Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la seminarul de nivel înalt privind consolidarea cooperării dintre state și Curtea Penală Internațională (CPI)
Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la seminarul de nivel înalt privind consolidarea cooperării
20 Mar, 2016 23:27
ZIUA de Constanta
807
Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, va participa luni, 21 martie 2016, la seminarul de nivel înalt privind consolidarea cooperării dintre state și Curtea Penală Internațională (CPI), care va avea loc la București în perioada 21-22 martie 2016.
Seminarul este organizat de CPI cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, fiind dedicat cooperării la nivelul statelor central și est europene cu CPI. Evenimentul face parte dintr-o serie de conferințe regionale la nivel înalt organizate de CPI, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene, în scopul consolidării cooperării statelor cu această instanţă penală internaţională, atât la nivel politic, cât şi la nivel tehnic.
Conferința de la București va beneficia de prezența unor înalți demnitari ai unor state din regiune, a unor oficiali ai CPI, cât și a unor reprezentanți ai OSCE, Consiliul Europei și ai Comisiei Europene.
Seminarul va cuprinde un segment la nivel înalt şi mai multe segmente la nivel tehnic, dedicate diferitelor aspecte ale activităţii Curții, menite a promova universalitatea Statutului de la Roma al CPI și a consolida cooperarea cu acest organism jurisdicțional.
Organizarea la Bucureşti a seminarului la nivel înalt pe tema cooperării cu CPI reprezintă o recunoaştere a activităţii României de sprijinire a acestei instanţe penale internaţionale şi a demersurilor constante pe care România le-a făcut pentru promovarea universalității Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale.
Informații suplimentare:
Curtea Penală Internaţională (CPI) este prima şi totodată singura instanţă penală internaţională permanentă. Această instituţie a fost înfiinţată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 124 de state sunt părţi la Statutul CPI. CPI este complementară jurisdicţiilor penale naţionale, competenţa acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunităţii internaţionale.
România a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale la data de 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr.111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au întreprins acest demers, făcând astfel posibilă intrarea în vigoare a Statutului.
România a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale la data de 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr.111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au întreprins acest demers, făcând astfel posibilă intrarea în vigoare a Statutului.
În prezent, România este membru al Biroului Adunării Statelor Părţi la Statutul de la Roma al CPI.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii