Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară comună a miniştrilor afacerilor externe şi miniştrilor afacerilor interne din statele membre UE

ro

21 Apr, 2015 09:24 818 Marime text
Astăzi, 20 aprilie 2015 a avut loc, la Luxemburg, o reuniune comună extraordinară a miniştrilor afacerilor externe şi a miniştrilor afacerilor interne din statele membre UE, având ca subiect aspecte de actualitate privind situaţia migratorie la nivelul UE, în contextul evenimentelor tragice petrecute la finalul săptămânii trecute în Marea Mediterană.
 
Miniştrii europeni au exprimat regret şi condoleanţe pentru tragedia înregistrată la 19 aprilie 2015, când un vas care transporta mai multe sute de persoane s-a scufundat în Canalul Siciliei, la nord de Libia, în sudul insulei Lampedusa. În lumina acestui eveniment, miniştrii afacerilor externe şi ai afacerilor interne participanţi din statele membre UE au exprimat voinţa politică pentru gestionarea eficientă a situaţiei migratorii din regiune în scopul formulării de soluţii comune ca răspuns la situaţia creată.
 
În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat profundul regret pentru tragedia umană fără precedent din Marea Mediterană, de natură să urgenteze formularea la nivelul UE a unui răspuns prompt la provocările generate de presiunea migratorie semnificativă căreia Uniunea este chemată să îi facă faţă. De asemenea, a reiterat solidaritatea politică a României cu statele UE afectate. Ministrul român a subliniat importanţa unui răspuns comun european adecvat, menţionând în acest context contribuţia deja substanţială a României la operaţiile Agenţiei europene FRONTEX (locul 1 în privinţa zilelor de desfăşurare, locul 2 în privinţa experţilor desfăşuraţi, locul 9 în privinţa echipamentului desfăşurat), care poate juca un rol important în continuare în formularea răspunsului la aceste provocări.
 
Bogdan Aurescu a menționat şi necesitatea unei acţiuni mai performante în strângerea de informaţii relevante pentru combaterea migraţiei ilegale, dar şi a identificării de fonduri pentru finanţarea acţiunilor de combatere avute în vedere.
 
Având în vedere complexitatea fenomenului migraţiei, şeful diplomaţiei române a reiterat nevoia unei abordări pe termen mediu şi lung a acestor provocări, inclusiv prin dezvoltarea dialogului cu ţările de origine a migranţilor ilegali, prin încurajarea politicilor în domeniul dezvoltării şi stimularea căilor de intrare legală în UE, ca factor important de descurajare a migraţiei ilegale şi de transformare a migraţiei într-un factor pozitiv de susţinere a dezvoltării economice şi sociale.
 
În cadrul reuniunii a fost abordată şi perspectiva organizării unui Consiliu European extraordinar la 23 aprilie, prilej cu care să fie analizate măsurile pe care Uniunea şi statele membre le-ar putea implementa în vederea stopării traficului de fiinţe umane, consolidării eforturilor pentru salvarea celor în pericol pe mare, întăririi cooperării cu statele terţe de origine şi de tranzit şi sprijinirii statelor membre UE cele mai afectate.
 
 
 
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii