Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:44 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat Analiză Contrabandă 2022

ro

27 Jan, 2023 12:09 1418 Marime text
 
Stop Contrabanda:
Circa 110 milioane de tigarete de contrabanda
capturate de autoritati in 2022
Crestere a traficului ilicit la granitele de sud ale tarii  
 
  • Circa 110 milioane de tigarete de contrabanda au fost confiscate de autoritati in 2022 in Romania. Valoarea lor totala pe piata neagra este de peste 73 de milioane de lei.
 
  • Aproape jumatate (44%) din totalul capturilor de contrabanda in 2022 s-a inregistrat la granitele de sud ale tarii, in judetele Constanta, Giurgiu si Valcea.   
 
  • Contrafacerea tigarilor devine un fenomen ingrijorator in Romania: 5 fabrici ilegale gasite in Romania; mai mult de 21.8% din tigarile gasite la consumatori sunt contrafacute*; mai mult de 40% din tigarile capturate sunt contrafacute*
 
  • Metode inedite de introducere ilegala a tigarilor in Romania: tigarete ascunse in rezervorul autoturismelor, uzul calitatii false de diplomat si trafic illegal pe rutele aeriene
 
  • Obiectivul BAT, initiatorul platformei Stop Contrabanda, este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), inclusiv prin campanii continue de informare si sustinerea constanta a activitatilor de combatere a traficului ilicit.  
 
Bucuresti, 27 ianuarie 2022 – In anul 2022, pe fondul eforturilor extinse ale autoritatilor de a stopa activitatile ilegale de la granitele tarii, peste 110 milioane de tigarete de contrabanda au fost capturate la frontierele Romaniei. Valoarea pe piata neagra a tigaretelor de contrabanda retinute de autoritatile romane in 2022 se ridica la peste 73 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator in timp real al capturilor de tigarete de contrabanda de pe teritoriul Romaniei.
 
Conform celui mai recent studiu realizat de Novel Research, in 2022 media anuala a comertului ilegal cu tigarete a fost de 7,1%, fata de 8,7% in 2021, aceasta fiind cea mai scazuta din ultimii 15 ani, ceea ce inseamna implicit si venituri mai mari la bugetul de stat. Spre comparatie, nivelul maxim atins de piata neagra de tigarete inregistrat in Romania in anul 2010 era de 27% din totalul consumului. De asemenea, media anuala a contrabandei cu tigarete in Romania se situeaza sub media de 10% la nivel european.
 
“Continua scadere a pietei negre, inregistrata de la an la an, reprezinta un efect imbucurator al intaririi frontierelor si al parteneriatului eficient cu autoritatile romane pentru combaterea traficului ilicit de tigari. Scaderea traficului ilicit este in directa corelatie cu cresterea volumului contributiilor industriei de tutun la bugetul de stat, BAT Romania fiind de altfel cel mai mare contribuabil la bugetul de stat in ultimii doi ani. Ramanem un partener dedicat in sustinerea eforturilor autoritatilor de combatere a traficului ilicit prin intermediul platformei de informare Stop Contrabanda si prin proiecte de informare si donatii de echipamente necesare indeplinirii acestor obiective,” a mentionat Ileana Dumitru, Director juridic si relatii publice al Ariei Europa centrala si de sud, BAT.
 
Aproape jumatate din totalul capturilor, la granitele de sud ale tarii
 
In 2022, cel mai mare volum de tigarete de contrabanda capturate a fost inregistrat in judetele Constanta (peste 15,6 milioane de tigarete), Giurgiu (peste 13,7 milioane de tigarete) si Valcea (aproape 11,2 milioane de tigarete), capturile retinute in aceste judete reprezentand 44% din totalul volumului inregistrat anul trecut pe teritoriul Romaniei, potrivit datelor centralizate pe
 

 
StopContrabanda.ro. Traficul ilicit a pastrat un nivel ridicat si la granitele de nord ale tarii, cu circa 42% din capturi realizate in aceasta zona (38,5 milioane de tigarete). 
 
Retelele de contrabanda isi diversifica metodele.
 
Autoritatile au identificat in 2022 noi metode de introducere ilegala a tigaretelor contrafacute in tara: in luna decembrie a anului trecut, o persoana a incercat sa introduca in Romania peste 8.000 de pachete de tigari de contrabanda, facand uz de calitatea falsa de diplomat. Volume semnificative de tigari de contrabanda au fost descoperite in rezervorul, aripa sau podeaua mai multor autoturisme care incercau sa treaca ilegal granitele.
 
Traficul ilicit a proliferat si pe rutele aeriene in 2022. Capturi semnificative au fost inregistate in aeroporturi, autoritatile retinand de-a lungul anului mai multe persoane care incercau sa tranziteze granitele cu volume semnificative de tigari.
 

De asemenea, potrivit datelor autoritatilor, in 2022 au fost capturate cantitati semnificative de tutun neprelucrat, cea mai mare cantitate de tutun fiind confiscata de ANAF in luna mai: 10.260 kg de tutun brut, importat scriptic din Indonezia. Anul trecut au fost descoperite si confiscate peste 50 de tone de tutun (brut, pentru narghilea sau tutun descoperit in fabricile ilegale). Cantitatea este aproape dubla fata de anul 2021, cand au fost confiscate aproximativ 30 de tone de tutun.
 
Contrafacerea tigarilor devine un fenomen ingrijorator
 
Mai mult de 21.8% din tigarile gasite la consumatori in momentul interviurilor din cercetarea de piata** au fost contrafacute, inregistrand cel mai mare nivel al tigarilor contrafacute in piata ilicita din ultimii 10 ani.
 
Din totalul cantitatilor capturate de autoritati in anul 2022, mai mult de 40% au fost identificate ca fiind contrafacute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind facute in Contanta, Valcea si Giurgiu.
 
In acelasi timp, numarul fabricilor ilegale de tigarete descoperite si destructurate de autoritati a crescut la 5 in 2022 fata de cele 2 descoperite in 2021, acesta fiind de asemenea un indicator al diversificarii metodelor retelelor de contrabanda.
 
Datele despre evolutia capturilor de tigarete de pe teritoriul Romaniei pot fi consultate in timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o initiativa BAT de sprijin al eforturilor autoritatilor  prin centralizarea capturilor din intreaga tara, dar si prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii. Campania este desfasurata in parteneriat cu Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Autoritatea Vamala Romana. Campania „Stop contrabanda” a fost lansata de BAT in 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu tigari.
 
________________________________  
 
*Conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de industrie
**Studiul de piata Novel Research 2022
 
Despre contrabanda cu tigari in Romania
 
  • Romania are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu tigarete din Europa de Est.
  • Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la trei ori mai mic.
  • Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta contravaloarea a 667 km de drum national modernizati. [i]
  • Fiecare container de tigari ilegale inseamna un milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.
  • In 2021, majoritatea capturilor raportate la nivel global au fost de tigarete - 50,5%[ii].   
Despre BAT in Romania
 
  • In 2021, BAT a fot cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Pe fondul reducerii nivelului contrabandei cu tigari, BAT a avut in anul 2021 o contributie totala la bugetul de stat de circa 11 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) sub forma de taxe si accize, o crestere de 10% fata de anul 2020.
  • BAT este liderul pietei tutunului din Romania, cu o cota de peste 50%
  • BAT are peste 3.000 de angajati si creeaza alte 30.000 de locuri de munca pe lantul de distributie si aprovizionare
  • BAT a lansat in Romania in decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care incalzeste, nu arde tutunul.
Despre BAT la nivel global
 
BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al carei obiectiv este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sanatatii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulti o gama variata de produse cu risc redus*.
 
Compania continua sa sustina clar ca tigarile cauzeaza riscuri majore la adresa sanatatii si ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renuntarea la fumat. BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit stiintific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transforma intr-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrata cu adevarat pe consumatori.
 
Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori sa aleaga produsele sale care nu implica arderea tutunului pana in 2030 si de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pana in 2025. BAT si-a stabilit o serie de obiective ambitioase de sustenabilitate, precum reducerea cu 50% a emisiilor de carbon pentru Scopurile 1, 2 si 3 pana in 2030 raportat la nivelul de referinta din 2020; realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pana in 2025.
 
BAT are peste 52.000 de angajati si opereaza in peste 175 de tari. Grupul BAT a generat venituri de 12,87 de miliarde de lire sterline in prima jumatate a anului 2022 si un profit din operatiuni de 3,68 miliarde lire sterline.
 
Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de tigarete si o categorie tot mai larga de produse cu risc redus* din tutun si nicotina, precum si produse traditionale din tutun care nu ard. Acestea includ tigari electronice, produse de incalzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotina pentru uz oral fara tutun, precum si produse orale traditionale, cum ar fi snus si snuff umed. In prima jumatate a anului 2022, 20,4 milioane de consumatori au ales produsele BAT care nu implica arderea tutunului, o crestere de 2,1 milioane fata de anul precedent.
 
*Bazat pe dovezile existente si presupunand o trecere completa de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc si provoaca dependenta.
 
[i] la un cost mediu de 3 milioane de lei pentru un km de drum national modernizat (conform ultimelor proiecte anuntate de CNAIR).
 
[ii] Potrivit Raportului privind traficul ilicit de bunuri 2021 elaborat de Organizatia Mondiala a Vamilor. In 2021, 77 de tari au raportat 29.219 capturi de tutun si produse alcoolice in baza de date CEN, in timp ce in 2020, 99 de tari au raportat 17.419 de capturi. Un caz raportat poate implica mai multe capturi, de exemplu un caz care implica diferite bunuri va fi documentat cu capturi separate (https://www.wcoomd.org/-/media/wco/public/global/pdf/topics/enforcement-and-compliance/activities-and-programmes/illicit-trade-report/itr_2021_en.pdf?db=web)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii