Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:20 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul Lazăr Comănescu a Secretarului General al OCEMN, Michael Christides

ro

08 Dec, 2015 16:45 1495 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, l-a primit astăzi, 8 decembrie 2015, în calitate de Preşedinte-în-Exerciţiu (PiE) al Organizației Cooperării Economice a Mării Neagre (OCEMN), pe Secretarul General al Secretariatului Internaţional Permanent al OCEMN, Michael Christides.
Vizita are loc în contextul apropierii momentului de bilanţ al Preşedinţiei române a OCEMN (iulie-decembrie 2015), respectiv reuniunea Consiliului de Miniştri ai Afacerilor Externe din Statele Membre OCEMN, care se va desfășura la 11 decembrie 2015 la București.
Au fost abordate teme de actualitate de pe agenda OCEMN şi modul în care activităţile programatice ale Preşedinţiei-în-Exerciţiu române a organizaţiei contribuie la avansarea cooperării economice regionale.

Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat importanţa misiunii economice a OCEMN şi, cu precădere, a obiectivului transversal al PiE române – respectiv implementarea ţintelor sectoriale ale „Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN (2012)”. 
Totodată, a fost abordată problematica pregătirii Summit-ului aniversar OCEMN 2017 şi lansarea dezbaterii strategice privind viitorul cooperării în acest format.

Cu referire la obiectivul fixat de PiE română privind dinamizarea interacţiunii OCEMN-UE, ministrul român de externe a apreciat abordarea pro-activă a Secretarului general al OCEMN, a trecut în revistă demersurile concrete realizate de PiE română în acest sens şi a reiterat convingerea că o relaţie OCEMN-UE mai solidă este în beneficiul tuturor statelor membre din regiune. Ambasadorul Michael Christides a mulţumit ministrului român pentru sprijinul activ şi a exprimat aprecieri pentru contribuţia PiE română la creşterea profilului OCEMN în regiune şi dincolo de aceasta.

Informații suplimentare

Procesul de cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin Declaraţia de la Istanbul (25 iunie 1992). În 1998, prin semnarea „Cartei OCEMN”, iniţiativa politică a fost transformată într-o organizaţie internaţională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi Serbia. România exercită al cincilea mandat al Preşedinţiei-în-Exerciţiu rotative a OCEMN în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015, sub moto-ul „Building Stability, Enhancing Connectivity”, care reflectă acronimul Organizaţiei în limba engleză (BSEC) şi demonstrează angajamentul ferm al României faţă de Organizaţie şi activităţile sale. România deţine coordonarea grupurilor de lucru pentru combaterea criminalităţii (2013-2015), protecţia mediului (2014-2016) şi transporturi (2015-2017). 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii