Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:08 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Recomandări privind traficul rutier pe două roți

ro

03 May, 2023 14:46 488 Marime text
Nr. 271 din 03 mai 2023
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
Cercetări finalizate de polițiști
 
 
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Argeș au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat șub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, privind săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată.
Din cercetări, s-a stabilit că în intervalul februarie- iunie 2019, un bărbat de 64 de ani, din Ungheni, având calitatea de administrator al unei asociații de proprietari din Costești, şi-ar fi însuşit fără drept diverse sume de bani din cheltuielile de întreţinere încasate de la locatari, cu ocazia administrării bunurilor aparţinând acesteia, cauzând asociatiei un prejudiciu în valoare de 15.040 de lei.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, cu propunere de trimitere în judecată.
 
 
 
Polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judeătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
Din cercetări s-a stabilit că în seara zilei de 24 februarie a.c., în jurul orei 20:30, în urma unei înțelegeri prealabile între trei tineri, respectiv între un minor de 16 ani, din comuna Brăhășești, județul Galați, un tânăr de 23 de ani, din Pitești și un tânăr de 19 ani, din Pitești, cei în cauză și-ar fi însușit, de la un alt tânăr, un telefon mobil.
Mai precis, tânărul de 23 de ani, din Pitești, ar fi chemat un prieten în zona unui parc din municipiul Pitești, iar în momentul în care persoana vătămată s-a prezentat, tânărul de 23 de ani a folosit un pretext pentru a intra în posesia telefonului mobil, pe care ulterior l-a înmânat minorului de 16 ani, care a plecat cu telefonul, perioadă în care celelalte 2 persoane au continuat să îi distragă atenția persoanei vătămate.
Ulterior, în aceeași seară, cei 3 s-au deplasat la o casă de amanet, unde au valorificat bunul pentru suma de 4.000 de lei.
După administrarea probatoriului, cei trei tineri au fost reținuți pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, respectiv minorul de 16 ani și tânărul de 19 ani, reținuți la data de 14 martie, iar tânărul de 23 de ani, reținut la data de 16 martie, ulterior fiind dispusă cercetarea acestora sub măsura preventivă a controlului judiciar.
Prejudiciul a fost recuperat și restituit persoanei vătămate.
Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.
 
 
 
Activități preventive desfășurate în școli
 
 
În ziua de 05 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv, la Liceul Tehnologic nr. 1 Mărăcineni.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei „Law iS Cool”, precum și a proiectului „Ia atitudine, Spune stop violenței!”,
În acest context au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor, precum și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte sdpecifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
La activități au participat 34 elevi și 4 cadre didactice.
De asemenea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au acționat în incinta aceleiași unități școlare, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, conform Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială, precum și a respectării normelor privind comercializarea și consumul  produselor din tutun, fapte ce constituie contravenții prevăzute de Legea nr. 349/2002, fiind constatate și aplicate patru sancțiuni privind consumul produselor din tutun.
 
 
 
În ziua de 05 mai a.c., polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au desfășurat o activitate educativ-preventivă la Grădinița cu program normal Căsuța din Povești din municipiul Curtea de Argeș.
Polițiștii au prezentat celor mici aspecte legate de educație rutieră și educație în spiritul combaterii violenței, fiind abordate, sub forma unui dialog, și subiecte propuse de cei mici.
La activitate au participat 2 cadre didactice și 40 de preșcolari.   
 
 
 
În ziua de 05 mai a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Băiculești au desfășurat o activitate educativ-preventivă la Grădinița cu program normal Tutana, din comuna Băiculești.
Polițiștii au prezentat celor mici aspecte legate de educație rutieră și educație în spiritul combaterii violenței, fiind abordate, sub forma unui dialog, și subiecte propuse de cei mici.
La activitate au participat un cadru didactic și 12 preșcolari.
 
 
 
Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri argeșeni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 270 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 55.000 de lei. Totodată au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 16 permise de conducere și au fost retrase 11 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
 
 
Acțiuni de reducere a riscului rutier
 
 
În ziua de de 02 mai a.c., polițiștii din cadrul Birpoului Rutier Pitești au acționat, atât în mediul urban cât și pe raza comunelor arondate, pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
În urma abaterilor constatate în cele 24 de ore, polițiștii rutieri piteșteni au aplicat 88 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 13.585 de lei, fiind reținute 3 permise de conducere și un certificat de înmatriculare.
Din totalul sancțiunilor contravenționale, au fost aplicate:
  • 44 ca urmare a vitezei peste limita legală de pe sectorul de drum pe care a fost constatată abaterea (dintre care una cu măsura complementară de reținere a permisului de conducere în vederea suspendări dreptului de a conduce, ca urmare a înregistrării cu aparatul RADAR a vitezei de 131 de km/h)
  • 17 ca urmare a nepurtării centurii de siguranță sau a dispozitivelor omologate pentru copii;
  • 3 ca urmare a lipsei documentelor;
  • una ca urmare a nerespectării culorii roșii a semaforului electric destinat autovehiculelor (având măsura complementară de reținere a permisului de conducere în vederea suspendări dreptului de a conduce).
Astfel, polițiștii rutieri piteșteni au depistat o femeie de 31 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism pe bld. Frații Golești din Pitești, fiind înregistrată de aparatul RADAR cu viteza de 131 de km/h, pe un segment de drum unde viteza legal admisa este de 50 km/h.
Ca urmare a abaterii constatate, cea în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei, conform OUG 195/2002, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
 
 
 
În ziua de de 02 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș au acționat pentru verificarea transportului de persoane în regim taxi și al transportului alternativ de persoane, în intervalul orar 13:00-19:00, pe raza municipiului Pitești.
În urma abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 36 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 7.965 de lei, totodată fiind reținut un certificat de înmatriculare.   
 
 
Recomandări privind traficul rutier pe două roți
 
 
Vremea frumoasă și apropierea de vacanțe aduce mai des bicicliști și utilizatori de trotinete pe drumurile publice.
De asemenea, zilele călduroase constituie un îndemn pentru pasionații de motociclism să iasă la drum.
Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți, polițiștii argeșeni transmit:
 

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:
 
Deși prezenta motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.
 
- Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
- Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
- Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.
- Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.
- Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
- Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.
- Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.
 
 
 
Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE:
 
Utilizarea trotinetelor electrice, în special în mediul urban, a luat amploare. Implicit, și riscul unor evenimente rutiere în care acestea sunt implicate va lua un trend ascendent, făcând astfel cu atât mai importantă cunoașterea și respectarea regulilor de circulație ce se aplică acestei categorii de autovehicule.
 Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:
 
- Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
- Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.
-Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
 
 

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:
 
În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
 
- Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
- Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta şi elementele reflectorizante din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de a se deplasa pe partea dreaptă a drumului, atunci când participă la traficul rutier.
- Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
- Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
- Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.
 
 
REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.
 
Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).
 
Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).
 
Poliţiştii argeşeni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.
 
          BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii