Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:04 25 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zece ani de la semnarea Tratatului de Aderare. România şi Luxemburg – parteneri pentru avansarea integrării europene

ro

22 Apr, 2015 17:02 1008 Marime text
Participarea ministrului Bogdan Aurescu la conferinţa aniversară „Zece ani de la semnarea Tratatului de Aderare. România şi Luxemburg – parteneri pentru avansarea integrării europene.”

În contextul vizitei în România a ministrului afacerilor externe şi europene al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, Ministerul Afacerilor Externe a organizat astăzi, 22 aprilie, Conferinţa aniversară „Zece ani de la semnarea Tratatului de Aderare. România şi Luxemburg – parteneri pentru avansarea integrării europene.”

La eveniment au participat Bogdan Aurescu, ministrul român al afacerilor externe, Jean Asselborn, ministrul afacerilor externe şi europene al Marelui Ducat de Luxemburg, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai mediului academic şi universitar.

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a subliniat semnificaţia simbolică a semnării, de către România, a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană: “Semnarea Tratatului de aderare de către România şi Bulgaria, pe 25 aprilie 2005, la Luxemburg,  a fost, într-adevăr, un eveniment de o importanţă deosebită, un punct de reper în parcursul nostru european, care, ulterior, a fost finalizat cu succes, prin aderarea României la UE, la 1 din ianuarie 2007. Prin semnarea la Luxemburg a acestui Tratat, România a deschis calea pentru a deveni parte a celui mai important proiect conceput pentru a aduce unitate, pace şi prosperitate în Europa şi pentru a elimina liniile de demarcaţie de pe continentul european.” În context, demnitarul român, a salutat, totodată, sărbătorirea, în acest an, a 105 ani de relaţii diplomatice între România şi Luxemburg. De asemenea, a evocat relaţiile istorice şi culturale între cele două ţări, un moment marcant în acest sens fiind anul 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, în parteneriat cu Luxemburg.

În cadrul intervenţiei sale, demnitarul român a mai evidenţiat importanţa deosebită a procesului de aderare la UE, care „a adus beneficii pentru viitorul României şi, totodată, pentru viitorul Europei” şi care a condus la modernizarea societăţii româneşti prin racordarea la setul de norme şi valori europene, dar şi prin impactul pozitiv generat de prezenţa pe piaţa unică. A subliniat, în acelaşi timp, şi contribuţia noilor state membre, la construcţia europeană. Bogdan Aurescu a evidenţiat, totodată, relaţiile de strânsă cooperare şi parteneriat între România şi Luxemburg, la nivel UE, precum şi abordarea comună de susţinere a construcţiei europene, în baza respectului pentru „metoda comunitară”, pentru principiile şi valorile europene.

Ministrul român al afacerilor externe a declarat că România susţine obiectivele Agendei Strategice a UE, care pot oferi soluţii durabile, pe termen lung, în privinţa locurilor de muncă, dezvoltării economice şi securităţii. A arătat că, în actualul context european, marcat de o multitudine de provocări interne şi externe precum tendinţele euro-sceptice sau evoluţiile din vecinătatea UE, este necesară o acţiune coordonată şi solidară la nivel european.

Şeful diplomaţiei române a subliniat sprijinul acordat de România Parteneriatului Estic ca instrument eficient în susţinerea parcursului european al acelor ţări partenere care probează angajament în raport cu Uniunea Europeană. A reliefat rolul Acordurilor de Asociere şi Acordurilor Aprofundate şi Cuprinzătoare de Liber Schimb pentru avansarea proceselor de reformă în ţările partenere. Demnitarul român a declarat că, în perspectiva preluării de către Luxemburg a Preşedinţiei Consiliului UE, în a doua jumătate a anului 2015, România va sprijini demersurile comune de concretizare a obiectivelor majore de pe agenda europeană.

Ministrul afacerilor externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a salutat, la rândul său, împlinirea a 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României şi Bulgariei, moment cu semnificaţie specială în avansarea procesului de extindere a UE cu noi state membre, cu efecte pozitive pentru acestea dar şi pentru UE, în ansamblu. A menţionat că semnarea Tratatului de Aderare, în 2005, pe durata Preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE, a fost un eveniment ilustrativ pentru susţinerea constantă acordată de către Luxemburg a demersurilor României de integrare în spaţiul euro-atlantic.


Demnitarul din Luxemburg a amintit, de asemenea, cooperarea foarte bună derulată cu România în plan UE, bazată pe interese similare în multe dintre dosarele de interes actual şi pe susţinerea acordată de ambele ţări respectării valorilor fundamentale UE şi avansării procesului de construcţie europeană.

Ministrul Jean Asselborn s-a referit la priorităţile majore pe agenda viitoarei Preşedinţii luxemburgheze a Consiliului UE, legate de creşterea economică, ocuparea forţei de muncă, consolidarea competitivităţii cu accent inclusiv pe dimensiunea socială, agenda digitală, relaţiile cu partenerii strategici ai UE, relaţia transatlantică, negocierile privind viitorul acord TTIP. A subliniat importanţa unor abordări comune în plan european, pentru concretizarea acestor obiective. În context, a subliniat susţinerea acordată de Luxemburg procesului de extindere a spaţiului Schengen şi demersurilor României în acest dosar, în condiţiile în care au fost îndeplinite toate criteriile tehnice necesare conform acquis-ului european.

A evidenţiat rolul important al României în promovarea stabilităţii regionale, interesul comun, la nivel UE, pentru consolidarea cooperării cu ţările din vecinătatea UE şi rolul unor instrumente precum Parteneriatul Estic pentru concretizarea acestui deziderat.

De asemenea, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, s-a referit la schimbările profunde antrenate de procesul aderării  în societate şi economie, cu efecte benefice la nivelul cetăţenilor. A arătat că, în pofida costurilor implicate de aceste transformări, este salutară menţinerea unui grad ridicat de euro-optimism la nivelul publicului român. A menţionat susţinerea acordată de Comisia Europeană viitoarei Preşedinţii luxemburgheze a UE şi eforturilor comune pentru concretizarea obiectivelor majore privind creşterea, competitivitatea economică şi ocuparea forţei de muncă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii