Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:18 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Forumul ”Noi perspective de cooperare româno-americană în baza Parteneriatului Strategic”

ro

30 Mar, 2015 13:39 1156 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 30 martie 2015, la Forumul ”Noi perspective de cooperare româno-americană în baza Parteneriatului Strategic”, desfășurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”. Evenimentul, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, cu participarea co-președintelui Grupului de Prieteni pentru România din Congresul SUA, Mike Turner, face parte din seria de manifestări organizate în acest an de autorităţile române şi americane, în contextul celebrării a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

Șeful diplomației române a evidenţiat, în deschiderea evenimentului, locul prioritar pe care relaţiile cu SUA îl ocupă în politica externă şi în arhitectura de securitate a României, alături de apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană. A arătat că acest moment aniversar semnificativ se derulează sub auspicii favorabile, relaţiile dintre România şi SUA fiind în prezent mai puternice decât oricând în istorie.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat valoarea şi forţa Parteneriatului Strategic cu SUA, reliefate prin progresele înregistrate în cadrul cooperării bilaterale şi demonstrate de proiectele de referinţă acumulate pe dimensiunea strategică şi în plan politico-militar, precum şi de excelenta cooperare în promovarea securităţii regionale şi euro-atlantice. „Dorim să aprofundăm cooperarea cu SUA, alături de aliaţii şi partenerii noştri europeni, în vederea asigurării unui spaţiu al securităţii, stabilităţii, prosperităţii şi statului de drept în vecinătatea noastră, de la Marea Neagră la Balcanii de Vest”, a arătat ministrul Bogdan Aurescu. Totodată, a evidențiat perspectivele de amplificare a interacţiunii bilaterale, dincolo de dimensiunea politico-militară şi strategică, în domeniile economic, educaţiei, inovării şi cercetării - o dimensiune a Parteneriatului Strategic care trebuie dezvoltată prioritar, precum şi al contactelor interumane, evidenţiind efectele pozitive concrete pe care o cooperare româno-americană aprofundată pe aceste paliere le poate genera pentru cetăţenii şi economiile ambelor state.

Ministrul afacerilor externe a evidenţiat totodată, că România şi SUA derulează o cooperare extinsă nu numai la nivel bilateral, ci şi în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale precum NATO, OSCE, ONU, AIEA sau procesul Summit-ului Securităţii Nucleare, precum și în combaterea terorismului, radicalismului şi a proliferii armelor de distrugere în masă.

"Declarația privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI și Acordul privind sistemul antirachetă, pe care am avut onoarea să le negociez în numele României, ambele finalizate în 2011, au deschis un nou capitol în relația noastră, un capitol bazat pe recunoașterea că România a devenit un partener și un aliat de încredere și solid al Statelor Unite și în cadrul NATO. ( ...). Nu există nicio îndoială că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite are mari perspective pentru viitor. Depinde numai de noi să transformăm aceste perspective în realitate, prin efort comun și dedicare", a declarat Bogdan Aurescu.

În marja conferinţei, Ministerul Afacerilor Externe a organizat o expoziţie de documente diplomatice care documentează o serie de momente importante ale relaţiilor bilaterale, în plan politic, economic şi cultural, în decursul celor 135 de ani de existenţă.



Informații suplimentare:


Parteneriatul Strategic a fost lansat în 1997, în contextul vizitei la Bucureşti a preşedintelui William J. Clinton şi reînnoit în 2011 prin adoptarea la nivelul cel mai înalt, la 13 septembrie 2011, la Washington D.C., a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi SUA.

Declaraţia afirmă viziunea comună asupra aprofundării şi dezvoltării Parteneriatului Strategic, ataşamentul faţă de valorile euro-atlantice şi angajamentul promovării acestora în plan regional, în spaţii de interes reciproc precum Vecinătatea estică a UE sau Balcanii de Vest, şi global, precum şi pentru consolidarea securităţii transatlantice. Principalele componente ale relaţiei bilaterale reflectate în cadrul documentului vizează: dialogul politico-militar şi de securitate, relaţiile economice, contactele interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie şi cultură.

Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi SUA şi Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, semnat tot la 13 septembrie 2011, la Washington D.C., constituie fundamentul relaţiei de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia Comună este primul document politic bilateral care reglementează Parteneriatul Strategic cu SUA, în timp ce Acordul antirachetă este primul document juridic bilateral care include referiri la Parteneriatul Strategic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii