Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:15 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe și la Summitul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est

ro

14 Jun, 2024 13:50 425 Marime text
14 iunie 2024
 
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe și la Summitul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat joi, 13 iunie 2024, la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe și la Summitul Șefilor de stat și de guvern din cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), organizat la Skopje de Preşedinţia-în–Exerciţiu (PiE) a SEECP exercitată de Republica Macedonia de Nord. Reuniunile au fost prezidate de Gordana Siljannovska-Davkova, Președintele Republicii Macedonia de Nord, respectiv de Bujar Osmani, ministrul afacerilor externe.
În intervențiile sale, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a transmis felicitări Președinţiei-în-Exercițiu (PiE) macedonene a SEECP pentru activitatea desfășurată în cadrul mandatului, precum și urări de succes Albaniei care va prelua mandatul de PiE SEECP în perioada iulie 2024-iunie 2025. Oficialul român a menționat angajamentul României pentru intensificarea cooperării în cadrul formatelor regionale relevante, care rămân instrumente utile pentru sprijinirea parcursului european şi euro-atlantic al statelor din Europa de Sud-Est. A exprimat susținerea pentru eforturile de implementare a Strategiei Europa de Sud-Est 2030 (SEE 2030), care prevede consolidarea cooperării regionale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
De asemenea, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat importanța cooperării regionale și a intensificării proiectelor și inițiativelor de conectivitate, în urma efectelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei asupra Europei de Sud-Est și a Mării Negre. A transmis sprijinul ferm pentru dinamizarea politicii de extindere a UE, subliniind contribuția SEECP în avansarea procesului de aderare. A arătat că România susține integrarea europeană accelerată, bazată pe merite, deopotrivă în Balcanii de Vest, cât și în Vecinătatea Estică și a încurajat continuarea reformelor conform angajamentelor asumate, precum și necesitatea consolidării alinierii statelor candidate la politica externă și de securitate comună.  
Participanții au adoptat Declarația Comună a Summitului SEECP, precum și Raportul Anual de Activitate al Secretarului General al Consiliului pentru Cooperare Regională (RCC), brațul operațional al SEECP.
Declarația Comună adoptată la Summit subliniază importanța menținerii dinamicii agendei europene de extindere și a implementării Strategiei SEE 2030, necesitatea consolidării securității și rezilienței regionale, precum și interesul pentru avansarea cooperării economice și a conectivității în domeniile energiei, transportului și cel digital. De asemenea, Declarația evidențiază hotărârea participanților la SEECP de a avansa integrarea economiilor statelor balcanice în Piața Comună Regională și de a continua promovarea agendei verzi pentru o dezvoltare sustenabilă a regiunii. Totodată, documentul comun marchează rolul important al cooperării parlamentare, precum și necesitatea unei coordonări mai strânse între SEECP și Consiliul Cooperării Regionale.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii