Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:50 01 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea Romaniei in cea de-a doua saptamana a conferintei ONU privind schimbarile climatice

ro

15 Dec, 2009 22:29 457 Marime text

(Copenhaga, 7-18 decembrie 2009)
Conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Copenhaga, COP15, a intrat în a doua săptămână de negocieri. Alături de reprezentanţii Ministerului Mediului, delegaţia română include reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi ai Departamentului pentru Afaceri Europene. România deţine vicepreşedinţia în cadrul biroului conferinţei COP15, prin Iozefina Lipan, reprezentanta Ministerului Mediului, care conduce delegaţia de experţi a României la negocierile de la Copenhaga.

În cadrul conferinţei, în perioada 7 - 16 decembrie 2009, au loc discuţii şi negocieri la nivel de experţi, iar începând cu data de astăzi, 15 decembrie, negocierile se desfăşoară atât la nivel de expert tehnic, cât şi la nivel politic, prin consultări cu miniştrii părţilor. România este reprezentată în cadrul lucrărilor la segmentul de nivel înalt de către Dan Cârlan, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Silvian Ionescu, Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu.

Dezbaterile conferinţei sunt conduse de Connie Hedegaard, preşedinte COP 15, fost ministru pentru energie şi schimbări climatice în Danemarca, actualul comisar nominalizat pentru schimbări climatice, portofoliu nou înfiinţat în cadrul Comisiei Europene, pentru următorul mandat al acesteia.

În marja conferinţei, secretarul de stat pentru afaceri globale în MAE, Doru Costea, a participat la 14 decembrie 2009, la reuniunea miniştrilor cooperării pentru dezvoltare pe tema „Schimbări Climatice şi Dezvoltare".

De asemenea, România a prezentat în cadrul conferinţei de vineri, 11 decembrie, studiul de caz intitulat „Fuel management in the Romanian Aviation sector, a challenge to meet EU-ETS", eveniment susţinut de compania Tarom, în colaborare cu Ministerul Mediului. În cadrul studiului prezentat, reprezentanţii sectorului aviatic român au adus în discuţie chestiunea managementului combustibilului, reducerea emisiilor de carbon, iar soluţiile propuse au vizat urmărirea ciclului de viaţă al aeronavelor, valorificarea ecologică a componentelor acestora, reducerea distanţelor pe traseele de deplasare, varianta utilizării biocombustibililor. Având în vedere că emisiile din sectorul aviaticau o contribuţie semnificativă în emisiile totale de gaze cu efect de seră la nivel global, reprezentanţii Tarom au exemplificat cum eficientizarea consumului de combustibil în deplasarea aeronavelor a condus deja la performanţe remarcabile în limitarea emisiilor, studiu realizat în premieră de o companie aeronautică.

Conferinţa are loc în contextul concluziilor recentei reuniuni a Consiliului European din 10-11 decembrie 2009, care a anunţat pentru perioada 2010-2012 un pachet financiar anual al statelor membre UE de 2,4 miliarde Euro destinat finanţării acţiunilor de combatere a efectelor schimbărilor climatice în statele cele mai puţin dezvoltate.

Mai multe informaţii privind conferinţa ONU de la Copenhaga, precum şi referitor la poziţia UE la conferinţa ONU privind schimbările climatice puteţi obţine accesând secţiunea special dedicată acestui eveniment de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=41372.

Informaţii suplimentare:

Conferinţa ONU privind schimbările climatice reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale anului în plan politic internaţional şi are loc în intervalul 7-18 decembrie 2009 la Copenhaga, capitala Regatului Danemarcei. Aici, reprezentanţi ai guvernelor statelor membre ONU urmează să negocieze un nou acord prin care se angajează să îşi reducă emisiile de CO2, un acord care să urmeze Protocolului de la Kyoto, începând cu anul 2012.

Statele membre UE, inclusiv România, vor depune toate eforturile necesare pentru a stimula progresul negocierilor, astfel încât rezultatul acestora să genereze obligaţii de atingere a unor ţinte concrete de reducere a emisiilor în toate ţările dezvoltate. Evoluţia discuţiilor la nivel internaţional oferă perspectiva ca reuniunea de la Copenhaga să se finalizeze cu încheierea unui acord politic, urmând ca în cursul anului viitor să fie continuate negocierile pentru adoptarea unui acord internaţional juridic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii