Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:38 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la Reuniunea mondială a societăților naționale de drept internațional

ro

28 May, 2015 18:09 898 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat în perioada 27-28 mai 2015, la Strasbourg, la Reuniunea mondială a Societăților naționale de drept internațional.
 
Bogdan Aurescu a prezidat, în cadrul reuniunii, în calitate de președinte al ramurii române a Asociației de Drept Internațional, secţiunea dedicată relaţiei şi interacţiunii societăţilor de drept internaţional cu actorii privați din mediul internaţional, care a reunit nume cunoscute din mediul academic și al societății civile (printre care prof. GenevieveBastid-Burdeau, Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, vice-președinte al Societății franceze de drept internațional; Antoine Bernard, director general al Secretariatului Internațional al Federației Internaționale pentru Drepturile Omului; prof. Diego P. FernándezArroyo, secretar general al Academiei Internaționale de Drept Comparat; prof. Yves Sandoz, membru onorific, Comitetul Internațional al Crucii Roșii).
 
În intervenția sa, Bogdan Aurescu a subliniat rolul crucial jucat de dreptul internațional în planul relațiilor internaționale, care se dezvolta permanent si vizează nu doar statele, dar și persoane fizice și juridice. ”Dreptul internațional este un instrument viu, supus unei continue evoluții. Nu putem vorbi în prezent doar despre drepturile actorilor privați, ale indivizilor, ci, în egală măsură, și de obligațiile acestora. Ceea ce este important este ca societatea internațională, caracterizată printr-o influenţă reciprocă permanentăîntre "public" şi "privat", să fie condusă de drept. Preeminenţa dreptului pe scena internaţională - pe care România o consideră ca unul dintre elementele fundamentale pe care se bazează politica sa externă - nu se mai limitează doar la state. Exemplele cele mai pertinente în acest sens sunt oferite de dreptul internațional penal și de acțiunea comunității internaționale privind crima de terorism (…). Terorismul – fenomen care implică în principal acțiunea unor actori privați – este o crimă internațională și o amenințare la adresa păcii și securității. În acest context România a inițiat, împreună cu Spania, proiectul unei curți internaționale împotriva terorismului, având la bază principiul conform căruia statul de drept trebuie să prevaleze în societatea internațională, impunând justiția celor care săvârșesc cele mai grave crime. Răspunsul la cele mai grave amenințări asupra societății contemporane trebuie să fie fundamentat în drept”, a arătat Bogdan Aurescu în cuvântul său introductiv.
 
În egală măsură, pentru a sublinia rolul esențial al statului de drept în viața internațională, ministrul afacerilor externe a evocat însemnătatea drepturilor fundamentale ale omului și a dreptului internațional umanitar, precum și importanța arbitrajului internațional și a consecințelor acestuia asupra dezvoltării unei ramuri complexe de drept – dreptul investițional.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii