Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Brăila Campania pentru prevenirea cyberbullyingului

ro

05 Jul, 2023 14:56 574 Marime text
Nr. 184.286 din 05.07.2023
 
CAMPANIA PENTRU PREVENIREA CYBERBULLYINGULUI, DE CONȘTIENTIZARE A RISCURILOR, VULNERABILITĂȚILOR ȘI CONSECINȚELOR ÎN CEEA CE PRIVEȘTE INFRACȚIUNEA DE VIOLARE A VIEȚII PRIVATE
 
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, prin Biroul Siguranța Școlară și compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității a adus, în această săptămână, în atenția tinerilor brăileni aspecte legate de protecția împotriva cyberbullyingului și prevenirea infracțiunilor de violare a vieții private.
Demersul polițiștilor brăileni se înscrie în seria activităților derulate la nivel național în cadrul Campaniei pentru prevenirea cyberbullyingului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violare a vieții private, inițiate de Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Siguranța Școlară și implementate în perioada iulie-august 2023.
          În cadrul activităților desfășurate în municipiul Brăila, polițiștii de siguranță școlară, sprijiniți de cei de prevenire a criminalității, au discutat cu tinerii întâlniți în locurile de recreere despre noțiunea de cyberbullying, ce înseamnă și cum se manifestă, principalele forme sub care se poate produce, efectele acestor comportamente on-line asupra dezvoltării copilului și tânărului, precum și care sunt mecanismele prin care pot fi prevenite situațiile neplăcute generate de bullyingul cibernetic.
          Fiind în strânsă legătură cu violența psihologică cibernetică, polițiștii au adus în atenția beneficiarilor și noțiuni din sfera protecției vieții private prevăzute de lege, respectiv noțiunea juridică de violarea vieții private, modalitățile prin care poate fi produsă această infracțiune și pedepsele stabilite de lege în cazul săvârșirii acesteia.
          Fiind de interes pentru publicul larg, polițiștii brăileni reamintesc și pe această cale faptul că infracțiunea de violarea vieții private fapta este prevăzută și pedepsită de art.226 din Codul Penal și cuprinde:
  1. Atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau amendă.
  2. Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin 1), către o altă persoană sau către public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
21) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace o suferință psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
 Activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Brăila pe aceste domenii vor continua până la sfârșitul lunii august anul curent.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii