Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:55 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bistrița-Năsăud Buletin de presă - 08.02.2022

ro

08 Feb, 2022 12:13 843 Marime text
BULETIN DE PRESĂ
 
 
Ordin de protecție emis pentru protejarea unei femei din comuna Ciceu Giurgești
 
La data de 7 februarie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală  Petru-Rareș au emis, în urma unui apel 112, un ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat de 37 de ani, din Ciceu Giurgești.
 
Polițiștii au intervenit pentru aplanarea unui conflict izbucnit într-o familie și sesizat de către o femeie prin SNUAU 112. La fața locului, polițiștii au constatat faptul că femeia, în vârstă de 77 de ani, ar fi fost amenințată și agresată de fiul ei. Bărbatul a fost evacuat din locuință, împotriva lui fiind emis un ordin de protecție provizoriu.
 
În cauză a fost întocmit dosar penal în cadrul căruia polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
 
 Info de background:
Cum se sesizează violența domestică?
 
În cazul violențelor intrafamilialepoliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei (dacă e făcută de victimă se numește plângere, dacă e făcută de un martor se numește denunț), în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie din zona respectivă, a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie care patrulează sau, poliția poate afla cu ocazia intervenției la un alt caz sau chiar din presă.  
 

Sesizări despre astfel de fapte de violență domestică pot fi făcute și de persoanele cu funcții de conducere în cadrul unei autorități a administrației publice sau în cadrul altor autorități publice, instituții publice ori al altor persoane juridice de drept public, precum și de orice persoană cu atribuții de control care, în exercitarea atribuțiilor lor, au luat cunoștință de săvârșirea unei infracțiuni pentru care acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu. Ele sunt obligate să sesizeze de îndată organul de urmărire penală și să ia măsuri pentru ca urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de probă să nu dispară. (art. 291 Cod procedură  penală);
 
Victima trebuie să ştie că poate sesiza cu plângere prealabilă organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.
 
Acţiunea penală în cazul infracţiunilor sancţionabile la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, de ex:
  • lovire sau alte violențe (art.193 CP)
  • amenințare (art. 206 CP)
  • viol în forme neagravante (art. 218 alin 1 și alin 2 CP)
  • agresiune sexuală în forme neagravante (art.219 alin 1 CP)
  • furt între membrii de familie (art.231 alin 1CP)
  • distrugere (art. 253 alin 1 și alin 2 CP)     
este guvernată de principiul disponibilităţii: victima poate decide retragerea plângerii, situaţie care stinge acţiunea penală începută în prealabil și agresorul nu mai este pedepsit.
 
În cazul infracțiunii de lovire sau alte violențe săvârșită asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu (adică nu la solicitarea victimei), și în acest caz, voința victimei de a opri pedepsirea agresorului nu se mai poate manifesta.
 
Pentru celelalte categorii de infracţiuni (pentru care legea nu solicită introducerea unei plângeri penale prealabile), organele de anchetă penală nu au nevoie de manifestarea expresă de voință a persoanei vătămate pentru tragerea la răspundere penală a autorului faptei, indiferent de modalitatea prin care au aflat de faptă.

         
 
 
Reținut pentru 24 de ore, de polițiștii din Năsăud, cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier
 
La data de 7 februarie a.c., în urma probatoriului administrat într-un dosar penal instrumentat de polițiștii din Năsăud, a fost dispusă ordonanță de reținere pentru 24 de ore, împotriva unui bărbat de  49 de ani, din Năsăud.
 
Bărbatul în cauză este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului și conducerea unui vehicul neînmatriculat. Acesta a fost implicat într-un accident rutier, soldat cu pagube materiale, iar în urma verificărilor, polițiștii au constatat că bărbatul consumase alcool, iar autoturismul pe care îl conducea era radiat din circulație.
 
În cursul zilei de astăzi, va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în vederea dispunerii unei măsuri preventive.
 
Mai multe detalii cu privire la accident : https://bn.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/buletin-de-presa-6-ianuarie-2022
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii