IPJ Bistrița-Năsăud Ochelarii pentru alcool - simulează o alcoolemie de cca 1,3 la mie
IPJ Bistrița-Năsăud:Ochelarii pentru alcool - simulează o alcoolemie de cca 1,3 la mie
12 Oct, 2023 14:28
ZIUA de Constanta
607
Marime text
Nr. 234 din 12 octombrie 2023
ACTIVITĂȚI PENTRU SIGURANȚA CETĂȚEANULUI DESFĂȘURATE DE
INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD
9 luni 2023 -
INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD
9 luni 2023 -
Creșterea gradului de siguranță a cetățenilor a fost și rămâne prioritatea polițiștilor, iar Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud desfășoară activități specifice, în baza și pentru aplicarea legilor, privind protecția drepturilor fundamentale, protejarea vieții și apărarea statului de drept.
Polițiștii bistrițeni au acționat constant, alături de celelalte forțe angrenate în îndeplinirea obiectivului general de creştere a gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului şi siguranţa stradală.
În primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul inspectoratului au fost organizate și desfășurate 720 de acțiuni de amploare și au fost efectuate un număr de 5685 controale. Au fost aplanate 842 stări conflictuale și 513 de minori lipsiți de supraveghere au fost depistați, 155 dintre aceștia fiind încredințați familiilor, ceilalți unor centre de ocrotire care îi au în îngrijire. În perioada menționată, patrulele de polițiști constituite au intervenit la 9.801 de apeluri semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112. De asemenea, în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, polițiștii au participat la 142 de misiuni de ordine în urma adunărilor publice.
Totodată, în baza unui plan de acțiune național, au fost efectuate verificări cu privire la îndeplinirea tuturor condițiile de păstrare a armelor deținute de persoane fizice sau juridice din județ. Niciuna dintre persoanele care a trecut prin filtrele de verificare ale poliției, premergătoare autorizării, nu a fost implicată în producerea unor evenimente negative cu arme de foc sau substanțe periculoase.
Protejarea fondului cinegetic județean și preocuparea constantă pentru descoperirea armelor deținute ilegal reprezintă un obiectiv major pentru instituția noastră, iar activitatea desfășurată de polițiști pe această linie a avut rezultate foarte bune.
În cadrul activităților și acțiunilor operative desfășurate de către polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bistrița-Năsăud au fost ridicate în vederea confiscării 116 arme și 3.276 de muniții.
Exemplificăm una dintre cele mai recente acțiuni pe această linie, de cooperare internațională, pentru destructurarea unei grupări care ar fi introdus în țară arme sustrase din Spania. Activitățile operative comune au fost desfășurate de polițiștii din Bistrița-Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - B.T. Bistrița - Năsăud și reprezentanți ai Guardia Civil - Spania și Europol, în cadrul unui proiect finanțat prin granturile de valoare redusă EMPACT, privind traficul ilicit, comercializarea și utilizarea armelor, implementat de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
În primele 9 luni ale anului 2023, infracționalitatea sesizată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a înregistrat o scădere cu 1,8%. Comparativ cu anii anteriori, se poate observa că infracționalitatea sesizată la nivelul I.P.J. Bistrița-Năsăud se menține în aceeași tendință descendentă.
Totodată, infracționalitatea stradală sesizată înregistrează o scădere cu 7,64 %, cele mai mari scăderi fiind înregistrate la infracțiunile de lovirea sau alte violență(-37) și de furt(-10).
În primele 9 luni 2023, polițiștii bistrițeni au fost sesizați prin plângeri sau denunțuri și s-au sesizat din oficiu cu privire la 2728 de infracțiuni de natură judiciară, în creștere cu 1,7 % față de perioada similară a anului 2022, când s-au înregistrat 2681 de fapte de acest gen.
În perioada analizată, faptele ce pot afecta viața, integritatea fizică, psihică și libertatea persoanei au înregistrat o scădere cu 0,61%, de la 1467 la 1458 de fapte, în primele 9 luni 2023. Totodată, în ceea ce privește infracțiunile contra integrității corporale sau sănătății a înregistrat o scădere de 1,26 %, de la 1030 la 1017 fapte. La acest capitol au scăzut infracțiunile de lovirea sau alte violențe de la 808, la 788 de fapte(-20), infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal de la 28, la 14 (-14) și infracțiunile de amenințare de la 237, la 217 fapte(-20).
De asemenea, în primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii care au fost solicitați să intervină la 1927 (+123) de cazuri de violență domestică, au emis 124(+32) de ordine de protecție provizorii din care 54(+5) în mediul urban și 70(+27) în mediul rural. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 90,32% au fost confirmate de către procuror.
În ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului, situația rămâne identică cu perioada similară a anului trecut, când au fost a sesizate 1786 de astfel de fapte.
Analiza cazurilor înregistrate, respectiv a furturilor, pe tipuri de fapte, a relevat faptul că au fost înregistrare creșteri la furturi din locuințe, (de la 162, la 173 , +6,79%) la furturile din societăți comerciale ( de la 158 la 164 fapte) și la furturile din buzunare (de la 40 la 49 fapte) și furturi de biciclete, trotinete, mopede(60 de fapte în 9 luni 2023). În acest sens, la nivelul inspectoratului au fost intensificate activitățile de patrulare, precum și acțiunile de informare și prevenire, iar la nivel județean sunt în derulare următoarele campanii și proiecte preventive: #Siguracasă (furturi din locuințe) și Campania de prevenirea furturilor de biciclete. Pe de altă parte, în urma activitățile întreprinse la nivel județean, a scăzut numărul furturilor din auto, de la 83 la 75 de fapte, de componente auto, de la 17 la 8 fapte și de animale, de la 13 la 7 fapte.
În ceea ce privește fraudele comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, infracționalitatea sesizată a înregistrat o creștere de la 110 la 124 de fapte în primele 9 luni 2023. Din analizele efectuate pe tipuri de fapte, a reieșit faptul că, deși a fost înregistrată o scădere, de la 108 la 102 fapte de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, creșterea se datorează faptelor de fraude informatice, respectiv de la 2 la 19 în perioada similară 2023. Reacția polițiștilor a fost una rapidă, sens în care exemplificăm cel mai recent caz instrumentat, în care polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bistrița-Năsăud au efectuat 6 percheziții în 4 județe din țară, pentru documentarea activității infracționale într-un dosar de fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic și spălarea banilor, prejudiciul cauzat fiind de 30.000 euro. La percheziții au fost descoperite și ridicate mai multe telefoane mobile, carduri de memorie și bancare, înscrisuri relevante pentru cauză, precum și sumele de 23.900 de euro și 9.680 de lei.
Totodată, preventiv, au fost aduse în atenția cetățenilor, în special prin intermediul rețelelor de socializare, metodele folositele de infractori, precum folosirea de reclame privind platforme de tranzacționare false care promovează investiții în cryptomonede și acțiuni la companii de renume.
În ceea ce privește siguranța rutieră, în primele 9 luni ale anului 2023 a crescut numărul total de accidente rutiere cu 14,7%, de la 409 la 469. Numărul accidentelor grave înregistrate rămâne același ca și în perioada similară 9 luni 2022, respectiv de 77. Numărul accidentelor ușoare crește de la 332 în 9 luni 2022, la 392 înregistrate în perioada similară 2023. În ceea ce privește numărul persoanelor decedate, a fost înregistrată o creștere cu 5, de la 18, la 23 în primele 9 luni ale anului 2023.
Cu privire la consecinţele accidentelor de circulaţie grave produse în primele 9 luni ale anului 2023, s-a constatat că cele 77 de accidente grave au avut drept consecinţe decesul a 23 de persoane (+5), rănirea gravă a 71 de persoane (+3) şi rănirea uşoară a 53 persoane (+10).
Din totalul accidentelor rutiere produse, 37% din accidentele rutiere s-au produs în mediul urban (173) şi 63% dintre acestea s-au produs în mediul rural (296), iar drumurile naționale rămân în continuare categoria cea mai afectată din punct de vedere al riscului crescut de producere a accidentelor (160 accidente, soldate cu 243 de victime).
Referitor la principalele cauze care au condus la producerea accidentelor grave de circulaţie, s-a constatat că, în primele 9 luni ale anului 2023 au existat trei cauze majore, acestea fiind:
- abateri bicicliști (16 accidente, 4 persoane decedate, 15 răniţi grav şi 3 uşor);
- viteză neregulamentară (14 accidente, 8 persoane decedate, 14 răniţi grav și 16 persoane rănite ușor);
- conducere fără permis(6 accidente, 2 persoane decedate, 4 răniţi grav și 1 persoană rănite ușor).
Chiar dacă nu reprezintă o cauză generatoare de accidente rutiere, lipsa centurii de siguranță sau a dispozitivelor de siguranță - în cazul copiilor, reprezintă o cauză care agravează consecințele accidentelor rutiere. Astfel, în perioada imediat următoare, va fi lansată campania ”Centura salvează vieți” ce va fi derulată până la sfârșitul acestui an.
Deși în primele 9 luni 2023, polițiștii Serviciului Rutier au aplicat peste 760 de sancțiuni pentru lipsa centurii de siguranță, ca să fie purtată în mod constant, participanții la trafic trebuie să conștientizeze faptul că: centura salvează vieți, protejează și limitează consecințele accidentelor rutiere. În cadrul acestui proiect, dorim să tragem atenția conducătorilor auto și pasagerilor prin prezentarea unor cazuri din județ, dar și prin testarea simulatorului de accidente.
Totodată, în cadrul campaniei ne dorim să demarăm o acțiune de donare a unor astfel de scaune și dispozitive, de la părinți ai căror copii au crescut și nu le mai folosesc, către părinți cu posibilități financiare reduse. Campania este inițiată de I.P.J. Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Rotary Club Bistrița Nosa.
Pe linie rutieră, pentru prevenirea și combaterea unor evenimente negative, pe parcursul anului 2023 au fost dispuse măsuri privind intensificarea acțiunilor pentru combaterea fermă a indisciplinei rutiere, concentrând activitățile specifice în sistem integrat, cu implicarea tuturor structurilor de rutieră și ordine publică.
Totodată, au mai fost dispuse măsuri precum organizarea unor acțiuni care să vizeze principalele cauze generatoare de accidente rutiere identificate la nivelul județului, respectiv viteza neregulamentara, abateri bicicliști și nerespectarea distanței între vehicule. Astfel, în primele 9 luni 2023, în cadrul acțiunilor desfășurate, au fost constatate 249 (+21 față de 2022) infracțiuni de conducere fără permis (+9,21%), 283 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive(-13) și 39 de infracțiuni de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat(-22).
Tot ca urmare a acțiunilor de monitorizare a traficului rutier, polițiștii au depistat în trafic, conducând autoturisme sub influența unor substanțe interzise, un număr de 77 de conducători auto, pozitivi în urma testării cu aparatul Drug Test(Total testări – 407).
Ca urmare a noilor modificări legislative pe linie rutieră, la nivel județean a fost derulată o campanie de informare, fiind desfășurate acțiuni în trafic, la sesiunile de retestare pentru reducerea perioadei de suspendare, școli de șoferi, clase terminale de liceu, dar și în cadrul unor activități de control în trafic.
În ceea ce privește prevenirea accidentelor rutiere, printre măsurile dispuse la nivel județean mai menționăm și faptul că, începând cu luna aprilie 2023, la nivel județean este derulată campania ”Bicicliști, mopediști, căruțași în siguranță” în cadrul căreia, cu sprijinul U.A.T.-urilor au fost instruiți bicicliștii, mopediștii și căruțașii din județ cu privire la regulile de circulație. Aceștia au primit din partea autorităților veste cu elemente reflectorizante, broșuri cu regulile de circulație, dar și alte materiale preventive. Totodată, au fost desfășurate acțiuni de verificare în trafic a acestora.
De asemenea, pe parcursul anul 2023 au fost intensificate acțiunile în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, (A.N.A., I.J.J. ) în cadrul cărora au fost efectuate controale și testări cu aparatele etilotest și drugtest, iar conducătorilor auto li s-au explicat consecințele asociate consumului acestor substanțe.
Totodată, începând cu luna februarie 2023, cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Bistrița-Năsăud, I.P.J. Bistrița-Năsăud a intrat în posesia a 5 seturi de ochelari care au fost utilizați pentru conștientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun în 292 de activitățile preventive, fiind vorba de:
Ochelarii pentru alcool - simulează o alcoolemie de cca 1,3 la mie (obiecte mai departe decât în realitate, vedere dublă, slăbită, de tip tunel, timp mare de reacție, confuzie, dezorientare, tulburări de echilibru);
Polițiștii bistrițeni au acționat constant, alături de celelalte forțe angrenate în îndeplinirea obiectivului general de creştere a gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului şi siguranţa stradală.
În primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul inspectoratului au fost organizate și desfășurate 720 de acțiuni de amploare și au fost efectuate un număr de 5685 controale. Au fost aplanate 842 stări conflictuale și 513 de minori lipsiți de supraveghere au fost depistați, 155 dintre aceștia fiind încredințați familiilor, ceilalți unor centre de ocrotire care îi au în îngrijire. În perioada menționată, patrulele de polițiști constituite au intervenit la 9.801 de apeluri semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112. De asemenea, în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, polițiștii au participat la 142 de misiuni de ordine în urma adunărilor publice.
Totodată, în baza unui plan de acțiune național, au fost efectuate verificări cu privire la îndeplinirea tuturor condițiile de păstrare a armelor deținute de persoane fizice sau juridice din județ. Niciuna dintre persoanele care a trecut prin filtrele de verificare ale poliției, premergătoare autorizării, nu a fost implicată în producerea unor evenimente negative cu arme de foc sau substanțe periculoase.
Protejarea fondului cinegetic județean și preocuparea constantă pentru descoperirea armelor deținute ilegal reprezintă un obiectiv major pentru instituția noastră, iar activitatea desfășurată de polițiști pe această linie a avut rezultate foarte bune.
În cadrul activităților și acțiunilor operative desfășurate de către polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bistrița-Năsăud au fost ridicate în vederea confiscării 116 arme și 3.276 de muniții.
Exemplificăm una dintre cele mai recente acțiuni pe această linie, de cooperare internațională, pentru destructurarea unei grupări care ar fi introdus în țară arme sustrase din Spania. Activitățile operative comune au fost desfășurate de polițiștii din Bistrița-Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - B.T. Bistrița - Năsăud și reprezentanți ai Guardia Civil - Spania și Europol, în cadrul unui proiect finanțat prin granturile de valoare redusă EMPACT, privind traficul ilicit, comercializarea și utilizarea armelor, implementat de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
În primele 9 luni ale anului 2023, infracționalitatea sesizată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a înregistrat o scădere cu 1,8%. Comparativ cu anii anteriori, se poate observa că infracționalitatea sesizată la nivelul I.P.J. Bistrița-Năsăud se menține în aceeași tendință descendentă.
Totodată, infracționalitatea stradală sesizată înregistrează o scădere cu 7,64 %, cele mai mari scăderi fiind înregistrate la infracțiunile de lovirea sau alte violență(-37) și de furt(-10).
În primele 9 luni 2023, polițiștii bistrițeni au fost sesizați prin plângeri sau denunțuri și s-au sesizat din oficiu cu privire la 2728 de infracțiuni de natură judiciară, în creștere cu 1,7 % față de perioada similară a anului 2022, când s-au înregistrat 2681 de fapte de acest gen.
În perioada analizată, faptele ce pot afecta viața, integritatea fizică, psihică și libertatea persoanei au înregistrat o scădere cu 0,61%, de la 1467 la 1458 de fapte, în primele 9 luni 2023. Totodată, în ceea ce privește infracțiunile contra integrității corporale sau sănătății a înregistrat o scădere de 1,26 %, de la 1030 la 1017 fapte. La acest capitol au scăzut infracțiunile de lovirea sau alte violențe de la 808, la 788 de fapte(-20), infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal de la 28, la 14 (-14) și infracțiunile de amenințare de la 237, la 217 fapte(-20).
De asemenea, în primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii care au fost solicitați să intervină la 1927 (+123) de cazuri de violență domestică, au emis 124(+32) de ordine de protecție provizorii din care 54(+5) în mediul urban și 70(+27) în mediul rural. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 90,32% au fost confirmate de către procuror.
În ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului, situația rămâne identică cu perioada similară a anului trecut, când au fost a sesizate 1786 de astfel de fapte.
Analiza cazurilor înregistrate, respectiv a furturilor, pe tipuri de fapte, a relevat faptul că au fost înregistrare creșteri la furturi din locuințe, (de la 162, la 173 , +6,79%) la furturile din societăți comerciale ( de la 158 la 164 fapte) și la furturile din buzunare (de la 40 la 49 fapte) și furturi de biciclete, trotinete, mopede(60 de fapte în 9 luni 2023). În acest sens, la nivelul inspectoratului au fost intensificate activitățile de patrulare, precum și acțiunile de informare și prevenire, iar la nivel județean sunt în derulare următoarele campanii și proiecte preventive: #Siguracasă (furturi din locuințe) și Campania de prevenirea furturilor de biciclete. Pe de altă parte, în urma activitățile întreprinse la nivel județean, a scăzut numărul furturilor din auto, de la 83 la 75 de fapte, de componente auto, de la 17 la 8 fapte și de animale, de la 13 la 7 fapte.
În ceea ce privește fraudele comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, infracționalitatea sesizată a înregistrat o creștere de la 110 la 124 de fapte în primele 9 luni 2023. Din analizele efectuate pe tipuri de fapte, a reieșit faptul că, deși a fost înregistrată o scădere, de la 108 la 102 fapte de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, creșterea se datorează faptelor de fraude informatice, respectiv de la 2 la 19 în perioada similară 2023. Reacția polițiștilor a fost una rapidă, sens în care exemplificăm cel mai recent caz instrumentat, în care polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bistrița-Năsăud au efectuat 6 percheziții în 4 județe din țară, pentru documentarea activității infracționale într-un dosar de fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic și spălarea banilor, prejudiciul cauzat fiind de 30.000 euro. La percheziții au fost descoperite și ridicate mai multe telefoane mobile, carduri de memorie și bancare, înscrisuri relevante pentru cauză, precum și sumele de 23.900 de euro și 9.680 de lei.
Totodată, preventiv, au fost aduse în atenția cetățenilor, în special prin intermediul rețelelor de socializare, metodele folositele de infractori, precum folosirea de reclame privind platforme de tranzacționare false care promovează investiții în cryptomonede și acțiuni la companii de renume.
În ceea ce privește siguranța rutieră, în primele 9 luni ale anului 2023 a crescut numărul total de accidente rutiere cu 14,7%, de la 409 la 469. Numărul accidentelor grave înregistrate rămâne același ca și în perioada similară 9 luni 2022, respectiv de 77. Numărul accidentelor ușoare crește de la 332 în 9 luni 2022, la 392 înregistrate în perioada similară 2023. În ceea ce privește numărul persoanelor decedate, a fost înregistrată o creștere cu 5, de la 18, la 23 în primele 9 luni ale anului 2023.
Cu privire la consecinţele accidentelor de circulaţie grave produse în primele 9 luni ale anului 2023, s-a constatat că cele 77 de accidente grave au avut drept consecinţe decesul a 23 de persoane (+5), rănirea gravă a 71 de persoane (+3) şi rănirea uşoară a 53 persoane (+10).
Din totalul accidentelor rutiere produse, 37% din accidentele rutiere s-au produs în mediul urban (173) şi 63% dintre acestea s-au produs în mediul rural (296), iar drumurile naționale rămân în continuare categoria cea mai afectată din punct de vedere al riscului crescut de producere a accidentelor (160 accidente, soldate cu 243 de victime).
Referitor la principalele cauze care au condus la producerea accidentelor grave de circulaţie, s-a constatat că, în primele 9 luni ale anului 2023 au existat trei cauze majore, acestea fiind:
- abateri bicicliști (16 accidente, 4 persoane decedate, 15 răniţi grav şi 3 uşor);
- viteză neregulamentară (14 accidente, 8 persoane decedate, 14 răniţi grav și 16 persoane rănite ușor);
- conducere fără permis(6 accidente, 2 persoane decedate, 4 răniţi grav și 1 persoană rănite ușor).
Chiar dacă nu reprezintă o cauză generatoare de accidente rutiere, lipsa centurii de siguranță sau a dispozitivelor de siguranță - în cazul copiilor, reprezintă o cauză care agravează consecințele accidentelor rutiere. Astfel, în perioada imediat următoare, va fi lansată campania ”Centura salvează vieți” ce va fi derulată până la sfârșitul acestui an.
Deși în primele 9 luni 2023, polițiștii Serviciului Rutier au aplicat peste 760 de sancțiuni pentru lipsa centurii de siguranță, ca să fie purtată în mod constant, participanții la trafic trebuie să conștientizeze faptul că: centura salvează vieți, protejează și limitează consecințele accidentelor rutiere. În cadrul acestui proiect, dorim să tragem atenția conducătorilor auto și pasagerilor prin prezentarea unor cazuri din județ, dar și prin testarea simulatorului de accidente.
Totodată, în cadrul campaniei ne dorim să demarăm o acțiune de donare a unor astfel de scaune și dispozitive, de la părinți ai căror copii au crescut și nu le mai folosesc, către părinți cu posibilități financiare reduse. Campania este inițiată de I.P.J. Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Rotary Club Bistrița Nosa.
Pe linie rutieră, pentru prevenirea și combaterea unor evenimente negative, pe parcursul anului 2023 au fost dispuse măsuri privind intensificarea acțiunilor pentru combaterea fermă a indisciplinei rutiere, concentrând activitățile specifice în sistem integrat, cu implicarea tuturor structurilor de rutieră și ordine publică.
Totodată, au mai fost dispuse măsuri precum organizarea unor acțiuni care să vizeze principalele cauze generatoare de accidente rutiere identificate la nivelul județului, respectiv viteza neregulamentara, abateri bicicliști și nerespectarea distanței între vehicule. Astfel, în primele 9 luni 2023, în cadrul acțiunilor desfășurate, au fost constatate 249 (+21 față de 2022) infracțiuni de conducere fără permis (+9,21%), 283 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive(-13) și 39 de infracțiuni de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat(-22).
Tot ca urmare a acțiunilor de monitorizare a traficului rutier, polițiștii au depistat în trafic, conducând autoturisme sub influența unor substanțe interzise, un număr de 77 de conducători auto, pozitivi în urma testării cu aparatul Drug Test(Total testări – 407).
Ca urmare a noilor modificări legislative pe linie rutieră, la nivel județean a fost derulată o campanie de informare, fiind desfășurate acțiuni în trafic, la sesiunile de retestare pentru reducerea perioadei de suspendare, școli de șoferi, clase terminale de liceu, dar și în cadrul unor activități de control în trafic.
În ceea ce privește prevenirea accidentelor rutiere, printre măsurile dispuse la nivel județean mai menționăm și faptul că, începând cu luna aprilie 2023, la nivel județean este derulată campania ”Bicicliști, mopediști, căruțași în siguranță” în cadrul căreia, cu sprijinul U.A.T.-urilor au fost instruiți bicicliștii, mopediștii și căruțașii din județ cu privire la regulile de circulație. Aceștia au primit din partea autorităților veste cu elemente reflectorizante, broșuri cu regulile de circulație, dar și alte materiale preventive. Totodată, au fost desfășurate acțiuni de verificare în trafic a acestora.
De asemenea, pe parcursul anul 2023 au fost intensificate acțiunile în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, (A.N.A., I.J.J. ) în cadrul cărora au fost efectuate controale și testări cu aparatele etilotest și drugtest, iar conducătorilor auto li s-au explicat consecințele asociate consumului acestor substanțe.
Totodată, începând cu luna februarie 2023, cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Bistrița-Năsăud, I.P.J. Bistrița-Năsăud a intrat în posesia a 5 seturi de ochelari care au fost utilizați pentru conștientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun în 292 de activitățile preventive, fiind vorba de:
Ochelarii pentru alcool - simulează o alcoolemie de cca 1,3 la mie (obiecte mai departe decât în realitate, vedere dublă, slăbită, de tip tunel, timp mare de reacție, confuzie, dezorientare, tulburări de echilibru);
- Versiunea nocturnă a ochelarilor pentru alcool - simulează o alcoolemie de cca 1,3- 1,5 la mie (simulează suplimentar influențe puternice în lumină difuză, crește senzația de somnolență, vedere de tip tunel, obiectele par mai departe decât în realitate, viteze interpretate eronat, crește timpul de reacție, confuzie, dezorientare, tulburări puternice de echilibru);
- Ochelarii de dependență pentru alcoopop - simulează o alcoolemie de cca 0,8 la mie (obiectele par mai departe decât sunt în realitate, vedere slabă, vedere de tip tunel, fără vedere dublă, apar tulburări echilibru, crește timpul de reacție);
- Versiunea nocturnă pentru alcoopop - simulează o alcoolemie de cca 0,8 la mie (stare de dependență medie, obiectele par mai departe decât in realitate, vedere mai slabă, uneori de tip tunel, apar tulburări de echilibru, crește senzația de somnolență);
- Ochelarii pentru alcool rezidual - simulează o alcoolemie de cca 0,3- 0,5 la mie (influență redusă a alcoolului, obiectele par mai departe decât în realitate, distanțele vitezele realiste, vedere ușor încețoșată, ușoară confuzie);
Ochelarii pentru droguri - simulează consum mare de droguri (dezorientare, modificare puternică a percepției, tulburări optice, modificarea culorilor, nesiguranță puternică, senzație de pierdere a controlului).
Pentru o abordare integrată a nevoilor de siguranță ale copiilor, activitatea de prevenire a criminalității continuă și în acest an școlar în relație cu elevii, cadrele didactice și părinți/tutorii elevilor, cu proiecte și campanii naționale și locale care vizează subiecte precum mediul on-line (Proiectul Eroii Internetului, Campania Siguranța on line), siguranța acasă, la școală, pe stradă (Proiectul Tedi - Școala Siguranței), siguranță rutieră (Campania de reducere a accidentelor rutiere provocate pe fondul consumului de alcool, sau de substanțe psihoactive), prevenirea disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare (Campania Plecatul de acasă nu este o soluție), nediscriminare (Campania Fără discriminare), prevenirea traficului și consumului de droguri (Proiectul Dincolo de aparențe - experiențe de tip carte vie), prevenirea violenței domestice (Campania Bright Sky), a agresiunilor sexuale, a traficului de persoane.
Subiectele menționate sunt abordate și în cadrul activităților de informare stradală sau în întâlnirile cu grupuri-țintă formate din adulți, deoarece prioritățile naționale de prevenire a criminalității stabilite pentru acest an sunt prevenirea victimizării minorilor, prevenirea criminalității informatice și prevenirea violenței domestice.
În perioada următoare, polițiștii bistrițeni vor continua demersurile pentru implementarea principalelor obiective:
Pentru o abordare integrată a nevoilor de siguranță ale copiilor, activitatea de prevenire a criminalității continuă și în acest an școlar în relație cu elevii, cadrele didactice și părinți/tutorii elevilor, cu proiecte și campanii naționale și locale care vizează subiecte precum mediul on-line (Proiectul Eroii Internetului, Campania Siguranța on line), siguranța acasă, la școală, pe stradă (Proiectul Tedi - Școala Siguranței), siguranță rutieră (Campania de reducere a accidentelor rutiere provocate pe fondul consumului de alcool, sau de substanțe psihoactive), prevenirea disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare (Campania Plecatul de acasă nu este o soluție), nediscriminare (Campania Fără discriminare), prevenirea traficului și consumului de droguri (Proiectul Dincolo de aparențe - experiențe de tip carte vie), prevenirea violenței domestice (Campania Bright Sky), a agresiunilor sexuale, a traficului de persoane.
Subiectele menționate sunt abordate și în cadrul activităților de informare stradală sau în întâlnirile cu grupuri-țintă formate din adulți, deoarece prioritățile naționale de prevenire a criminalității stabilite pentru acest an sunt prevenirea victimizării minorilor, prevenirea criminalității informatice și prevenirea violenței domestice.
În perioada următoare, polițiștii bistrițeni vor continua demersurile pentru implementarea principalelor obiective:
- Creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei și a patrimoniului;
- Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.
- Destructurarea grupărilor infracţionale;
- Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor în domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene;
- Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.
Concomitent cu acestea vor fi continuate, cu prioritate, activitățile pentru creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin:
- identificarea cu operativitate a autorilor unor fapte penale și tragerea la răspundere a acestora, în vederea prevenirii săvârșirii de noi fapte;
- menținerea unui climat de siguranță în școli și zonele adiacente;
- prevenirea și combaterea criminalității comise stradal și în zona unităților de învățământ, precum și a violenței în familie;
- monitorizarea permanentă a stărilor conflictuale.
Alte obiective ale polițiștii bistrițeni pentru finalul anului 2023 sunt: inițierea unor campanii noi de prevenire, în funcție de datele rezultate din analiza riscului rutier, dar și pe alte linii de muncă, pregătirea profesională continuă a polițiștilor, precum și îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului inspectoratului.
În primele 9 luni 2023, la nivelul județului, situația operativă a fost gestionată eficient, fiind angrenate toate forțele disponibile în scopul asigurării unui serviciu polițienesc de calitate, în slujba cetățenilor.
MULŢUMIM PENTRU SPRIJIN
TUTUROR INSTITUŢIILOR ŞI PARTENERILOR!
În primele 9 luni 2023, la nivelul județului, situația operativă a fost gestionată eficient, fiind angrenate toate forțele disponibile în scopul asigurării unui serviciu polițienesc de calitate, în slujba cetățenilor.
MULŢUMIM PENTRU SPRIJIN
TUTUROR INSTITUŢIILOR ŞI PARTENERILOR!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii