Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Grupului de Prieteni ai Bosniei și Herțegovinei

ro

20 Apr, 2015 11:49 1043 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 aprilie 2015, la Luxemburg, la întâlnirea Grupului de Prieteni ai Bosniei și Herțegovinei, reuniune organizată de Croaţia, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe.
 
La întâlnire au fost prezenți din partea Bosniei și Herțegovinei reprezentantul Președinției colective a Bosniei și Herțegovinei, Mladen Ivanic, precum și ministrul de externe Igor Crnadak.
 
Întâlnirea a avut loc în contextul evoluțiilor pozitive din ultimele luni din Bosnia și Herțegovina: asumarea de către Parlament a Angajamentului Scris care stă la baza abordării reînnoite a UE, formarea guvernului statal. Aceste evoluţii au fost marcate şi prin adoptarea de Concluzii ale Consiliului la precedenta reuniune, din 16 martie 2015, prin care s-a agreat trecerea la etapa următoare în cadrul abordării reînnoite – finalizarea și intrarea în vigoare a Acordului de Stabilizare și de Asociere cu Bosnia și Herțegovina, semnat la 16 iunie 2008 și ratificat ulterior de toate statele membre UE.
 
Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii cu privire la conținutul și implementarea agendei inițiale de reforme, care va fi elaborată de autoritățile Bosniei și Herțegovinei împreună cu partenerii europeni și internaționali, reformele respective având rolul de a ameliora situația socială și economică a cetățenilor Bosniei și Herțegovinei.
 
În intervenţia sa, Bogdan Aurescu a salutat constituirea guvernului statal și a celui federal, absolut necesare în perspectiva demarării reformelor socio–economice inițiale, la a căror formulare instituțiile financiare internaționale vor avea o contribuție deosebit de importantă. În context, a subliniat așteptările înalte ale Uniunii de la noile autorități de la Sarajevo. Este un moment care trebuie fructificat, mai ales că alte state din regiune sunt deja mai avansate pe calea integrării europene. 
 
A subliniat faptul că Angajamentul Scris, asumat de către Parlament la 23 februarie 2015, reprezintă o decizie istorică a liderilor politici bosniaci, dar care trebuie urmat de masuri concrete pentru avansarea acestui stat pe calea europeană.
 
Ministrul român de externe a reiterat susținerea fermă a României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei și Herțegovinei – un factor deosebit de important pentru securitatea și stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest.
 
Reprezentanții Bosniei și Herțegovinei au adresat mulțumiri pentru sprijinul acordat de instituțiile europene pentru reluarea procesului care să confirme parcursul european al țării și au reafirmat angajamentul deplin pentru derularea reformelor necesare, în perspectiva depunerii unei candidaturi credibile de aderare la UE.

 
 
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii