MAE Participarea secretarului de stat Ana Tinca la Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară (ICONS 2024)
MAE:Participarea secretarului de stat Ana Tinca la Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară (ICONS
22 May, 2024 10:30
ZIUA de Constanta
364
Marime text
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Ana Tinca la Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară (ICONS 2024)
Participarea secretarului de stat Ana Tinca la Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară (ICONS 2024)
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a participat luni, 20 mai 2024, la segmentul ministerial al Conferinței Internaționale privind Securitatea Nucleară (ICONS 2024), organizat la Viena de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
Oficialul român a luat cuvântul în deschiderea Conferinței pentru a evidenția provocările internaționale, precum și evoluțiile relevante în plan național, de la ediția precedentă din 2020, când România a fost co-Președinte al ICONS. A subliniat nevoia respectării angajamentelor privind protejarea securității nucleare la nivel internațional, menționând relevanța acestui subiect în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, a amintit de pericolul generat de situația centralei nucleare de la Zaporojie și a subliniat necesitatea adoptării tuturor măsurilor pentru evitarea unor accidente cu potențiale consecințe grave pentru Ucraina și pentru întreaga regiune. A afirmat, în acest context, importanța cooperării internaționale, în special prin colaborarea cu AIEA.
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a anunțat asocierea României la Declarația co-Președinților ICONS 2024 și la cele comune referitoare la Ucraina, la combaterea amenințărilor la adresa securității nucleare și rolul acesteia în dezvoltarea proiectelor de utilizare a energiei nucleare în scopuri pașnice și a noilor tehnologii.
În marja participării la ICONS 2024, secretarul de stat român a avut o serie de întâlniri bilaterale.
Întrevederea cu subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor și securitate internațională Bonnie Jenkins a oferit un prilej pentru trecerea în revistă a cooperării bilaterale și în cadrul NATO în domeniul dezarmării, neproliferării și controlului armamentelor, bazate pe obiectivul comun de a contracara eroziunea tratatelor internaționale și a ordinii bazate pe reguli. Schimbul de opinii a vizat explorarea unor noi proiecte de cooperare, dezvoltate în spiritul Parteneriatului strategic dintre cele două țări.
Discuția cu Helga Schmid, Secretarul General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), s-a axat pe rolul organizației în regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra sprijinului acordat Ucrainei și a proiectelor dezvoltate în cooperare cu Republica Moldova. Au fost menționate prioritățile OSCE, având în vedere funcționarea organizației de la Viena în condiții excepționale, în acord cu principiul no bussiness as usual, din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Oficialul român a avut o scurtă întrevedere cu Directorul General al AIEA, Rafael Grossi. Principalele teme de discuție au vizat activitatea Agenției pentru asigurarea siguranței nucleare la centrala de la Zaporojie și continuarea proiectelor de colaborare stabilite cu prilejul vizitei recente a directorului general al AIEA în România, respectiv, dezvoltarea inițiativei AIEA de combatere a cancerului, intitulată Rays of Hope, și utilizarea în siguranță a noilor tehnologii în domeniul nuclear (reactoarele modulare de mici dimensiuni – SMR).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii