Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:25 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

22 Jun, 2015 17:47 1034 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 22 iunie 2015, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (CAE), care s-a desfăşurat la Luxemburg.
Agenda reuniunii a inclus următoarele subiecte: dezbatere strategică privind relaţiile Uniunii cu Asia, acţiunea UE în domeniul diplomaţiei energetice și evoluţiile recente din Republica Macedonia. Au fost abordate succint evoluţiile din cadrul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, precum şi aspecte privind acţiunea externă a Uniunii, în pregătirea Consiliului European din 25-26 iunie 2015. În cadrul dejunului de lucru, miniştrii europeni au avut un schimb de opinii cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, privind cooperarea UE-ONU în domeniul gestionării crizelor şi al dezvoltării.
Discuţia strategică privind relaţiile UE-Asia a avut ca obiectiv definirea unei perspective strategice pe termen lung în ceea ce priveşte raportarea Uniunii la principalii actori din regiune, atât state, cât şi organizaţii de cooperare regională. O atenţie deosebită a fost acordată relaţiilor UE cu Asociaţia Statelor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), precum şi construcției parteneriatului strategic UE-China.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a confirmat sprijinul României pentru stabilirea unui parteneriat strategic real şi de substanţă între UE şi ASEAN, bazat pe interesele comune împărtășite. Ministrul Aurescu a evidenţiat necesitatea unei adaptări continue a perspectivei strategice a UE în relaţia sa cu China, cu scopul creării unui parteneriat strategic dinamic - obiectiv asumat deja de UE -, consistent, relevant şi care să permită atât promovarea eficientă a intereselor UE şi statelor sale membre, cât şi definirea unui mediu regional şi global caracterizat de stabilitate şi predictibilitate.
În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a readus în atenţie importanţa continuării dialogului şi angajamentului cu statele ASEAN în ce priveşte abolirea de către acestea a pedepsei cu moartea, în spiritul Liniilor Directoare UE pe această temă.
Referindu-se la angajamentul UE în Asia Centrală, ministrul a subliniat că regiunea trebuie văzută ca având o înaltă importanţă strategică pentru UE. A menționat că UE trebuie să încurajeze statele central-asiatice să se angajeze în exerciții de cooperare regională, de natură să reducă potenţialul conflictual din regiune, fiind necesară identificarea domeniilor de interes pentru aceste state, de la transporturi şi infrastructură, la combaterea extremismului, traficului de droguri, managementul frontierelor, educație, construcție instituțională. "UE trebuie să se concentreze pe perspectiva pe termen lung a Asiei Centrale, a cooperării cu UE, şi să acționeze pentru dezvoltarea structurilor de cooperare regională necesare, care să răspundă problemelor statelor din regiune", a arătat Bogdan Aurescu.
Subiectul diplomaţiei energetice a fost abordat în contextul eforturilor de consolidare a dimensiunii externe a politicii energetice a UE, precum şi de implementare a Uniunii Energiei. Bogdan Aurescu a apreciat drept esenţială corelarea obiectivelor energetice ale UE cu instrumentele de acţiune externă ale Uniunii. Alături de omologii europeni, a apreciat elaborarea de către Comisie şi SEAE a unui Plan de Acţiune UE şi a considerat necesară continuarea discuţiilor pe marginea acestuia în grupurile de experţi ale Consiliului. A arătat că, în contextul geopolitic actual, problema asigurării securităţii aprovizionării cu energie a tuturor statelor membre trebuie tratată în mod prioritar. În acest sens, a pus accentul pe necesitatea identificării şi accesării de noi surse de energie, concomitent cu implementarea deplină a conceptului Uniunii Energiei şi dezvoltarea cu celeritate a proiectelor de interconectare a reţelelor de transport energetic. A subliniat faptul că proiectele de interconectare trebuie să aibă în vedere şi statele aflate în vecinătatea UE, referindu-se, în acest context, la realizarea completa a interconectorului Iaşi-Ungheni. A subliniat şi importantă cooperării UE-SUA în domeniu în cadrul Consiliului Energiei UE-SUA. A arătat totodată că subiectul regândirii relației cu Rusia în domeniul energiei trebuie abordat politic la nivelul cel mai adecvat.
În cadrul dejunului de lucru, care l-a avut ca invitat pe Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, miniştrii de externe europeni au abordat aspecte privind cooperarea UE-ONU în domeniul gestionării crizelor şi al dezvoltării. O atenţie deosebită a fost acordată evoluţiilor din vecinătatea estică şi sudică a UE, dar şi aspectelor globale precum migrația şi schimbările climatice. Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la iniţiativa comună a României şi Spaniei privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, idee lansată iniţial de România la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie 2015. A reafirmat eficienţa unei astfel de instanţe, inclusiv ca instrument de descurajare în combaterea fenomenului terorist.
Miniştrii de externe europeni au dezbătut evoluţiile recente din Republica Macedonia şi au analizat rolul Uniunii în soluţionarea crizei actuale.
În cadrul CAE, miniştrii de externe ai UE au adoptat, printre altele, Decizia de lansare a operaţiei militare navale din Marea Mediterană (EUNAVFOR Med), ce are ca obiectiv destructurarea reţelelor de trafic de fiinţe umane şi migraţie ilegală în regiune. De asemenea, a fost adoptată decizia de prelungire până la 31 ianuarie 2016 a sancțiunilor impuse în urma acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina în domeniile: financiar, apărare, bunuri cu dublă întrebuințare şi tehnologii sensibile în sectorul energetic.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii