Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea secretarului de stat Traian Hristea la cea de-a patra Conferință a Națiunilor Unite pentru statele insulare mici în curs de dezvoltare

ro

30 May, 2024 08:57 387 Marime text
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Traian Hristea la cea de-a patra Conferință a Națiunilor Unite pentru statele insulare mici în curs de dezvoltare
 
Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea participă, în perioada 27-30 mai 2024, la cea de-a patra Conferință a Națiunilor Unite pentru statele insulare mici în curs de dezvoltare, care se desfășoară în Antigua și Barbuda.
Oficialul român a susținut declarația națională marți, 28 mai 2024, în cadrul dezbaterii generale. În acest context, a evidențiat sprijinul activ al României pentru statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS), deosebit de vulnerabile în fața unor provocări globale majore cum sunt schimbările climatice și degradarea mediului, dependența comercială, susceptibilitatea la șocurile externe, fie ele economice, financiare sau de sănătate.
Secretarul de stat Traian Hristea a arătat contribuția concretă a României la dezbaterea la nivelul ONU pe tema creșterii nivelului mărilor și oceanelor, precum și asistența oficială pentru dezvoltare oferită de România în ultimii ani SIDS. A făcut un apel la solidaritate din partea comunității internaționale, atât cu statele cele mai vulnerabile cum sunt SIDS, cât și cu populații care traversează situații de criză cu impact la nivel mondial, cum este cazul războiului de agresiune purtat de Rusia în Ucraina, sau situația umanitară din Orientul Mijlociu.
De asemenea, în cadrul reuniunii, demnitarul român a prezidat o sesiune plenară în care au fost prezentate intervenții naționale de către înalți oficiali și reprezentanți ai statelor membre ONU.
La 27 mai 2024, secretarul de stat Traian Hristea a participat la reuniunea UE-Caraibi, co-prezidată de comisarul european Jutta Urpilainen și Everly Paul Chet Greene, ministrul afacerilor externe, comerțului exterior și imigrației din Antigua și Barbuda.
În intervenția sa, secretarul de stat Traian Hristea a evocat progresele substanțiale înregistrate de România în relațiile cu statele caraibiene, în special pe durata pregătirii și exercitării Președinției Consiliului UE. A evocat, de asemenea, programele de asistență tehnică oferite de România regiunii Caraibilor, adaptate nevoilor statelor beneficiare, precum și contribuția României la dezvoltarea parteneriatului UE-Caraibi. A exprimat disponibilitatea României de a rămâne un susținător al regiunii în cadrul UE și de a promova activ parteneriatul UE-Caraibi, în special în domeniul tranziției verzi și a celei digitale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii