Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș - Activități de prevenire a riscului de accidente desfășurate de polițiștii rutieri în ultimele 24 de ore

ro

03 Jun, 2024 14:45 317 Marime text
Nr. 411 din 03 iunie 2024
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
Activități de prevenire a riscului de accidente desfășurate de polițiștii rutieri în ultimele 24 de ore
 
 
În ziua de 2 iunie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Argeș, împreună cu polițiștii structurilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, precum și depistarea conducătorilor auto care încalcă legislația rutieră, în special a conducerii agresive, precum și a conducătorilor auto care aleg să conducă în timp ce se află sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Împreună cu structurile de ordine publică, polițiștii rutieri au acționat în 35 de filtre rutiere, fiind efectuate 479 de testări cu aparatele din dotare, pentru detectarea consumului de alcool sau substanțe cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate de către polițiștii structurilor rutiere, au fost aplicate 266 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 50.400 de lei, fiind reținute 36 de permise de conducere și retrase 20 de certificate de înmatriculare.
Dintre abaterile la regimul rutier, 120 au fost la regimul legal de viteză, iar dintre permisele de conducere reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce, 19 au fost pentru viteză excesivă și alte 5 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.
Polițiștii argeșeni vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
  •  
 
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni pentru asigurarea ordinii publice, în ultimele 24 de ore
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altor instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Au fost legitimate 1.081 de persoane și au fost verificate 813 autovehicule.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 443 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 85.900 de lei, dintre care 394 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 46 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
 
  •  
 
Exemplu 1: Acțiuni desfășurate de polițiștii piteșteni
 
În ziua de 2 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești au desfășurat acțiuni cu scopul prevenirii principalelor cauze generatoare de accidente, a asigurării ordinii publice și prevenire a faptelor contra patrimoniului.
Polițiștii piteșteni au legitimat aproape 250 de persoane, au verificat 214 autovehicule, acționând în 15 filtre rutiere, și au verificat 10 agenți de pază.
În ultimele 24 de ore, polițiștii Biroului Rutier Pitești au acționat cu scopul combaterii principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere pe drumurile aflate în competență și pentru creșterea gradului de disciplină rutieră.
În urma activităților, polițiștii rutieri piteșteni au constatat 83 de abateri la regimul rutier ce au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare totală de 8.580 de lei, fiind aplicate și măsurile complementare de reținere a 4 permise de conducere și retragere a unui certificat de înmatriculare.
Dintre abaterile la regimul rutier constatate de polițiști, 38 au fost ca urmare a depășirii vitezei legale, 13 ca urmare a neutilizării centurii de siguranță sau a dispozitivelor speciale pentru copii, 6 ca urmare a traversării neregulamentare, 4 ca urmare a utilizării telefonului mobil fără dispozitiv de tip hands-free, și 2 ca urmare a consumului de băuturi alcoolice cu o valoare ce implică răspunderea de natură contravențională.
De asemenenea, în același interval, polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră, desfășurând acțiuni în sistem integrat, împreună cu polițiștii Biroului Rutier Pitești și cu jandarmii argeșeni.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni de ordine publică au aplicat 96 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 13.395 de lei. Dintre sancțiunile aplicate, 23, cu o valoare de 2.000 de lei, au fost conform Legii 61/1991, ca urmare a unor abateri privind normele de conviețuire civică, iar alte 73, cu o valoare de 11.395 de lei, au fost ca urmare a unor abateri la regimul rutier, fiind reținute 13 permise de conducere și retrase 8 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii piteșteni continuă acţiunile pentru prevenirea faptelor contra patrimoniului, în special a celor săvârșite prin însușirea pe nedrept și prin nesocotirea încrederii, asigurarea ordinii publice, prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
  •  
 
Exemplu 2: Acțiuni desfășurate de polițiștii rutieri câmpulungeni
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au acționat pentru prevenirea riscului rutier rezultat din nerespectarea regulilor de circulație, în special a regimului legal de viteză și al conducerii agresive, dar și pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor la regimul rutier constatate, au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 8.130 de lei, totodată fiind reținute 8 permise de conducere și un certificat de înmatriculare.
Dintre abaterile ce au prevăzută măsura complementară de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce, 7 au fost reținute ca urmare a depășirii regimului legal de viteză cu mai mult de 50 de km/h (vitezele cele mai mari înregistrate de aparatul RADAR fiind de 117 și 118 km/h).
Totodată, a fost întocmit un dosar penal, ca urmare a faptului că unul dintre conducătorii auto depistați figura cu dreptul de a conduce suspendat.
 
  •  
 
Exemplu 3: Depistați conducând cu viteză excesivă
 
În ziua de 2 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 48 de ani, din Davidești, care conducea un autoturism pe DN 73, pe raza localității Schitu-Golești, pe un sector de drum cu limita legală de 50 de km/h, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 117 de km/h.
Ca urmare a abaterii, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.485 de lei, conform OUG 195/2002R, fiind aplicată măsura complementară de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de circulație pentru 90 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare.
De asemenea, tot în ziua de 2 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 57 de ani, din Stâlpeni, care conducea un autoturism pe DN 73, pe raza localității Țițești, pe un sector de drum cu limita legală de 50 de km/h, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 118 de km/h.
Totodată, din verfocări a rezultat că autovehiculul figura cu valabilitatea inspecției tehnice periodice expirată din cursul lunii martie a.c.
Ca urmare a abaterilor, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.485 de lei, conform OUG 195/2002R, fiind aplicate măsurile complementare de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de circulație pentru 90 de zile, respectiv de retragere a certificatului de înmatriculare, fiind eliberate dovezi înlocuitoare.
 
  •  
 
Exemplu 4: Depistat de polițiști conducând cu permisul suspendat
 
În ziua de 2 iunie a.c., polițiștii Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 50 de ani, din București, care conducea un autoturism pe DN 73, pe raza comunei Mihăești, iar din verificările efectuate în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că bărbatul figurează cu dreptul de a conduce suspendat.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 alin.2 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
  •  
 
Exemplu 5: Depistat conducând un moped fără a fi deținător de permis de conducere
 
În ziua de 2 iunie a.c., polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni au depistat un bărbat de 30 de ani, din Țițești, care conducea un motociclu, înmatriculat, pe raza localității de domiciliu, iar din verificările efectuate în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că bărbatul nu figurează ca deținător de permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 alin.1 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
  •  
 
Exemplu 6: Depistat de polițiști conducând sub influența alcoolului
 
În ziua de 2 iunie a.c., polițiștii Formațiunii Rutiere Mioveni au depistat un bărbat de 40 de ani, din Mihăești, care conducea un autoturism pe raza orașului Mioveni, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
Valoarea rezultată în urma testării cu aparatul etilotest a fost mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind  condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitare fără drept de circulație.
 
 
BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii