MAE Participarea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”
MAE:Participarea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a
21 Mar, 2024 09:56
ZIUA de Constanta
622
Marime text
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”
Participarea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a participat, miercuri, 20 martie 2024, la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre” („Changing Dynamics in the Wider Black Sea Region”). Agenda conferinței cuprinde teme de actualitate legate de securitatea în regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei în 2022.
În intervenția susținută în deschiderea conferinței, secretarul de stat Ana Tinca a evocat importanța geostrategică a Mării Negre și consecințele războiului în derulare asupra acestei regiuni, dar și dincolo de aceasta, la nivel euro-atlantic și global. Oficialul român a prezentat măsurile adoptate de România în plan național pentru consolidarea apărării naționale și rezilienței în plan economic și social, precum și proiecte dezvoltate în ultimii ani împreună cu Bulgaria și Turcia în vederea asigurării securității regionale.
Oficialul român a subliniat totodată importanța specială pe care și ceilalți aliați o acordă regiunii Mării Negre în noul context de securitate; astfel, a făcut referire la activitățile Grupurilor de Luptă ale NATO dislocate pe teritoriul României si Bulgariei, la prezența forțelor militare americane în regiune, precum și la sprijinul primit de țara noastră în alte domenii, cum ar fi consolidarea apărării aeriene.
Secretarul de stat a subliniat necesitatea ca acest sprijin, precum și asistența pentru Ucraina să continue. A evocat Summitul NATO de la Washington ca un moment de referință pentru reafirmarea solidarității și unității aliate, dar și pentru adoptarea unor decizii care să consolideze postura de descurajare și apărare aliată pe Flancul Estic și să asigure sustenabilitatea acesteiea pe termen lung. A subliniat că obiectivul României este o zonă extinsă a Mării Negre în care recursul la forța militară și la amenințarea cu forța să fie eliminate. Oprirea agresiunii ruse și retragerea forțelor militare din Ucraina reprezintă un prim pas indispensabil pentru a crea condițiile restaurării păcii și stabilității în această regiune.
Conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre” este organizată de Universitatea de Apărare „Carol I” și Centrul European pentru studii de securitate „George C. Marshall”, în perioada 20-21 martie 2024. Evenimentul reunește reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București din statele membre NATO, Ucraina, Georgia și ai Comandamentului forțelor de infanterie marină ale SUA din Europa și Africa, precum și reprezentanți ai unor instituții de învățământ și think tank-uri naționale și internaționale active în domeniul securității.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii