Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea secretarului de stat Traian Hristea la cea de-a patra Conferință a Națiunilor Unite pentru statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS4) și întrevederile bilaterale în marjă

ro

31 May, 2024 08:40 339 Marime text
31 mai 2024
 
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Traian Hristea la cea de-a patra Conferință a Națiunilor Unite pentru statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS4) și întrevederile bilaterale în marjă
 
Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a susținut miercuri, 29 mai 2024, o declarație în cadrul dialogului interactiv privind valorificarea datelor și tehnologiilor digitale și construirea instituțiilor eficiente pentru un viitor rezilient în statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS), desfășurat la Conferința SIDS4.
Cu acest prilej, a prezentat experiența României privind construirea mecanismelor instituționale și a bazelor de date în domeniul dezvoltării durabile și a subliniat deschiderea de a sprijini SIDS pentru dezvoltarea mecanismelor de guvernare care să contribuie la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
În contextul participării la SIDS4, secretarul de stat a avut o serie de întrevederi bilaterale cu Ralph Everard Gonsalves, Prim-ministrul Saint Vincent și Grenadine, Mia Amor Mottley, Prim-ministrul Barbados, Dickon Mitchell, Prim-ministrul Grenadei, Dr. Carla Barnett, Secretar General al Comunității Caraibiene (CARICOM), Everly Paul Chet Greene, ministrul afacerilor externe, comerțului exterior și imigrației din Antigua și Barbuda, Denzil Llewellyn Douglas, ministrul afacerilor externe al Saint Kitts și Nevis, Kerrie Symmonds, ministrul afacerilor externe și comerțului exterior din Barbados, Kamina Johnson Smith, ministrul afacerilor externe și comerțului exterior din Jamaica și Anayansi Rodríguez Camejo, viceministrul de externe al Republicii Cuba. 
Secretarul de stat Traian Hristea a reiterat angajamentul României în plan bilateral față de regiunea Caraibilor, precum și interesul de a rămâne contributor activ la dezvoltarea parteneriatului UE-Caraibi. Oficialul român a evocat progresele substanțiale înregistrate în relațiile României cu CARICOM și cele 14 state membre, precum și voința politică de a dezvolta cooperarea în domenii precum educație, schimbări climatice și managementul situațiilor de urgență. De asemenea, partea română a apreciat contribuția statelor caraibiene la identificarea unei soluții la ieșirea Haiti din criza multi-dimensională care afectează grav statul și populația civilă. Secretarul de stat român și înalții demnitari caraibieni au efectuat un schimb de vederi pe marginea crizei din Ucraina și au reconfirmat atașamentul față de multilateralism și ordinea internațională bazată pe reguli.
Cu prilejul întrevederii cu viceministrul de externe al Republicii Cuba, Anayansi Rodríguez Camejo, ambele părți au reiterat importanța pe care o acordă dezvoltării relațiilor bilaterale și au agreat impulsionarea colaborării în domeniile educației, culturii, agriculturii și sănătății.
În cadrul Conferinței a fost adoptat planul de acțiune „The Antigua and Barbuda Agenda for SIDS (ABAS) – a Renewed Declaration for Resilient Prosperity” pentru decada 2024-2034.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii