Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:51 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale, Carmen Burlacu, la reuniunile la nivel înalt ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor 11 Martie 2015

ro

11 Mar, 2015 17:27 1289 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Carmen Liliana Burlacu, a participat in perioada 3-5 martie 2015,  la Geneva, la segmentul de nivel înalt al celei de-a 28-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO) și la reuniunea Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor.

În marja participării la aceste reuniuni, oficialul român a avut și întrevederi cu Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, cu Secretarul executiv al Comisiei Economice pentru Europa a ONU, Christian Friis Bach, și cu prof.dr. Rolf Heuer, Directorul General al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN).

Totodată, demnitarul român s-a întâlnit la sediul Misiunii Permanente a României de la Geneva cu tineri aflați la stagii de pregătire sau angajați în cadrul organizațiilor internaționale care își au sediul la Geneva.

În intervenţia susţinută la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a subliniat necesitatea unei acțiuni conjugate a comunității internaționale în acest domeniu dat fiind actualul context de violență fără precedent în unele state ale lumii, în care drepturile cele mai elementare ale omului sunt grav încălcate. Un accent deosebit a fost pus pe necesitatea respectării dreptului internațional, condamnarea sprijinirii regimurilor separatiste din Ucraina și Georgia. A evidențiat, totodată, angajamentul continuu al României de a acționa în spiritul cooperării și dialogului, în cadrul CDO, subliniind  propunerea delegației române de a se completa rezoluția privind drepturile omului, democrația și statul de drept, cu promovarea unui forum dedicat interdependenţei dintre drepturile omului, democraţie şi statul de drept.

Mesajul principal transmis de demnitarul român la reuniunea Comunității Democrațiilor a fost sublinierea rolului activ asumat de România pentru promovarea valorilor şi principiilor Comunităţii Democraţiilor. A fost evocata o serie de proiecte concrete iniţiate de România în vederea sprijinirii evoluţiilor democratice (procesele electorale, consolidarea societăţii civile, tranziţia democratică, reforma justiţiei ş.a.) din regiuni de interes deosebit, cum ar fi: vecinătatea estică (Republica Moldova) şi vecinătatea sudică (Tunisia şi Egipt). Pe tematica principală a reuniunii privind libertatea de expresie, libertatea de asociere şi situaţia apărătorilor drepturilor omului, oficialul român a reafirmat importanţa democraţiei şi a statului de drept, ca fundament esenţial pentru exercitarea tuturor drepturilor şi libertăţilor individuale. Totodată, a subliniat că doar o societate dezvoltată pe principii şi valori democratice poate asigura respectul şi exercitarea deplină a unor libertăţi individuale, cum sunt libertatea de asociere şi libertatea de expresie şi poate oferi şanse reale activităţii de promovare şi apărare a drepturilor omului. Întrevederea cu Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a fost dedicată discutării unor aspecte concrete din activitatea Oficiului Înaltului Comisar, mai ales în monitorizarea situației drepturilor omului în zone în care accesul este deosebit de dificil, inclusiv în regiunea Transnistria din Republica Moldova sau în estul Ucrainei, care prezintă un interes deosebit pentru statele din vecinătate. Totodată, demnitarul român a apreciat sprijinul acordat de Oficiul Înaltului Comisar acțiunilor inițiate de România în domeniul drepturilor omului și a reiterat angajamentul politic al țării noastre de a contribui prin proiecte concrete, cum ar fi propunerea de a crea un forum pentru drepturile omului, democrație și statul de drept.

Întrevederea cu Secretarul executiv al Comisiei Economice pentru Europa a ONU, Christian Friis Bach, a vizat explorarea unor noi oportunități de cooperare cu România, mai ales în contextul adoptării la Summit-ul ONU din toamna anului 2015 a Agendei de Dezvoltare post-2015, în aplicarea căreia UNECE va avea un important rol regional. Secretarul executiv al UNECE a apreciat propunerea părții române de a efectua o vizită la București, în cursul acestui an, pentru a prezenta instituțiilor de profil domeniile concrete în care organizația poate pune la dispoziție expertiză și proiecte concrete.
În cadrul discuţiilor cu Prof. Dr. Rolf Heuer, Directorul General al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN) au fost trecute în revistă stadiul curent al cooperării dintre România şi CERN, contribuţia fizicienilor români la programele organizaţiei, precum şi alte aspecte privind schimbarea, în cursul acestui an, a statutului ţării noastre de la stat candidat la aderare la cel de stat membru al CERN.

Pentru a explora modul în care MAE poate contribui la identificarea unor oportunități de studiu și de lucru pentru tinerii români interesați să activeze în cadrul unor organizații internaționale, a fost organizată o întâlnire la sediul Misiunii Permanente a României de la Geneva cu un grup de tineri, printre care și reprezentantul în Elveția a Ligii Studenților Români din Străinătate, care a încheiat recent un important protocol de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii