Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a delegației Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul Republicii Federale Germania

ro

19 Jun, 2024 09:11 314 Marime text
18 iunie 2024
Comunicat de presă
Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a delegației Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul Republicii Federale Germania
 
 Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a primit marți, 18 iunie 2024, o delegație parlamentară a Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul Republicii Federale Germania, conduse de deputatul Anton Hofreiter, președintele Comisiei.
Întrevederea a prilejuit reconfirmarea nivelului excelent al relației bilaterale dintre România și Germania, atestată de cooperarea apropiată atât la nivel guvernamental, cât și pe linia dialogului parlamentar, pe teme de interes comun în raport cu agenda Uniunii Europene.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat interesul pentru valorificarea oportunităților de intensificare a dialogului politico-diplomatic, economic și sectorial,  respectiv pentru avansarea coordonării pe dosarele europene de actualitate, având în vedere contextul actual dificil, marcat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și de consecințele sale multidimensionale.
Oficialul român a accentuat necesitatea continuării și extinderii sprijinului acordat Ucrainei la nivel european, precum și pentru Republica Moldova, care se confruntă cu efectele negative generate de acțiunile agresive ale Federației Ruse. În același timp, a fost reiterată susținerea României pentru avansarea procesului de extindere a Uniunii, atât cu partenerii estici, cât și cu statele din Balcanii de Vest, în baza meritelor proprii. În context, a fost salutată perspectiva organizării primelor Conferințe Interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul mandatului actualei Președinții belgiene a Consiliului UE. 
Parlamentarii germani au exprimat mulțumiri și aprecieri pentru eforturile majore ale României în sprijinul Ucrainei și au subliniat susținerea pentru extinderea UE și acordarea unui sprijin consistent statelor candidate în procesul de negociere.
Cele două părți au făcut un schimb de vederi și pe alte teme europene de interes, precum reforma Uniunii, asigurarea independenței energetice, modalitățile de sprijinire a industriei de apărare, amenințările hibride și necesitatea asigurării unor procese electorale transparente în contextul combaterii dezinformării. 
Secretarul de stat român a subliniat prioritatea finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, mulțumind părții germane pentru sprijinul constant acordat. Partea germană a subliniat importanța pentru întreaga Uniune a completării spațiului de liberă circulație și a reconfirmat susținerea fermă pentru acest obiectiv al României, inclusiv din perspectiva demersurilor parlamentare.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii