Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:45 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turneul nord-american al secretarului de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu

ro

15 Nov, 2009 18:04 801 Marime text

(16-22 noiembrie 2009)

Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE, se va afla în perioada 16-22 noiembrie 2009 într-un turneu de lucru în Statele Unite ale Americii şi Canada.

La Washington (16-17 noiembrie), Bogdan Aurescu va avea întrevederi cu Anthony Blinken, consilier adjunct al preşedintelui SUA şi consilier pentru securitate naţională al vicepreşedintelui SUA, Pamela Quanrud, adjunctul asistentului pentru Europa de Nord, Europa Centrală şi Ţările Baltice al secretarului de stat, Nancy McEldowney, adjunct principal al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat, Dan Russel, adjunctul asistentului pentru Rusia, Ucraina şi Belarus al secretarului de stat şi cu alţi oficiali americani din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională şi al Pentagonului.

Agenda discuţiilor include, între altele, parteneriatul strategic bilateral în contextul celebrării în 2010 a 130 de relaţii diplomatice, securitatea regională, cu precădere în regiunea extinsă a Mării Negre, securitatea energetică, cooperarea în cadrul NATO şi pentru redactarea Noului Concept Strategic al Alianţei, cooperarea în teatrele de operaţiuni. Vor continua, în acest cadru, discuţiile din ultima perioadă pe tema admiterii României în programul Visa Waiver, obiectiv important al diplomaţiei româneşti.

La Ottawa (18-19 noiembrie), întâlnirile secretarului de stat urmăresc reluarea şi redinamizarea dialogului politic bilateral în contextul aniversării în acest an a 90 de ani de relaţii diplomatice. Astfel, Bogdan Aurescu va purta discuţii cu Noel Kinsella, preşedintele Senatului canadian, Peter Milliken, preşedintele Camerei Deputaţilor, Jason Kenney, ministrul pentru cetăţenie, emigraţie şi multiculturalism, Janice Charette, ministrul adjunct pentru resurse umane şi dezvoltarea aptitudinilor, Carmen Sylvain, asistentul adjunctului ministrului afacerilor externe, Louis Levesque, adjunctul ministrului comerţului internaţional, Jill Sinclair, asistentul adjunctului ministrului apărării; agenda vizitei va include şi susţinerea unei Conferinţe la Facultatea de Relaţii Internaţionale a Universităţii Carleton pe tema importanţei securităţii energetice în procesul de elaborare a unui Noul Concept Strategic al NATO.

Agenda include teme ale relaţiei bilaterale privind eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada, exploatarea mai eficientă a potenţialului relaţiei economice bilaterale prin creşterea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, extinderea cadrului juridic bilateral. Prezenţa la Ottawa va urmări, de asemenea, consolidarea cooperării la nivel multilateral dintre cele două state, prin abordarea unor teme de interes pentru România şi Canada din perspectivă globală şi regională: securitatea globală, Noul Concept Strategic al NATO, prezenţa în teatrele de operaţiuni, stabilitatea şi prosperitatea vecinătăţii estice a UE şi NATO şi a Balcanilor de Vest. Cu ocazia vizitei, oficialul român va semna Acordul româno-canadian în domeniul securităţii sociale.

În intervalul 20-22 noiembrie 2009, secretarul de stat Bogdan Aurescu se va afla la Halifax (Noua Scoţie-Canada), unde va participa la Forumul Internaţional de Securitate, manifestare internaţională de prestigiu dedicată discutării provocărilor, riscurilor şi oportunităţilor lumii actuale. Evenimentul este organizat de German Marshall Fund, în cooperare cu guvernul canadian şi este primul de acest gen organizat pe continentul nord-american. La forum sunt aşteptaţi circa 300 de participanţi, din cercurile politice, guvernamentale, economice, academice, de afaceri şi din mass-media într-un dialog inter-activ pe teme de securitate. Oficialul român va avea o intervenţie pe tema Noului Concept Strategic al NATO, în care va prezenta, în principal, obiectivele şi priorităţile urmărite de România.

Informaţii suplimentare

Prezenţa oficialului român la Washington constituie un follow-up, la nivelul dialogului politico-diplomatic, al vizitei ministrului afacerilor externe din luna mai a acestui an, confirmând importanţa acordată de administraţia SUA relaţiei cu România, semnalată inclusiv prin alegerea Bucureştiului ca locaţie a discursului referitor la regiune al vicepreşedintelui Joe Biden, din 22 octombrie 2009. Vizita în capitala americană se înscrie, totodată, în practica consultărilor şi schimbului de evaluări pe teme de interes comun în cadrul relaţiei de parteneriat strategic consolidat dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Vizita la Ottawa demonstrează importanţa deosebită pe care România o acordă relaţiei cu Canada, un partener valoros atât la nivel bilateral, cât şi la nivel multilateral, şi de asemenea o componentă esenţială în cadrul relaţiei transatlantice. Ea oferă, totodată, oportunitatea semnării Acordului bilateral în domeniul securităţii sociale, instrument juridic de importanţă majoră pentru comunitatea românească din Canada, a cărui perfectare va constitui un eveniment de referinţă în contextul acţiunilor organizate pentru celebrarea a 90 de ani de relaţii diplomatice româno-canadiene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii