MAE Participarea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO
MAE:Participarea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO
26 Apr, 2024 08:48
ZIUA de Constanta
527
Marime text
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO
Participarea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO
Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru a coordonat miercuri, 24 aprilie 2024, la Palatul Victoria, reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Cancelariei Prim-Ministrului.
Întâlnirea continuă seria de consultări cu caracter interinstituțional inițiată de MAE, în anul 2022, pentru crearea unor bune practici în domeniu și implicit a sporirii relevanței României în plan internațional prin intermediul UNESCO.
În deschiderea reuniunii, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a subliniat nevoia de coordonare interinstituțională și importanța dialogului dintre instituțiile naționale abilitate, în etapa premergătoare promovării patrimoniului românesc în Patrimoniului Mondial UNESCO.
Secretarul de stat Janina Sitaru a evocat buna colaborare instituțională care a permis obținerea unor succese importante ale României în context UNESCO, cum sunt dosarele Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova (2022); Tradiția creșterii cailor lipițani (2022) și Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor (2023). Acestea se adaugă dezvoltărilor recente legate înscrierea primului element de patrimoniu documentar din România (Codex Aureus) în Registrul internațional al Programului UNESCO Memoria Lumii, de progresele în direcția participării orașelor românești la Rețeaua UNESCO a orașelor creative, precum și la Rețeaua UNESCO a orașelor care învață. Totodată, a subliniat importanța și impactul pozitiv asupra cooperării regionale și bunei vecinătăți al inițiativelor, parteneriatelor, colaborărilor și dosarelor transfrontaliere în care România este implicată.
La reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Educației, Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO - Paris, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și Institutului Național al Patrimoniului, respectiv experți și punctele focale ale României pentru diverse problematici UNESCO. România este membru activ al tuturor celor șapte convenții culturale UNESCO și participă la toate reuniunile organismelor subsidiare ale UNESCO.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii