Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:33 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bacău Buletin de presă - 18.06.2021

ro

18 Jun, 2021 15:56 607 Marime text
Nr. 505152 din 18 iunie 2021
                         
                                                                           
 
PREVENIREA VIOLENȚEI ÎN FAMILIE ÎN ATENȚIA POLIȚIȘTILOR!
 
 
Prevenirea violenței în familie este una dintre prioritățile Poliției Române în anul 2021 și reprezintă una din temele de mare interes, poliţiştii monitorizând cazurile pentru cunoaşterea fenomenului pe raza de competență, înregistrează cazurile sesizate (indiferent de gravitatea lor) şi intervin când situaţia o impune, conform competenţelor.
 

Programul de prevenire a violenței în familie are ca scop creșterea gradului de informare a populației cu privire la prevederile legale privind violența domestică.
Ca și obiective, prin acest program IPJ Bacău își propune identificarea cazurilor de violenţă domestică şi a factorilor declanşatori sau favorizanţi specifici fiecărui caz în parte, promovarea unor măsuri educativ-preventive și informarea populaţiei cu privire la prevederile legale în domeniul prevenirii violenţei domestice și are ca grup țintă potenţiale victime, agresori, dar și întreaga comunitate.
 
Violența în familie, fie ea emoțională, fizică sau de orice altă natură, provoacă traume victimelor și celorlalți membri ai familiei. Astfel Poliția Română intervine pentru protejarea grupurilor vulnerabile și pentru sensibilizarea cetățenilor contribuind astfel la schimbarea mentalităţii care perpetuează comportamentul abuziv în familie.
 
Ordinul de protecție provizoriu emis de Poliție a adus noi orizonturi de acțiune pentru o intervenție promptă a polițiștilor, în principal prin posibilitatea de a îndepărta agresorul din locuința comună. Acesta poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile, perioadă în care victima poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție cu o durată de până la șase luni.
Asistăm la o creștere a numărului de persoane care iau atitudine față de violența domestică. Astfel, în numeroase cazuri, poliţiştii au fost sesizaţi de rude, prieteni, vecini, acest fapt fiind o dovadă a implicării comunității în această problematică.


Preocuparea permanent a autorităților cu privire la prevenirea violenței domestice dar și referitoare la semnalarea unor astfel de cazuri este materializată printr-un instrument digital gratuit, aplicația Bright Sky, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri.

Aplicația oferă informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru cineva cunoscut, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice sau altă manifestare a violenței de gen și are diferite funcții: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

Polițiștii vă sfătuiesc ce să faceți dacă sunteți victima violenţei domestice!
  • Să vă faceți un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care puteți discuta despre abuz, care vă pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care vă pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le puteți da spre păstrare documentele importante, bani etc,  numerele de telefon la care puteți apela la nevoie, lista cu obiectele de care aveți nevoie în cazul în care trebuie să plecați.
  • Să vă prezentați la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale.
  • Să vă prezentați imediat la Poliţie pentru a depune plângere.
  • Să vă adresați Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor.
  • Să nu vă retragiți plângerea.
  • Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care vă apăra de agresor.                       
 Apelați număr de urgență 112!
 
Întocmit,
Inspector principal de poliţie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii