Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:19 25 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la cea de a-II-a ediţie „Dialoguri@MAE” , cu tema „Contribuţia României la modernizarea Politicii Europene de Vecinătate şi la abordarea UE privind Parteneriatul Estic”

ro

24 Apr, 2015 10:27 1065 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis astăzi, 23 aprilie 2015, cea de-a II-a sesiune a dezbaterilor interactive „Dialoguri@MAE”, care a avut ca temă „Contribuţia României la modernizarea Politicii Europene de Vecinătate şi la abordarea UE privind Parteneriatul Estic”.
Analiştii Iulian Chifu, Dan Dungaciu şi Dan Cărbunaru şi-au prezentat viziunile pe tema aflată în discuție,  evenimentul fiind moderat de secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă. Printre participanţi s-au aflat personalităţi din mediul academic, specialişti în relaţii internaţionale, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. 
Bogdan Aurescu a evidențiat, în deschiderea evenimentului, semnificația deosebită a momentului actual, în care Uniunea Europeană reanalizează relaționarea cu vecinătatea sa.  „Unde ne aflăm acum, în 2015, în relațiile noastre cu vecinii, din punct de vedere al politicilor noastre regionale? 2015 este anul în care Parteneriatul Estic se află la un moment de răscruce, după declanșarea unui conflict într-unul din statele partenere. Tot 2015 este anul în care va fi revizuită Politica Europeană de Vecinătate, dar și Strategia UE – Asia Centrală.  Toate aceste momente se derulează pe fundalul unei creșteri fără precedent a conflictelor și tensiunilor din vecinătatea noastră imediată sau mai îndepărtată – Ucraina, Nordul Africii, Orientul Mijlociu”, a declarat șeful diplomației române.
„România consideră că a sosit  momentul  pentru rafinarea abordărilor sale, și, implicit, ale Uniunii cu vecinii, pentru rafinarea politicilor, inițiativelor și instrumentelor aferente acestora”, a subliniat ministrul afacerilor externe, accentuând că Politica Europeană de Vecinătate trebuie adaptată la provocările prezentului.
“Din perspectiva Politicii Europene de Vecinătate, este tot mai necesară nevoia de a reanaliza interacţiunea noastră cu partenerii şi cu vecinii lor. Va trebui să continuăm să tratăm această relaționare cu atenție,  pentru identificarea intereselor şi compatibilităţilor cu valorile noastre fundamentale, pentru ca ulterior, să ne putem ajusta răspunsurile şi politicile în funcţie de concluziile la care vom ajunge. Având în vedere că mediul care înconjoară vecinătatea UE este unul eterogen, va fi nevoie să recurgem la politici ţintite, de tip tailor-made (croite după necesităţi) pentru a câştiga încrederea şi a dovedi că avem bune intenții”, a explicat Bogdan Aurescu.
Soluţia României, înaintată spre dezbatere la nivelul UE, la toate aceste provocări ale momentului este reprezentată de platformele pentru dialog pe teme de securitate în sens larg – Security Trusts, a arătat Bogdan Aurescu: “România propune un model nou de cooperare, o platformă politică de pe care apoi se pot lansa proiectele concrete. Este un model nou dictat tocmai de realitatea inedită cu care ne confruntăm, pentru prima dată, în jurul Europei. (…). Este vorba despre  veritabile platforme politice de dialog permanent, care ar urma să fie create în vederea abordării atât a provocărilor de securitate, cât şi a obiectivelor pe care le are în vedere fiecare dintre actorii implicaţi”.
„Aceste Security Trusts pot genera un mediu de încredere și apoi vor crește condițiile de securitate și dezvoltare, într-un areal care va merge dincolo de vecinătatea imediată a Uniunii. Realitatea ne arată că este necesară construirea unei „centuri” de prosperitate și securitate în jurul nostru, prin intermediul vecinilor și al vecinilor vecinilor”, a mai punctat Bogdan Aurescu.
Iulian Chifu a salutat, în intervenția sa, inițiativa României de a propune ca formule de dialog regional aceste Security Trusts, evidențiind că numai prin angajarea statelor partenere din vecinătatea extinsă se poate ajunge la reafirmarea principiilor fundamentale care stau la baza relaționării cu UE și la recalibrarea limbajului folosit în raport cu statele europene.
Dan Cărbunaru a accentuat faptul că platformele care mizează pe consolidarea încrederii trebuie să se concentreze pe oameni, care sunt beneficiarii direcți ai securității și bunăstării vizate de Uniunea Europeană în interiorul său, dar și în exterior. A evidențiat faptul că în toate aceste eforturi – diplomatice și nu numai – presa este un partener esențial care poate eficientiza demersurile, mai ales cele de comunicare.
La rândul său, Dan Dungaciu a evidențiat utilitatea conceptului de Security Trusts, apreciind că formatul Parteneriatului Estic nu a condus la  un spațiu de comunicare constructivă, de dialog între țările implicate. De asemenea, a atras atenția că Sinergia Mării Negre ar putea fi, de asemenea, o platformă utilă, sub acest aspect al dialogului, inclusiv în ceea ce privește conflictele înghețate din regiune.                                                                                                                                                                 
Informații suplimentare:
Conceptul de Security Trusts, al platformelor de dialog în cadrul PEV, este destinat îmbogăţirii şi îmbunătăţirii politicii de vecinătate cu elemente care să prevină sau să diminueze posibilele consecinţe negative ale unor dezvoltări de securitate în vecinătatea frontierelor UE. România a propus spre dezbatere ideea unui dialog politic substanțial, care ulterior să poată furniza soluții convenite între Uniune, parteneri și vecinii partenerilor, spre soluționare în domenii de interes împărtășit de către cele trei părți.
Principalul obiectiv al Security Trusts este îmbunătăţirea mediului de securitate în regiuni unde obiectivele urmărite de UE în planul apropierii politice (asociere) sau economice (integrare) nu sunt uşor de atins. România consideră că trei platforme de dialog pot fi avute în vedere:
-       una privind Marea Neagră și Caucazul;
-       o alta pentru zona Golfului şi a Orientului Mijlociu;

-       respectiv una pentru Africa Sub-Sahariană.
În viziunea României, aceste platforme de dialog se pot focaliza atât pe vecinătatea imediată a Uniunii Europene, dar și pe segmentul vecinilor vecinilor, existând şi potențial de implicare al altor actori globali interesaţi să susţină găsirea de soluţii pentru situaţiile de criză din vecinătate.
Totodată, aceste platforme de dialog  pe teme de securitate nu includ o dimensiune militară, dar au în vedere o serie de formate multidimensionale de dialog cu actorii din regiune. Obiectivul urmărit este aducerea la aceeaşi masă a tuturor actorilor interesaţi (regionali şi globali) pentru abordarea de o manieră transparentă a temelor de divergenţă, a celor de convergenţă şi a atingerii unui numitor comun în ceea ce priveşte zonele de interes comun în regiunea respectivă.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul MAE:
http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2015/pdf/2015.04.23_security_trusts_-_pev_final_23.pdf
Intervenţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu este disponibilă aici:
http://www.mae.ro/node/31687
 
 

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii