IPJ Argeș Nu a respectat regimul de deținere al câinilor periculoși și un om a fost rănit
IPJ Argeș:Nu a respectat regimul de deținere al câinilor periculoși și un om a fost rănit
10 May, 2023 14:29
ZIUA de Constanta
751
Marime text
Nr. 287 din 10 mai 2023
BULETIN DE PRESĂ
Nu a respectat regimul de deținere al câinilor periculoși și un om a fost rănit
La data de 09 mai a.c., în jurul orei 17:00, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DN 7C, în localitatea Dobrogostea, un echipaj din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov a observat cum un câine rasa Amstaff a ieșit din curtea unui imobil și a mușcat un bărbat care se deplasa pe acostamentul drumului.
Polițiștii au intervenit, cu semnalele luminoase și acustice și au reușit să îndepărteze câinele, determinându-l, prin folosirea autospecialei, să intre în curtea imobilului de unde ieșise.
Având în vedere că bărbatul atacat de câine prezenta o plagă mușcată la nivelul antebrațului mâinii stângi și o altă plagă la mâna dreaptă, având secționat degetul mare, polițiștii i-au acordat primul ajutor și au solicitat un echipaj medical, în vederea acordării îngrijirilor de specialitate.
Ulterior, bărbatul, de 60 de ani, din Merișani, a fost preluat de un echipaj al Ambulanței și transportat la spital.
În urma celor întâmplate, polițiștii s-au autosesizat și au continuat verificările, identificând proprietarul animalului, în persoana unui bărbat de 68 de ani, din Merișani.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 12, alin. 1 din OUG 55/2002, întrucât nu a luat măsurile necesare pentru a preîntâmpina atacul canin asupra persoanei vătămate.
De asemenea, s-a stabilit că proprietarul câinelui nu a luat măsura declarării câinelui periculos la poliție și nu a respectat obligația de a asigura portul unei botnițe sau a lesei pentru câinele său, motiv pentru care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, conform OUG 55/2002, privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, în valoare totală de 3.000 de lei.
Sancțiuni aplicate de politiștii rutieri
În ultimele 24 de ore a.c., polițiștii rutieri argeșeni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 50.000 de lei. Totodată au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 18 permise de conducere și au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
Acțiuni pentru reducerea riscului rutier
În noaptea de 09 spre 10 mai a.c., polițiștii Biroului Rutier Câmpulung au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, pentru combaterea încălcării normelor rutiere de către conducătorii auto care efectuează transport public de mărfuri și persoane și care nu respectă regimul legal de viteză sau conduc sub influența băuturilor alcoolice.
Ca urmare a abaterilor constatate, în intervalul orar 22:00-04:00, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare de 15.660 de lei, și au fost reținute 5 permise de conducere.
Exemple:
Polițiștii Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 26 de ani, din județul Caraș Severin, care conducea o autoutilitară pe DN 73, în localitatea Stâlpeni, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 124 de km/h.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei, conform OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare.
Polițiștii Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 47 de ani, din Câmpulung, care conducea un autoturism pe Șoseaua Națională din Câmpulung, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 108 de km/h.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 de lei, conform OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare.
Cercetări finalizate de polițiști
Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, privind săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic și transportul vânatului dobândit sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea şi orice operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acesta, dobândite fără respectarea condiţiilor legii.
Din cercetări s-a stabilit că, în data de 06 mai 2020, un bărbat de 48 de ani, din Curtea de Argeș s-ar fi deplasat în fondul cinegetic de pe raza comunei Golești, din județul Vâlcea, ocazie cu care ar fi împușcat, cu arma de vânătoare deținută legal, fără autorizație de vânătoare individuală sau colectivă, un animal sălbatic, specia mistreț, pe care ulterior l-a transportat la adresa de domiciliu.
Bărbatul a fost depistat în data de 07 mai 2020, pe raza comunei Tigveni, la intrarea ce face accesul prin fondul forestier către satul Blaju, având în autoturismul său o husă de culoare verde, în interiorul căreia se afla o pușcă de vânătoare, frântă și mai multe cartușe.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, cu propunere de trimitere în judecată, precum și confiscarea armei și a muniției deținute.
Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliție Rurală Buzoești au finalizat cercetările într-un dosar penal, aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, privind săvârșirea infracțiunii de distrugere.
Din cercetări s-a stabilit că, în ziua de 08 martie a.c., o femeie de 41 de ani, din Izvoru, ar fi incendiat, intenționat, o căpiță de fân aflată în gospodăria unei femei din localitatea Izvoru, existând pericolul extinderii incendiului la locuințe.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, cu propunere de trimitere în judecată.
Mandat pus în executare de polițiști
În ziua de 09 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale au pus în aplicare un Mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Tribunalul Argeș, privind pe un bărbat de 27 de ani, din Pitești, condamnat la pedeapsa închisorii pentru trei ani și opt luni, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri.
Bărbatul a fost încarcerat.
Activități preventive cu elevii
În ziua de 09 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv, la Școala Gimnazială „Ilie Stănculescu” din comuna Râca.
Activitățile au fost desfășurate în cadrul campaniei „Law iS Cool”, precum și a proiectului „Ia atitudine, Spune stop violenței!”,
În acest context au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor, precum și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
La activități au participat 60 de elevi și 6 cadre didactice.
În ziua de 09 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au desfășurat activități cucaracter educativ-preventiv la Școala Gimnazială „Marin Preda”, din Pitești.
Activitățile, care se subscriu campaniei Law is Cool, au fost destinate creșterii siguranței în unitățile de învățământ și îmbunătățirii climatului educațional, fiind desfășurate sub forma unui dialog, pe teme privind:
- prevenirea violenţei în şcoli – tipuri de violenţă (emoţională, fizică, agresivitatea din partea membrilor familiei,violenţa stradală);
- siguranţa pe internet – conştientizarea modului în care este utilizat
internetul, descrierea pericolelor internetului, stabilirea limitelor privind prieteniile online pe platformele de socializare, cât și distribuirea de materiale în ipostaze compromițătoare;
internetul, descrierea pericolelor internetului, stabilirea limitelor privind prieteniile online pe platformele de socializare, cât și distribuirea de materiale în ipostaze compromițătoare;
- prevenirea fenomenului bullying – forme (verbale, fizice, relaţionale, cyberbullying, mobbing, sociale), caracteristici (intenţionat, repetat, dezechilibrul de forţe), participanti (agresor, victimă, spectatorul/martorul), efecte;
- protejarea bunurilor personale.
La activități au participat 120 de elevi și 5 cadre didactice.
În ziua de 09 mai a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Topoloveni au desfășurat activități cucaracter educativ-preventiv la Liceul Tehnologic Topoloveni.
În cadrul activităților, au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, dar și privind răspunderea contravențională și penală a minorilor.
BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii