Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:32 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Bilanțul misiunilor zilnice

ro

27 Sep, 2023 12:47 695 Marime text
În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori au fost solicitate să intervină la 1.597 situații de urgență, dintre care 144 misiuni de stingere a incendiilor, 1.248 cazuri SMURD, 24 misiuni de deblocare sau salvare persoane/animale din medii ostile, 5 solicitări pentru extragerea persoanelor rămase captive în autoturismele avariate, precum și alte 176 de intervenții în sprijinul comunităților.
 
De asemenea, din totalul celor 144 de incendii, 103 intervenții au fost la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectată o suprafață de 612 ha de teren.
 
! Un astfel de incediu s-a produs, ieri, în județul Vaslui, localitatea Ștefan cel Mare, unde echipajele de stingere au fost solicitate pentru stingerea flăcărilor izbucnite la vegetația uscată, mărăcinișul, resturile vegetale și deșeurile depozitate lângă cimitirul din localitate. Intevenția promptă a pompierilor a condus la lichidarea incendiului și limitarea posibilității de propagare, suprafața de teren afectată fiind de aproximativ 800 mp.
! O altă intervenție a salvatorilor vasluieni a avut loc, tot ieri, pe raza localității Negrești, unde pompierii militari au acționat pentru localizarea și lichidarea unui alt incendiu de vegetație uscată. După mai bine de o oră de luptă continuă cu flăcările, echipajele de stingere au lichidat arderea care se manifestau pe o suprafață de aproximativ 20 ha,  fără a fi înregistrate victime.
! Tot ieri, echipajele operative din județul Sibiu au intervenit pentru lichidarea unui incendiu de litieră, care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 500 mp, în pădurea Măgura din localitatea Cisnădioara. După stingerea flăcărilor, salvatorii au rămas până în cursul acestei dimineți în zona de manifestare, pentru monitorizarea potențialelor focare ascunse și asigurarea intervenției imediate în cazul reaprinderii flăcărilor.
 
NU UITAȚI!
 
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
 
FIȚI PREVĂZĂTORI!

Mai multe informații despre modul de comportare în situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și prin descărcarea aplicației DSU din AppStore și Google Play.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii