Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bacău Buletin de presă - 17.06.2021

ro

17 Jun, 2021 13:31 904 Marime text
Nr. 505083 din 17 iunie 2021
                         
                                                                           
 
 
ZIUA EUROPENĂ DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINȚĂ
 
Ieri, 16 iunie 2021, cu ocazia Zilei Europene de prevenire a furturilor din locuințe, polițiștii băcăuani au discutat cu cetățenii și le-au oferit sfaturi pentru siguranța locuințelor. 
 
Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe este un concept lansat în anul 2019 de Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității (E.U.C.P.N) și își propune să aducă în atenție modurile de operare cel mai frecvent utilizate de infractori, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

Este un concept care se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente față de locuința și bunurile proprii, precum și a consecințelor neluării unor măsuri preventive fundamentale.
Anul acesta, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe a fost marcată la data de 16 iunie prin activități de informare preventivă a cetățenilor, derulate în statele membre U.E., printre care și în România.

Astfel de activități au fost susținute și pe raza județului Bacău, de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalități, de polițiștii de proximitate şi polițiști de la posturile de poliție rurală.

Polițiștii au discutat cu cetățenii și le-au oferit materiale și informații referitoare la factorii favorizanți ai infracțiunilor de furt din locuință, modurile de operare cel mai frecvent utilizate, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

Un accent deosebit a fost pus pe măsurile de precauție care trebuie avute în vedere în mediul online, cetățenii fiind sfătuiți să nu posteze pe rețelele de socializare informații despre plecările de acasă pentru perioade mai lungi de timp sau imagini cu bunurile de valoare din locuință.
Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar şi vulnerabilitate în fața hoților.

Modalitățile de comitere a faptelor sunt multiple, de la efracție, chei potrivite, escaladare, până la împrietenire.
În cazurile de furt prin împrietenire, autorii se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor instituții publice ori de furnizare servicii (primării, asistență socială, electricitate, gaze, apă/canal, etc.) sau firme private (reclame, oferirea spre vânzare a unor bunuri de strictă necesitate la prețuri derizorii, precum și oferirea de pomană).

În mediul rural, sunt situații în care autorii își declară intenția de cumpărare a unor produse alimentare de la persoane fizice - brânzeturi, carne, cereale, băuturi alcoolice produse în gospodării, prilej cu care oferă plata în bancnote mari (100, 200, 500 de lei), urmărind și observând locul în care ține banii potențiala victimă, pătrund în locuințe cu acceptul proprietarului și, profitând de neatenția acestuia, îi sustrag bunuri, în general bani ori bijuterii.

          Majoritatea furturilor din locuințe vizează apartamentele situate la parterul blocurilor, prin forțarea sistemelor ferestrelor de termopan. De regulă, în cazul acestor modalități, furturile au loc ziua. Bunurile vizate sunt banii, obiecte și bunuri de valoare, care nu sunt voluminoase, dar în ultimul timp, în funcție de amplasamentul locului, se sustrag și bunuri și obiecte mai voluminoase, în principal electrocasnice.

 
Întocmit,
Inspector principal de poliţie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii