Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Bilanțul misiunilor

ro

25 Jun, 2024 12:44 238 Marime text
DECLARAȚIE DE PRESĂ IGSU
 
În minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, aproape 5.000 de pompieri au asigurat, zilnic, misiunile de protecție a populației, la nivel național.
 
Astfel, în perioada 21 - 24 iunie a.c., echipajele operative au gestionat 7.425 situații de urgență, mare parte dintre acestea constând în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, (peste 78% din numărul total de intervenții, ceea ce înseamnă 5.739 de astfel de situații). De asemenea, colegii noștri au intervenit pentru stingerea a 599 incendii, în 44 cazuri pentru descarcerarea victimelor în urma accidentelor rutiere, precum și în alte 887 de misiuni de protejare a comunităților.
 
De asemenea, în perioada de referință, la nivel național, 5.454 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 334 au fost salvate din incendii sau alte situații deosebite.
 
Totodată, pentru protecția populației, în ultimele patru zile, la nivel național au fost transmise 88 de mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, majoritatea dintre acestea  semnalând prezența animalelor sălbatice (urși) în proximitatea comunităților și prognozarea fenomenelor hidrometeorologice sub incidența cărora s-au aflat mai multe zone din țară.
 
Pe linie preventivă, în perioada de referință, pompierii au derulat controale la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele la care s-a înregistrat un număr mare de turiști sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe privind securitatea la incendiu. De asemenea, s-au avut în vedere și construcțiile sau amenajările destinate pentru organizări de concerte, festivaluri sau spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere școlare sau alte spații cu caracter sezonier.
 
În urma acțiunilor desfășurate în perioada 21 - 24 iunie a.c., colegii noștri au efectuat 158 de controale de prevenire la nivel național, iar pentru neregulile identificate în teren au fost aplicate 536 de sancțiuni contravenționale, dintre care 453 avertismente și 83 amenzi, în cuantum de 813.500 lei.
 
Important de menționat este că, în urma verificărilor derulate în această perioadă, nu au existat obiective care să impună aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării, aspect ce reflectă responsabilizarea deținătorilor în respectarea prevederilor legale destinate siguranței beneficiarilor.
 
Întrucât siguranța cetățenilor reprezintă o prioritate pentru noi, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare, vor avea un caracter permanent și vor viza unități de turism și de agrement, spații comerciale, precum și alte categorii de obiective. Prin acțiunile desfășurate nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.
 
Reamintim faptul că în perioada de referință au fost operaționalizate patru puncte de prim ajutor în punctele de trecere ale frontierelor Nădlac (județul Arad), Borș (județul Bihor), Vama Veche (județul Constanța) și Giurgiu (județul Giurgiu), încadrate cu paramedici și voluntari, pentru asigurarea răspunsului eficient la solicitările primite din partea celor care tranzitează aceste zone. În cele 4 zile, 13 persoane au primit asistență medicală din partea echipajelor specializate. Punctele de prim ajutor vor rămâne active pe întreaga perioadă a verii.
 
De asemenea, în acest weekend a fost operaționalizat punctul temporar de lucru pe Transfăgărășan, în zona „District Piscu Negru”, încadrat cu un echipaj de paramedici SMURD, care asigură intervenția în cel mai scurt timp și gestionarea situațiilor de urgență medicală atât în judeţul Argeş, cât şi în judeţul Sibiu, în zona cuprinsă între Barajul Vidraru (Argeş) şi Bâlea Cascadă (Sibiu). Punctul temporar de prim ajutor va rămâne activ pe întreaga durată a sezonului estival, pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor de sprijin.
 
Având în vedere că temperaturile sunt în continuă creștere și mulți oameni aleg scăldatul în mare, lacuri ori râuri, siguranța fiecăruia depinde de respectarea unor reguli simple care pot salva vieți.
 
Țineți cont de sfaturile noastre și evitați scăldatul în locuri neamenajate!
 
Curentul puternic, adâncimea apei și alte pericole pot conduce la situații tragice.
 
• Supravegheați în permanență copiii. Aceștia sunt mai vulnerabili și pot fi expuși pericolelor într-o fracțiune de secundă.
• Nu subestimați puterea apei! Chiar și cei mai buni înotători se pot confrunta cu situații periculoase. Acordați întotdeauna prioritate siguranței voastre și a celor dragi.
 
Manifestați atenție și responsabilitate! Noi suntem și rămânem la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt și eficient la urgențele care pot apărea, însă prevenirea și responsabilitatea individuală trebuie să rămână prioritare.
 
Țineți cont de sfaturile noastre și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate!
 
Consultați sursele oficiale de informare pentru parcurgerea informațiilor suplimentare privind comportamentul care trebuie adoptat înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.
 
Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și descărcați gratuit aplicația de mobil DSU, din App Store și Google Play.
 
Pompierii vă doresc o săptămână liniștită, lipsită de evenimente nedorite!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii