IPJ Argeș Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
IPJ Argeș:Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
24 Jan, 2024 11:01
ZIUA de Constanta
702
Marime text
Nr. 50 din 24 ianuarie 2024
BULETIN DE PRESĂ
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
În ultimele 24 de ore, polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Au fost legitimate 875 de persoane, au fost verificate 619 autoturisme și au fost efectuate 301 testări cu aparatele din dotare.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 335 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 63.000 de lei, dintre care 293 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 38 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul celor 34 de filtre rutiere instituite, au fost reținute 12 permise de conducere și au fost retrase 12 certificate de înmatriculare.
Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești, în ultimele 24 de ore
În ziua de 23 ianuarie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni de ordine publică au aplicat, în total, 80 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.505 lei, fiind reținut un permis de conducere și retrase 2 certificate de înmatriculare.
Sancțiunile au fost aplicate astfel:
- 21, în valoare de 4.170 de lei, au fost ca urmare a unor abateri privind normele de conviețuire socială;
- 59, în valoare de 7.335 de lei, privind abateri de la normele de circulație pe drumurile publice;
De asemenea, s-a acționat pentru depistarea și sancționarea actelor de cerșetorie, precum și a persoanelor care practică prostituția stradală, fiind legitimate aproximativ 200 de persoane și verificate aproape 100 de autoturisme.
Cu aceeași ocazie, au fost purtate discuții și cu privire la modificările legislative referitoare la modul de pedepsire a unor infracțiuni rutiere, precum și cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe cu efect psihoactiv.
Sancționat pentru conducere agresivă
În ziua de 23 ianuarie a.., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un tânăr de 21 de ani, din Stolnici, care conducea un autoturism, pe raza strada Nicolae Dobrin din Pitești, adoptând un comportament agresiv, prin prin întorcerea vehiculului folosind frâna de ajutor.
Ca urmare a abaterii constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 825 de lei, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
Cercetări finalizate de polițiști
Polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie.
Din cercetări s-a stabilit că, în ziua de 05 ianuarie a.c., în jurul orei 17:30, un bărbat de 30 de ani, din Mălureni, ar fi deposedat, prin acte de violență, de suma de 50 de lei, un tânăr de 20 de ani, care se deplasa cu autoturismul, pe raza municipiului Pitești.
Ulterior, în urma cercetărilor efectuate de polițiști, bărbatul a fost identificat și condus la audieri, cu sprijinul Secției de Poliție Rurală Domnești.
Reamintim faptul că, în ziua de 11 ianuarie, după administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, ulterior fiind prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, care a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Drăganu au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Din cercetări s-a stabilit că la data de 23 mai 2023, un bărbat din Cuca a fost depistat, pe DN 7 – Morărești, în trafic de către polițiști, conducând un autoturism în timp ce se afla sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice de sânge, iar prin analize de specialitate s-a stabilit căvaloarea alcoolemiei depășea limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.
Activități preventive în școli
În ziua de 23 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități înformativ-preventive, la Liceul Tehnologic Astra din municipiul Pitești.
În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, dar șiu privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor.
Totodată, au fost prezentate riscurile consumului substanțelor care creează depăendență, în special a celor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
La activități au participat 46 elevi și două cadre didactice.
Cu aceeași ocazie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au acționat în incinta unității școlare, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, conform Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială, precum și a respectării prevederilor legale privind consumul și comercializarea produselor din tutun, fapte ce constituie contravenții prevăzute de Legea nr. 349/2002, fiind aplicată o amendă în valoare de 250 de lei, conform art. 3 alin. 11 din Legea nr. 349/2002.
În ziua de 23 ianuarie a.c., polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități de prevenire la Școala Gimnazială Mihai Eminescu, din Pitești.
Activitățile au avut ca subiect prevenirea victimizării minorilor și prevenirea faptelor cu violență în rândul acestora, în cadrul Programului de prevenire a victimizării minorilor.
Beneficiari ai activităților au fost 50 de minori și două cadre didactice.
Și polițiștii de proximitate din cadrul Secției 2 Poliție Piești au desfășurat o activitate informativ-preventivă, la Școala Gimnazială Adrian Păunescu din Pitești.
Cu ocazia acestei activități, au fost dezbătute teme privind :
- „Prevenirea violenţei în şcoli” – tipuri de violenţă (emoţională, fizică, agresivitatea din partea membrilor familiei,violenţa stradală);
- „Prevenirea traficului de fiinţe umane in rândul minorilor” – informarea şi consilierea în legătură cu fenomenul traficului de persoane, riscurile şi consecinţele acestui fenomen, drepturile omului;
- „Siguranţa pe internet” – conştientizarea modului în care este utilizat internetul, descrierea pericolelor internetului, stabilirea limitelor privind prieteniile online, - jocurile online și lumea virtuală, ”roblox” – pericolul real din mediul virtual;
- „Prevenirea fenomenului bullying în unităţile de învăţământ” – forme (verbale, fizice, relaţionale, cyberbullying, mobbing, sociale); - caracteristici (intenţionat, repetat, dezechilibrul de forţe), - participanți (agresor, victimă, spectatorul/martorul), - efecte;
Activitatea s-a desfăşurat pe baza unui dialog, fiind abordate problemele specifice temelor prezentate, precum şi alte probleme cu care se confruntă elevii.
La activitate au participat aproximativ 30 de persoane.
În ziua de 23 ianuarie a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală Tigveni au desfășurat activități de prevenire la Școala Gimnazială Toma Brătianu, din comuna Șuici.
Activitățile au fost destinate creșterii siguranței în unitățile de învățământ și îmbunătățirii climatului educațional, fiind desfășurate sub forma unui dialog, pe teme privind:
-prevenirea fenomenului bullying;
-prevenirea violenței în școli-tipuri de violență (emoțională, fizică, etc.);
-activități specifice pe linia educației rutiere.
Beneficiari ai activităților au fost 30 de minori și un cadru didactic.
BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii