IPJ Bacău Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Bacău
IPJ Bacău: Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Bacău
11 Jan, 2024 14:37
ZIUA de Constanta
497
Marime text
Nr. 10 din 11 ianuarie 2024
SISTEMUL INFORMATIC DE MONITORIZARE ELECTRONICĂ, EXTINS ȘI LA INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BACĂU
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este operaționalizat în județul Bacău, alături de Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea.
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Bacău, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, ca urmare a aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.
Monitorizarea se realizează automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli.
Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate care poartă dispozitivele electronice este cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.
Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, prin eliminarea intervenției umane, acolo unde este posibil, și înlocuirea acesteia cu reguli obiective. După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei și transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenție, către dispeceratul S.I.M.E. și S.N.U.A.U. 112 și astfel, către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenție.
Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, al aplicării ordinului european de protecție, control judiciar și control judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.
Dispozitivul electronic de supraveghere avertizează persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit, alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit, alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.
Pe întreg parcursul anului 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost emise 1161 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 753 de ordine de protecție provizorii și 408 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).
În ceea ce privește infracțiunile constatate, în județul Bacău au fost înregistrate 233 de infracțiuni, respectiv, 167 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție și 66 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu. Pentru 39 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 5 rețineri, 21 arestări preventive și 13 control judiciar.
Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Întocmit,
Subcomisar de poliție
Subcomisar de poliție
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii