Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:08 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnarea de către România a noului Tratat privind denumirile de origine și indicațiile geografice

ro

21 May, 2015 20:44 938 Marime text
La 21 mai 2015, România a semnat, prin Reprezentantul Permanent la Geneva, «Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice»,  un un nou tratat în domeniul proprietății intelectuale care garantează protecție produselor care se comercializează la nivel internațional și care sunt renumite pentru calități pe care le au, specifice zonei geografice din care provin.  
 
Noul instrument răspunde necesității modernizării și ameliorării calității serviciilor oferite beneficiarilor sistemului de protecție a indicațiilor geografice și va contribui la promovarea comercială în plan global a produselor protejate prin indicații geografice.

De la momentul intrării în vigoare a noului tratat, produsele românești a căror calitate, reputație sau alte caracteristici sunt în mod esențial datorate originii geografice (precum vinuri, ape minerale, brânzeturi, mezeluri, gemuri), odată protejate în România, vor putea obține protecție și la nivel internațional, fapt ce deschide noi oportunități de comercializare și promovare pentru producătorii români.
Documentul a fost negociat și adoptat în cadrul Conferinței diplomatice pentru adoptarea Noului Act al Acordului de la Lisabona privind protecția denumirilor de origine și înregistrarea internațională a acestora, eveniment organizat și găzduit de Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală, în perioada 11-21 mai 2015. La conferință au participat 114 delegații. Dintre acestea, 54 au semnat Actul Final, iar 11 state au semnat inclusiv noul tratat chiar în ziua deschiderii procedurii.

Noul tratat va intra în vigoare la trei luni după depunerea la OMPI de către cinci Părți Contractante a instrumentelor de ratificare sau accedere la tratat.
Informaţii suplimentare:
Acordul de la Lisabona privind protecția denumirilor de origine și înregistrarea internațională a acestora a fost adoptat în 1958 și revizuit în 1967. Actualmente, 28 de state sunt Părți la acest tratat.
Discuțiile cele mai recente de revizuire a Acordului de la Lisabona au avut loc în perioada    2008-2014, în cadrul Grupului de lucru al Uniunii de la Lisabona. România a participat la aceste discuții, precum și la Conferința diplomatică de revizuire a Acordului.
Semnarea tratatului este deschisă părților interesate timp de un an.
Exemple de produse românești vizate: apele minerale, vinuri, telemea de Dobrogea, salam de Sibiu, magiun de Buciumi etc.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii