Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:52 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsuri de sprijin pentru Complexul Energetic Hunedoara

ro

13 May, 2015 16:18 1095 Marime text
Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Ordonanță de Urgență, unele măsuri în sprijinul Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A.

Actul normativ creează cadrul legal și stabilește condițiile în care Trezoreria Statului, prin Ministerul Finanțelor Publice va putea acorda, la solicitarea Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., în condiții de piață, un împrumut în limita sumei de 40 de milioane de lei.

Împrumutul acordat din venituri din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile, va fi destinat rambursării de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A a ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus în data de 20 aprilie 2015 recuperarea acestuia de către statul român. Obligația de recuperare a ajutorului de stat rezultat din tarifele practicate de Hidroelectrica pentru Societatea Termoelectrica S.A și Societatea Electrocentrale Deva S.A s-a extins la Complexul Energetic Hunedoara în calitate de succesor în drepturi al celor două societăți.

Împrumutul în limita sumei de 40 de milioane de lei se va acorda în baza unei analize economico-financiare efectuate de EximBank S.A.în vederea stabilirii capacității de rambursare și a marjei de dobândă. De asemenea, împrumutul în limita sumei de 40 de milioane de lei se acordă cu condiția constituirii unor garanții care trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul împrumutului. Garanțiile se constituie prin instituirea de către organul fiscal competent al ANAF a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea societății.

Împrumutul și dobânda aferentă vor fi rambursate de către Complexul Energetic Hunedoara din surse proprii.

Împrumutul se acordă după încetarea procedurii de administrare specială instituită asupra Societății în baza Legii 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare.

Actul normativ a fost adoptat de Guvern având în vedere faptul că nerambursarea ajutorului de stat incompatibil de către Complexul Energetic Hunedoara ar fi făcut imposibilă acordarea, ulterior, a unui ajutor de stat individual pentru salvare în sumă de 167 de milioane de lei acestei Societăți. Asupra acestui ajutor de stat individual de salvare a fost notificată Comisia Europeană. În data de 21 aprilie 2015, Comisia Europeană a emis decizia nr. C (2015) 2652 final, cazul SA.41318 -  România, prin care a stabilit să nu ridice obiecțiuni și a decis că acest ajutor de stat individual de salvare este compatibil cu piața internă. Condițiile de acordare a unui ajutor de stat individual de salvare pentru CE Hunedoara vor fi aprobate printr-un act normativ ulterior.

Tot în ședința de astăzi, Guvernul a adoptat o Hotărâre de abrogare a HG nr. 86/2013, prin care se stabilea strategia de privatizare a Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., luând în considerare structura integrată a societății de producător de energie electrică și de exploatare a unor perimetre de huilă.


Conform prevederilor legale în vigoare, Societatea avea obligația de a restitui până la data de 30 aprilie 2015 un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, egal cu numărul total de emisii de gaze cu efect de seră provenite din instalațiile care funcționaseră în anul anterior, înregistrând un deficit de certificate de emisii de gaze cu efect de sera evaluat la cca. 39 milioane lei.

Implementarea cerințelor Deciziei Comisiei Europene din 21.04.2015, privind acordarea unui ajutor de stat pentru salvare către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. care să asigure și restituirea certificatelor menționate anterior, condiție esențială pentru continuarea activității de producere energie electrică, impune separarea activității miniere de celelalte activitati. În acest context se modifică structura patrimonială a Societatii față de cea avută în vedere la momentul elaborării strategiei de privatizare și, astfel, acționarul se află în imposibilitatea de a derula procesul de privatizare în condițiile prevăzute prin strategia adoptată prin HG nr. 86/2013.

Totodată, Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. a fost inclusă în programul de reducere a plăților restante, fiind vizate măsuri de restructurare internă și găsirea unor soluții viabile de dezvoltare. Situația economico-financiară a Societății nu   s-a apreciat atât de mult astfel încât să reziste pieței concurențiale,  înregistrând la data de  31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante în suma de 432,8 milioane lei.

Pe cale de consecință, este necesară abrogarea strategiei de privatizare a Societății Complexul Energetic Hunedoara  S.A. adoptate prin HG nr. 86/2013.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii