Declarație de presă susținută deviceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea
Declarație de presă susținută deviceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne,
21 Apr, 2014 20:16
ZIUA de Constanta
1318
Marime text
Încă de la început vreau să-mi exprim compasiunea pentru toți românii care în aceste zile de sărbătoare au trecut prin momente grele din cauza fenomenelor meteo periculoase.
Pe toți vreau să-i asigur de un lucru – așa cum nu am abandonat pe nimeni dintre cei aflați la nevoie în ultimele 48 de ore, nu-i vom abandona nici pe cei care au fost evacuați și mutați din locuințele lor.
Ministerul Afacerilor Interne, prin angajații săi – pompieri, polițiști, jandarmi, poliţişti de frontieră – va fi în continuare alături de persoanele afectate, până când pericolele vor trece, iar oamenii se vor putea întoarce la gospodăriile lor.
Sunt semne că situația se îmbunătățeste și tocmai de aceea principala noastră misiune începând de astăzi este aceea de a înlătura cât mai rapid efectele acestor fenomene meteorologice care s-au abătut peste cele 86 de sate și comune inundate.
Am coordonat în mod direct Comitetul Strategic de Monitorizare a Situațiilor de Urgență, pe care l-am operaționalizat din ziua de vineri și tocmai de aceea cunosc foarte bine efortul pe care oamenii din Ministerul Afacerilor Interne l-au depus în aceste zile.
Tuturor vreau să le multumesc, inclusiv în numele celor pentru care și-au riscat viața și pe care i-au salvat de la inundații. Faptul că până la acest moment nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești imputabile modului în care a decurs intervenția noastră este o dovadă că cei peste 5.000 de pompieri și 6.000 de jandarmi mobilizați zilnic, la nivel naţional, și-au făcut datoria.
Din păcate, 5 persoane au fost dispărute, toate ca urmare a traversării voluntare a unor cursuri de apă, contrar atenționărilor autorităților și a localnicilor. În urma activităților de căutare desfășurate cele 2 persoane din Olt şi Prahova au fost găsite decedate.
Referitor la situaţia copilului de 13 ani dispărut în localitatea Surduleşti, judeţul Argeş, sunt în desfăşurare misiuni de căutare cu efective mărite de la poliţie, jandarmerie şi situaţii de urgenţă.
Principalul nostru obiectiv – acela de a lua măsuri preventive, inclusiv măsura evacuării localităților aflate în iminentă situație de inundare – au fost masuri corecte.
Vreau însă să subliniez un aspect despre care s-a tot vorbit în cursul ultimelor 2 zile – acela al reținerii manifestate de unii cetățeni de a răspunde ca atare la recomandarea autorităților de a părăsi locuințele din localitățile inundate. Putem înțelege că fiind în preajma sărbătorii de Paște, oamenilor le vine greu să-și abandoneze locuințele, bunurile și ceea ce fiecare și-a pregătit pentru aceste zile, însă întotdeauna viața trebuie să fie pe primul loc. Așa înțelegem noi, autoritățile, așa ar trebui să înțeleagă și cetățenii.
Am avut, așadar, 48 de ore în care principala misiune a fost aceea de a asigura intervenții pentru salvarea de vieți, atât pe linia situațiilor de urgență, cât și pe linia urgențelor medicale.
Pentru aceasta s-a asigurat un fluxul informațional continuu între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, precum și celelalte instituții implicate direct în gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv prin intermediul Centrului Operațional de Comandă de la nivelul Guvernului României.
Toate situaţiile de risc şi efectele unor evenimente deosebite au fost monitorizate permanent de către centrele operaţionale ale ministerelor prin intermediul Centrului Operaţional de Comandă al Guvernului, acestea fiind prezentate în dinamică şi în timp real domnului Prim-ministru Victor Ponta.
Pentru o coordonarea eficientă a acțiunilor, am dispus ca la nivelul Ministerului Afacerilor Interne situaţia operativă să fie gestionată 24 de ore din 24 de ore de către domnul secretar de stat Ilie Botoş, împreună cu şefii inspectoratelor generale de poliţie, jandarmerie, aviaţie şi poliţie de frontieră. În ceea ce privește situațiile de urgență, acestea au fost coordonate prin Departamentul pentru Situații de Urgență, de către domnul secretar de stat Raed Arafat, împreună cu inspectorul general pentru situaţii de urgenţă.
În domeniul situaţiilor de urgenţă, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, în zilele de 19 și 20 aprilie, la 2216 situații de urgență, dintre care 176 au fost reprezentate de misiuni derulate ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme în județele aflate sub avertizările meteo.
Cele mai multe intervenții au fost desfășurate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, respectiv 1663 misiuni, 372 dintre acestea în judeţele afectate de inundaţii. Totodată, echipajele de pompieri au intervenit pentru stingerea a 101 incendii, precum și în cazul a 6 alunecări de teren.
Au fost fost executate 555 acţiuni de căutare și salvare a unor persoane aflate în situații de pericol, animale şi bunuri, 188 intervenţii pentru evacuarea apei din locuinţe și gospodării, 14 misiuni de consolidare a unor diguri de apărare.
De asemenea, s-au executat 4 misiuni de transport de apă potabilă pentru persoanele afectate de inundații (peste 3.200 litri de apă) şi 13 misiuni pentru transportul unor materiale de intervenţie, respectiv 12 metri cubi de nisip şi material lemnos.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne, alături de prefecți şi membrii comitetelor judeţene şi locale, precum și cei ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, continuă să acţioneze și la această oră pentru înlăturarea consecinţelor fenomenelor meteo-hidrologice, în special în judeţele aflate sub COD ROŞU (Teleorman, Prahova și Ialomița) şi COD PORTOCALIU (Ilfov, Olt, Dâmbovița, Giurgiu).
Se acționează în prezent cu peste 1500 de pompieri, jandarmi și polițiști pentru limitarea efectelor produse de inundaţii, în principal în județele Olt și Teleorman.
Prioritatea forțelor de intervenție din zonele afectate constă în intervenția promptă pentru evacuarea persoanelor rămase izolate în locuințe, a celor care au nevoie urgentă de asistență medicală, adăpostirea persoanelor evacuate, precum și asigurarea apei potabile şi a alimentelor de primă necesitate.
248 persoane au fost evacuate din locuințele afectate de inundații și de alunecările de teren și peste 1500 animale au fost salvate din calea apelor. De asemenea, aeronavele Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat 20 misiuni umanitare de salvare, fiind efectuate de SMURD Bucureşti 6 misiuni, Iaşi – 3, Tg. Mureş - 5, Constanţa -1, Galaţi -1, Arad -2, Craiova -2.
Pe linia gestionării evenimentelor de ordine publică, conform ordinului pe care l-am dat încă de săptămâna trecută, peste 25.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne asigură zilnic ordinea publică pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de Paște.
Astfel, la nivel naţional, structurile M.A.I. au intervenit în aproximativ 7.300 de evenimente și au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestărilor religioase, respectiv pentru 787 manifestări cu o participare semnificativă de persoane sau încadrate cu niveluri de risc mediu și ridicat pentru siguranţa publică. Pentru gestionarea siguranţei circulaţiei rutiere, au fost folosite peste 400 autospeciale dotate cu aparate radar pe 340 tronsoane de drumuri naţionale și judeţene.
Măsuri de suplimentare a personalului s-au luat și la Poliția de Frontieră, ceea ce a permis un tranzit rapid și fluent pentru cei care au intrat sau au ieșit din țară.
Pe perioada desfășurării manifestărilor religioase nu au fost raportate incidente cu impact deosebit în planul ordinii publice, ceea ce este un lucru pozitiv.
Am luat măsurile necesare pentru a ne asigura că cei care se vor întoarce acasă din această vacanță nu vor întampina dificultăți pe traseele rutiere principale și pentru aceasta avem o monitorizare atentă, prin poliția rutieră, a drumurilor naționale și a autostrăzilor.
Vreau să menţionez că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la nivel national, numărul infracţiunilor a scăzut cu 25%.
Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne va continua misiunile de ordine publică, cu aceeași intensitate și cu același numar de forțe angrenate.
În final, vă mai spun că am transmis un mesaj clar tuturor prefecților din cele 12 județe afectate de inundații, ca în cel mai scurt timp, imediat ce situația în teren o permite, să realizeze o evaluare a pagubelor și a distrugerilor produse de aceste viituri și inundații și astfel să identificăm la nivelul Guvernului soluții de ajutorare a oamenilor din comunitățile afectate.
Am dispus toate măsurile pentru ca în perioada următoare să fie asigurată continuitatea şi permanenţa la nivelul tuturor structurilor implicate. Ştiu că este a doua zi de Paşti, dar toți cei cu atribuții trebuie să fie la datorie în aceste zile.
În privinţa persoanelor evacuate, luăm toate măsurile de sprijin pentru aceste zile şi ne asigurăm că oamenii se vor întoarce la locuințe doar în momentul în care riscurile au dispărut. Un alt aspect care trebuie tratat cu maximă atenţie este legat de sănătatea publică în zonele afectate.
Apa din fântâni nu este proprie consumului. De asemenea, pot apărea focare de infecţie după retragerea apelor.
Nu în ultimul rând, avem în vedere faptul că, potrivit prognozelor, precipitaţiile se pot întoarce în câteva zile. Nu ştim care vor fi cantităţile, însă trebuie să fim pregătiţi pentru orice.
Primul-ministru Victor Ponta este permanent informat în legătură cu desfășurarea evenimentelor și cu acțiunile pe care le executăm. Ca de fiecare dată, eu şi echipa de la minister suntem la post şi suntem pregătiți să intervenim pentru rezolvarea oricărei situaţii dificile.
Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!
DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Pe toți vreau să-i asigur de un lucru – așa cum nu am abandonat pe nimeni dintre cei aflați la nevoie în ultimele 48 de ore, nu-i vom abandona nici pe cei care au fost evacuați și mutați din locuințele lor.
Ministerul Afacerilor Interne, prin angajații săi – pompieri, polițiști, jandarmi, poliţişti de frontieră – va fi în continuare alături de persoanele afectate, până când pericolele vor trece, iar oamenii se vor putea întoarce la gospodăriile lor.
Sunt semne că situația se îmbunătățeste și tocmai de aceea principala noastră misiune începând de astăzi este aceea de a înlătura cât mai rapid efectele acestor fenomene meteorologice care s-au abătut peste cele 86 de sate și comune inundate.
Am coordonat în mod direct Comitetul Strategic de Monitorizare a Situațiilor de Urgență, pe care l-am operaționalizat din ziua de vineri și tocmai de aceea cunosc foarte bine efortul pe care oamenii din Ministerul Afacerilor Interne l-au depus în aceste zile.
Tuturor vreau să le multumesc, inclusiv în numele celor pentru care și-au riscat viața și pe care i-au salvat de la inundații. Faptul că până la acest moment nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești imputabile modului în care a decurs intervenția noastră este o dovadă că cei peste 5.000 de pompieri și 6.000 de jandarmi mobilizați zilnic, la nivel naţional, și-au făcut datoria.
Din păcate, 5 persoane au fost dispărute, toate ca urmare a traversării voluntare a unor cursuri de apă, contrar atenționărilor autorităților și a localnicilor. În urma activităților de căutare desfășurate cele 2 persoane din Olt şi Prahova au fost găsite decedate.
Referitor la situaţia copilului de 13 ani dispărut în localitatea Surduleşti, judeţul Argeş, sunt în desfăşurare misiuni de căutare cu efective mărite de la poliţie, jandarmerie şi situaţii de urgenţă.
Principalul nostru obiectiv – acela de a lua măsuri preventive, inclusiv măsura evacuării localităților aflate în iminentă situație de inundare – au fost masuri corecte.
Vreau însă să subliniez un aspect despre care s-a tot vorbit în cursul ultimelor 2 zile – acela al reținerii manifestate de unii cetățeni de a răspunde ca atare la recomandarea autorităților de a părăsi locuințele din localitățile inundate. Putem înțelege că fiind în preajma sărbătorii de Paște, oamenilor le vine greu să-și abandoneze locuințele, bunurile și ceea ce fiecare și-a pregătit pentru aceste zile, însă întotdeauna viața trebuie să fie pe primul loc. Așa înțelegem noi, autoritățile, așa ar trebui să înțeleagă și cetățenii.
Am avut, așadar, 48 de ore în care principala misiune a fost aceea de a asigura intervenții pentru salvarea de vieți, atât pe linia situațiilor de urgență, cât și pe linia urgențelor medicale.
Pentru aceasta s-a asigurat un fluxul informațional continuu între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, precum și celelalte instituții implicate direct în gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv prin intermediul Centrului Operațional de Comandă de la nivelul Guvernului României.
Toate situaţiile de risc şi efectele unor evenimente deosebite au fost monitorizate permanent de către centrele operaţionale ale ministerelor prin intermediul Centrului Operaţional de Comandă al Guvernului, acestea fiind prezentate în dinamică şi în timp real domnului Prim-ministru Victor Ponta.
Pentru o coordonarea eficientă a acțiunilor, am dispus ca la nivelul Ministerului Afacerilor Interne situaţia operativă să fie gestionată 24 de ore din 24 de ore de către domnul secretar de stat Ilie Botoş, împreună cu şefii inspectoratelor generale de poliţie, jandarmerie, aviaţie şi poliţie de frontieră. În ceea ce privește situațiile de urgență, acestea au fost coordonate prin Departamentul pentru Situații de Urgență, de către domnul secretar de stat Raed Arafat, împreună cu inspectorul general pentru situaţii de urgenţă.
În domeniul situaţiilor de urgenţă, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, în zilele de 19 și 20 aprilie, la 2216 situații de urgență, dintre care 176 au fost reprezentate de misiuni derulate ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme în județele aflate sub avertizările meteo.
Cele mai multe intervenții au fost desfășurate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, respectiv 1663 misiuni, 372 dintre acestea în judeţele afectate de inundaţii. Totodată, echipajele de pompieri au intervenit pentru stingerea a 101 incendii, precum și în cazul a 6 alunecări de teren.
Au fost fost executate 555 acţiuni de căutare și salvare a unor persoane aflate în situații de pericol, animale şi bunuri, 188 intervenţii pentru evacuarea apei din locuinţe și gospodării, 14 misiuni de consolidare a unor diguri de apărare.
De asemenea, s-au executat 4 misiuni de transport de apă potabilă pentru persoanele afectate de inundații (peste 3.200 litri de apă) şi 13 misiuni pentru transportul unor materiale de intervenţie, respectiv 12 metri cubi de nisip şi material lemnos.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne, alături de prefecți şi membrii comitetelor judeţene şi locale, precum și cei ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, continuă să acţioneze și la această oră pentru înlăturarea consecinţelor fenomenelor meteo-hidrologice, în special în judeţele aflate sub COD ROŞU (Teleorman, Prahova și Ialomița) şi COD PORTOCALIU (Ilfov, Olt, Dâmbovița, Giurgiu).
Se acționează în prezent cu peste 1500 de pompieri, jandarmi și polițiști pentru limitarea efectelor produse de inundaţii, în principal în județele Olt și Teleorman.
Prioritatea forțelor de intervenție din zonele afectate constă în intervenția promptă pentru evacuarea persoanelor rămase izolate în locuințe, a celor care au nevoie urgentă de asistență medicală, adăpostirea persoanelor evacuate, precum și asigurarea apei potabile şi a alimentelor de primă necesitate.
248 persoane au fost evacuate din locuințele afectate de inundații și de alunecările de teren și peste 1500 animale au fost salvate din calea apelor. De asemenea, aeronavele Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat 20 misiuni umanitare de salvare, fiind efectuate de SMURD Bucureşti 6 misiuni, Iaşi – 3, Tg. Mureş - 5, Constanţa -1, Galaţi -1, Arad -2, Craiova -2.
Pe linia gestionării evenimentelor de ordine publică, conform ordinului pe care l-am dat încă de săptămâna trecută, peste 25.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne asigură zilnic ordinea publică pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de Paște.
Astfel, la nivel naţional, structurile M.A.I. au intervenit în aproximativ 7.300 de evenimente și au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestărilor religioase, respectiv pentru 787 manifestări cu o participare semnificativă de persoane sau încadrate cu niveluri de risc mediu și ridicat pentru siguranţa publică. Pentru gestionarea siguranţei circulaţiei rutiere, au fost folosite peste 400 autospeciale dotate cu aparate radar pe 340 tronsoane de drumuri naţionale și judeţene.
Măsuri de suplimentare a personalului s-au luat și la Poliția de Frontieră, ceea ce a permis un tranzit rapid și fluent pentru cei care au intrat sau au ieșit din țară.
Pe perioada desfășurării manifestărilor religioase nu au fost raportate incidente cu impact deosebit în planul ordinii publice, ceea ce este un lucru pozitiv.
Am luat măsurile necesare pentru a ne asigura că cei care se vor întoarce acasă din această vacanță nu vor întampina dificultăți pe traseele rutiere principale și pentru aceasta avem o monitorizare atentă, prin poliția rutieră, a drumurilor naționale și a autostrăzilor.
Vreau să menţionez că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la nivel national, numărul infracţiunilor a scăzut cu 25%.
Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne va continua misiunile de ordine publică, cu aceeași intensitate și cu același numar de forțe angrenate.
În final, vă mai spun că am transmis un mesaj clar tuturor prefecților din cele 12 județe afectate de inundații, ca în cel mai scurt timp, imediat ce situația în teren o permite, să realizeze o evaluare a pagubelor și a distrugerilor produse de aceste viituri și inundații și astfel să identificăm la nivelul Guvernului soluții de ajutorare a oamenilor din comunitățile afectate.
Am dispus toate măsurile pentru ca în perioada următoare să fie asigurată continuitatea şi permanenţa la nivelul tuturor structurilor implicate. Ştiu că este a doua zi de Paşti, dar toți cei cu atribuții trebuie să fie la datorie în aceste zile.
În privinţa persoanelor evacuate, luăm toate măsurile de sprijin pentru aceste zile şi ne asigurăm că oamenii se vor întoarce la locuințe doar în momentul în care riscurile au dispărut. Un alt aspect care trebuie tratat cu maximă atenţie este legat de sănătatea publică în zonele afectate.
Apa din fântâni nu este proprie consumului. De asemenea, pot apărea focare de infecţie după retragerea apelor.
Nu în ultimul rând, avem în vedere faptul că, potrivit prognozelor, precipitaţiile se pot întoarce în câteva zile. Nu ştim care vor fi cantităţile, însă trebuie să fim pregătiţi pentru orice.
Primul-ministru Victor Ponta este permanent informat în legătură cu desfășurarea evenimentelor și cu acțiunile pe care le executăm. Ca de fiecare dată, eu şi echipa de la minister suntem la post şi suntem pregătiți să intervenim pentru rezolvarea oricărei situaţii dificile.
Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!
DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii