Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la deschiderea lucrărilor conferinţei internaţionale STRATEGII XXI “Complexitatea şi dinamismul mediului de securitate”

ro

11 Jun, 2015 13:25 1059 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat joi, 11 iunie 2015, la deschiderea lucrărilor Conferinţei internaţionale STRATEGII XXI „Complexitatea şi dinamismul mediului de securitate”, organizate de Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, în perioada 11-12 iunie 2015.

În cadrul alocuţiunii, secretarul de stat Daniel Ioniţă a semnalat importanţa dezbaterilor aprofundate pe tema evoluţiilor din mediul de securitate internaţional şi regional, pe fondul interesului major al României vizând asigurarea securităţii şi stabilităţii în vecinătatea NATO şi a Uniunii Europene.

Oficialul român a subliniat că, în contextul unui mediu de securitate în schimbare rapidă, cu nivel  ridicat de impredictibilitate, inclusiv în regiunea extinsă a Mării Negre, politica de securitate a României este dezvoltată într-un cadru cuprinzător, în care aderarea la NATO şi Parteneriatul Strategic cu SUA oferă garanţii esenţiale pentru securitatea naţională, la care Politica UE de Securitate şi Apărare Comună oferă o valoare adăugată semnificativă.

Daniel Ioniţă a subliniat că viziunea comună a unei Europe, libere şi în pace a fost contestată fundamental prin acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse – anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi implicarea repetată în conflictele din Estul Ucrainei. Pe acest fond, Alianţa Nord-Atlantică va trebui să continue procesul de adaptare la noile riscuri şi ameninţări, în perspectiva Summit-ului de la Varşovia, din 8-9 iulie 2016, pentru a asigura o descurajare credibilă şi eficientă la provocările provenind atât din arealele terestru, maritim, aerian, cât şi din spaţiul cibernetic.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a menţionat că România va continua să pledeze pentru un profil substanţial al NATO în vecinătatea sa, Estică şi Sudică, în condiţiile unei atenţii sporite acordate partenerilor din proximitate. „Credem cu tărie că NATO are nevoie de o politică strategică şi coerentă faţă de parteneri, atât la Est, cât şi la Sud. Scopurile acesteia ar fi promovarea stabilităţii şi prevenirea conflictelor prin consolidarea reformelor în statele partenere din vecinătatea Alianţei şi prin colaborarea substanţială cu organizaţiile internaţionale. Aceste lucruri ar trimite, de asemenea, un semnal puternic că Europa unită şi liberă este încă o prioritate. Avem interese de securitate nu numai de apărat, ci şi în asigurarea stabilităţii şi prosperităţii în vecinătatea noastră. O strategie pentru vecinii noştri, atât în Est, cât şi în Sud, ar contribui la consolidarea securităţii durabile în Europa”, a afirmat Daniel Ioniţă.

La finalul alocuţiunii, demnitarul român a arătat că provocările complexe de astăzi şi din viitor vor trebui abordate împreună de către Europa şi SUA. A subliniat că valorile împărtăşite şi interesele comune formează o bază solidă pentru o aprofundare a cooperării dintre NATO şi UE, în măsură să conducă la complementaritate şi coordonare în operaţiuni, la intensificarea consultărilor politice între cele două organizaţii şi la o dinamică crescută în procesul de dezvoltare a capacităţilor de apărare.

De asemenea, a exprimat susţinere pentru un proces ambiţios de revizuire a Strategiei Europene de Securitate, care să reflecte, în mod corespunzător, evoluţiile din mediul de securitate actual şi interesele tuturor statelor membre.

 Informaţii suplimentare:

În perioada 11-12 iunie 2015, Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” organizează Conferinţa internaţională STRATEGII XXI, cadrul tematic propus spre dezbatere fiind „Complexitatea şi dinamismul mediului de securitate”.
Agenda reuniunii include teme relevante pentru provocările actuale de securitate, dar şi pentru securitatea naţională. Printre participanţi figurează reprezentanţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi altor instituţii guvernamentale, profesori şi alte cadre didactice de la universităţi din ţară şi din străinătate. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii