilor Lacuri. De asemenea, miniștrii de externe europeni vor avea și un schimb de opinii informal cu omologii din Balcanii de Vest, în cadrul unui dejun de lucru.
Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se vor concentra pe evoluțiile recente din teren și sprijinul pe care UE trebuie să îl ofere Ucrainei, în special în domeniul militar. De asemenea, vor fi discutate noi măsuri restrictive la adresa Rusiei și Belarusului, stadiul angajamentelor de securitate UE-Ucraina și evaluarea Summit-ului pentru Pacea în Ucraina (Elveția, 15-16 iunie 2024).
Referitor la situația din Orientul Mijlociu, vor continua discuțiile privind perspectiva relansării procesului politic pentru o pace durabilă și cuprinzătoare în regiune și modalitățile prin care UE poate contribui la aceasta.
În cadrul unui dejun informal cu partenerii din Balcanii de Vest, va avea loc un schimb de opinii privind impactul contextului geopolitic și de securitate actual asupra regiunii, cu accent pe creșterea rezilienței în fața amenințărilor hibride, evitarea eludării sancțiunilor UE la adresa Rusiei, precum și importanța cooperării și a relațiilor de bună vecinătate în regiune.
Evoluțiile din Georgia vor fi abordate în contextul adoptării de către legislativul georgian a legii „agenților străini”, cu accent pe abordarea UE în perspectiva discuțiilor pe acest subiect cu ocazia Consiliului European din 27-28 iunie.
În ceea ce privește regiunea Marilor Lacuri, miniștrii vor discuta contextul regional și modalitățile prin care UE ar putea asuma un rol sporit pentru consolidarea stabilității și depășirea actualelor situații de criză din regiune.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii