Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:50 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Brăila Siguranța în mediul școlar reprezintă o prioritate

ro

26 Oct, 2023 14:43 674 Marime text
184.445 din 25.10.2023
 
MĂSURI DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ ÎN INCINTA ȘI ZONA ADIACENTĂ UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT ÎN ANUL ȘCOLAR 2023-2024
 
Siguranța în mediul școlar reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Brăila.
Începând din luna septembrie a anului 2020, la nivelul Inspectoratului de poliție Judeețean Brăila, a fost înființat Biroul Siguranța Școlară, structură specializată care desfășoară activități pentru prevenirea și combaterea criminalității, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ, în vederea creșterii gradului de siguranță al elevilor și a personalului didactic.
 
Activitatea pe linie de siguranță în unitățile de învățământ se desfășoară în baza documentelor programatice elaborate la nivel naţional, judeţean şi local.
La nivel național, aceasta este reglementată de Planul Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, încheiat între Ministerul Afacerilor Interne (nr. 126.935/05.09.2023), Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Culturii și Departamentul pentru românii de pretutindeni.
Unul din elementele de noutate ale acestui plan, îl reprezintă cooptarea Ministerului Sănătății, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, şi a Ministerul Culturii și Departamentul pentru românii de pretutindeni,pe lângă partenerii tradiţionali, Ministerul Afacerilor Interne,Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
La nivel județean, activitățile pe linie de siguranță în unitățile de învățământ preuniversitar, se desfăşoară tot în sistem integrat şi sunt reglementate prin Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară în anul școlar 2023-2024, aprobat prin Ordinul Prefectului Județului Brăila nr. 274/08.09.2023.
          La nivelul unităților administrativ-teritoriale, activitățile sunt reglementate de Planurile Locale Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, semnate și asumate de șefii unităților de poliție, directorii unităților școlare, ai autoritățile administrației publice locale, șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al Județului Brăila și șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila și al Poliției Locale Brăila, după caz.
Totodată, în scopul de a facilita comunicarea interinstituțională și de a stabili măsurile necesare a fi adoptate pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, începând cu acest an școlar, la nivelul fiecărei unități de învățământ, este constituit un grup de acțiune din care fac parte reprezentanții unității de învățământ, ai M.A.I., ai asociației de părinți, asociației de elevi (la nivel liceal) și ai celorlalte autorități cu atribuţii în domeniu – element de noutate prevăzut în planul pentru siguranţa şcolară.
În județul Brăila, în  anul școlar 2023-2024,  funcționează 240 unități de învățământ și 3 unități conexe extrașcolare (Centrul de Excelență, Palatul Copiilor Brăila și Clubul Copiilor Ianca), dintre care 102 cu personalitate juridică și 141 unități arondate acestora, 238 publice și 5 private. Dintre cele 243 de unități de învățământ, 98 funcționează în mediul urban (municipiul Brăila și orașele Ianca, Făurei și Însurăței) iar 145 în mediul rural.
În ceea ce privește acțiunile prevăzute în planurile pentru siguranţa şcolară, ce ţin de resortul structurilor de poliție, acestea vizează atât latura de prevenire, informare și educare a elevilor în spiritul respectării legii, pentru conștientizarea pericolelor și formarea unor atitudini antivictimale și antiinfracționale,  cât și latura de combatere a faptelor ilegale săvârșite în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, care au legătură cu procesul educativ, cu elevii și cu personalul unității de învățământ. 
          Astfel, alături de polițiștii de siguranță școlară acționează polițiști rutieri, de ordine publică, de proximitate, de prevenire, de investigații criminale, de investigare a criminalității economice, lucrători specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, pentru a contribui în funcție de specificul activităților, la crearea unui mediu sigur pentru elevi și personalul școlii, pe timpul desfășurării activităților educative.
 
În concret, structura specializată - Biroul Siguranța Școlară asigură: 
  • relaționarea permanentă cu reprezentanții unităților de învățământ și cadrele didactice, pentru cunoașterea particularităților fiecărei unități de învățământ, stabilirea unor modalități concrete de informare și intervenție în gestionarea fenomenului violenței școlare;
  • deplasarea la unitatea de învățământ în termen de cel mult 10 zile de la sesizarea unui eveniment, pentru a culege date despre acel eveniment, persoanele implicate, identificarea tuturor circumstanțelor care au condus la producerea evenimentului și stabilirea măsurilor de intervenție;
  • organizarea în cadrul orelor de curs a unor activități interactive adaptate specificului vârstei elevilor, în care sunt abordate tematici de natură juridică precum:
prevenirea infracțiunilor comise cu violență;
  • bullying/cyberbullying;
  • prevenirea consumului de substanțe interzise;
  • prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase;
  • prevenirea traficului de persoane;
  • prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului;
  • răspunderea penală/contravențională a minorilor;
  • identificarea și consilierea juridică a elevilor aflați în situație de risc;
  • verificări în cadrul petițiilor și instrumentarea dosarelor penale, ce vizează incidentele înregistrate în mediul școlar.
 
În ceea ce priveşte structurile poliției rutiere, acestea desfășoară activități specifice pe timpul afluirii și defluirii, la și de la cursuri, a elevilor și/sau a părinților/însoțitorilor, verifică amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare rutieră în zona unităților școlare, verifică autovehiculele destinate efectuării transportului de elevi, luând măsuri în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră.
Premergător începerii noului an școlar, activitățile pe linie de siguranță rutieră au vizat verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare rutieră în zona staţiilor mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii şi a trecerilor pentru pietoni, aflate în apropierea unităţilor de învăţământ.
 
Principalele deficiențe constatate, precum vizibilitatea redusă a marcajelor rutiere, dar și obturarea indicatoarelor de vegetație, au făcut obiectul unor informări către administratorii drumurilor publice în vederea remedierii acestora, până la începerea anului școlar.
De asemenea, în perioada 31.08.2023 - 08.09.2023, au fost organizate acţiuni de inventariere și verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi, a microbuzelor școlare, precum și de verificare a documentelor necesare a fi deținute pentru conducerea lor pe drumurile publice și a documentelor conducătorilor auto ai acestor mijloace de transport. Totodată, s-a procedat la instruirea conducătorilor auto cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului școlar.
În județul Brăila la începutul anului școlar erau funcționale 81 de autovehicule de transport școlar, verificate de structurile de poliţie rutieră, dintre acestea 32 aparținând unităților de învățământ și 49 administrației publice locale. 
Pe parcursul anului școlar, polițiștii rutieri desfășoară și activități de educație rutieră adresate preșcolarilor și elevilor, prin intermediul laboratorului rutier, în scopul prevenirii vătămării copiilor și adolescenților prin accidente rutiere, pentru formarea abilităților, competențelor și comportamentului rutier responsabil, în calitate de pietoni, conducători de biciclete sau role.
 
          Structurilor de ordine publică le revin atribuții privind verificarea  modului de asigurare a pazei și protecției fizice în unitățile de învățământ şi asigurarea ordinii și siguranței publice prin includerea școlilor în itinerariile de patrulare și prin intervenția în cazul producerii de evenimente. De asemenea, fiecare unitate de învățământ preuniversitar are repartizat un polițist de proximitate – în mediul urban și de ordine publică – în mediul rural, care relaționează permanent cu conducerea unității școlare în vederea cunoașterii problemelor de competența poliției cu care aceasta se confruntă și identificării măsurilor de aplicat pentru prevenirea incidentelor în mediul școlar.
 
În luna septembrie, odată cu debutul anului școlar 2023-2024, structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila implicate în creșterea gradului de siguranță școlară au desfășurat activități atât în zona adiacentă acestora, pentru menținerea ordinii publice și prevenirea accidentelor rutiere/ fluidizarea traficului, cât și în cadrul unităților de învățământ și a orelor de curs.
Astfel, au fost organizate şi desfăşurate 72 de acțiuni, dintre care: 12 pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, 6 pentru prevenirea absenteismului, 1 pentru prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, 3 pentru prevenirea consumului de substanțe interzise, 48 pentru verificarea mijloacelor de transport școlar, verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare din zona u.î. și fludizare trafic rutier la afluirea/defluirea elevilor și 2 alte acțiuni.
De asemenea, s-au realizat 8 intervenții în cazul producerii unor evenimente în unitățile de învățământ (7 în mediul urban și 1 în mediul rural), s-au desfășurat 125 activități în cadrul orelor de curs (115  în mediul urban și 9 în rural), cu 8607  beneficiari, pe teme precum: prevenirea violenței în mediul școlar, a bullyingului și a cyberbullyingului, a consumului de substanțe cu efecte psihoactive, a plecărilor voluntare de acasă ale minorilor, de educație rutieră și educație juridică); au avut loc 44 întâlniri/grupuri de lucru tematice dintre polițiști și reprezentanții unităților de învățământ/I.S.J. Brăila, 6 instruiri ale administratorilor societăţilor comerciale din zona adiacentă u.î.; s-au realizat 4 informări către C.J.R.A.E. Brăila, unitățile de învățământ și părinții/ tutorii legali cu privire la minori aflați în situație de risc sau vulnerabili identificați.
Prin efort conjugat, structurile implicate în asigurarea climatului optim de desfăşurare a procesului instructiv-educativ din unităţile şcolare din judeţul Brăila, acţionează astfel permanent pentru realizarea siguranţei în mediul şcolar,  ca reper situaţia în anul 2022-2023, fiind următoarea:
  • 291 acțiuni organizate pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, prevenirea absenteismului,  verificarea mijloacelor de transport școlar și verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare din zona unităților de învățământ;
  • 74 intervenții în cazul producerii unor evenimente în unitățile de învățământ (52 în mediul urban și 22 în mediul rural);
  • 26 controale pe linia sistemelor de securitate privată în unitățile de învățământ preuniversitar;
  • 1001 activități desfășurate în cadrul orelor de curs (820 în mediul urban și 181 în rural), cu 30.012 beneficiari (25.331 în mediul urban și 4.681 în mediul rural);
  • 15 instruiri ale cadrelor didactice cu privire la domeniul violenței școlare;
  • 671 întâlniri/grupuri de lucru tematice dintre polițiști și reprezentanții unităților de învățământ/I.S.J. Brăila sau cadrele didactice implicate în gestionarea violenței în școală;
  • 218 instruiri ale administratorilor S.C. din zona adiacentă unităților de învățământ;
  •  292 elevi, aflați în situații de risc sau vulnerabili, consiliați;
  • 66 informări adresate I.S.J. Brăila, părinților/ tutorilor legali, D.G.A.S.P.C. Brăila, consiliilor locale, altor instituții.
 
Referitor la situaţia infracţională, în luna septembrie 2023, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brăila au fost înregistrate 4 infracțiuni, toate de lovire sau alte violențe, trei fiind sesizate în unități de învățământ din mediul urban și una în mediul rural. Comparativ cu luna septembrie a anului școlar 2022-2023, situația infracțională înregistrată în acest an școlar este în scădere cu 4 infracțiuni (50%), de la 8 infracțiuni în septembrie 2022 ( 4 loviri sau alte violențe, 2  infracțiuni de furt, 1 vătămare corporală din culpă, 1 purtare abuzivă) la 4 infracțiuni în septembrie 2023.  
Trendul descendent înregistrat în această perioadă, se doreşte a fi menţinut pe tot parcursul anului şcolar 2023-2024, prin raportare la indicatorii înregistraţi în anul şcolar 2022-2023, respectiv 79 fapte de natură penală sesizate în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, 73 fiind produse în incinta unităților de învățământ și 6 în zona adiacentă acestora (55 în mediul urban și 24 în mediul rural). Dintre acestea, 40 de fapte (73%) au fost loviri sau alte violențe, 10 (18%) – purtări abuzive, 8 (15%)furturi, 8 (15%) - amenințări,  6 (11%) - port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și 12% - alte infracțiuni ( 2 – distrugeri; 1 – tentativă la omor, 4alte infracțiuni).
În perioada următoare sunt în pregătire/ elaborare următoarele proiecte și campanii inițiate la nivel local:
  • Implementarea Campaniei de informare a preșcolarilor și elevilor în cadrul Programelor naționale Școala altfel și Săptămâna Verde ”Ora de educație altfel, educație pentru viață!”, campanie inițiată de I.P.J. Brăila, prin Biroul Siguranța Școlară și compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității;
  • Inițierea Proiectului local de prevenire a consumului de droguri ”Prea rebel să te lași condus, prea inteligent să devii controlat! Fii conștient, nu dependent!” – care va fi implementat de I.P.J. Brăila în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Liceul Tehnologic ”Nicolae Oncescu” Ianca, Liceul Teoretic ”C-tin Angelescu” Ianca, Primăria Orașului Ianca, Direcția de Sănătate Publică Brăila, în perioada noiembrie 2023-iunie 2024, cu sprijinul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila;
  • Alte proiecte educaționale cu: Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Brăila, Grădinița cu program prelungit nr.1 ”Narcisa”, Grădinița ”Armonia” din cadrul Colegiul Național ”Ana Aslan” Brăila.
 
Acestea vor fi realizate în spiritul colaborării consolidate şi în cursul anului şcolar 2022-2023, în cadrul parteneriatelor încheiate pentru implementarea:
  • Proiectului educațional ”Ripostează doar în șah, exprimă-te necondiționat în artă! Fii inteligent și creativ, nu violent!” inițiat de I.P.J. Brăila, prin Biroul Siguranța Școlară, în colaborare cu Liceul Tehnologic ,,Nicolae Oncescu” Ianca și Primăria Orașului Ianca;
  • Proiectului ”Ia ATITUDINE, spune STOP violenței, fii FAIRPLAY în sport și în viață!”, inițiat de Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv Brăila, Direcția Județeană de Sport Brăila, Direcția Județeană pentru Familie și Tineret Brăila, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al Județului Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila;
 
  • Proiectului educațional de prevenire a traficului de persoane și a violenței în mediul școlar preuniversitar ”Informația înseamnă putere! Ia atitudine, spune STOP violenței!”, inițiat de Centrul Regional Galați al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Brăila și Inspectoratul Școlar Județean Brăila;   
  • Proiectului educațional ”Știu să fiu în siguranță”, inițiat de Grădinița cu program prelungit nr.1 ”Narcisa” Brăila în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Brăila;
  • Proiectului educațional ”Învățăm să circulăm”, inițiat de Grădinița cu program săptămânal nr.49 Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Brăila;
  • Proiectului educațional pentru prevenirea și combaterea actelor antisociale, infracționalității juvenile și a accidentelor rutiere, inițiat de Școala Gimnazială Gemenele în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Brăila;
  • Proiectului educațional ”Mici preșcolari, mari pietoni!” inițiat de Grădinița cu Program Prelungit nr.56 Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Brăila;
  • Proiectului pentru reducerea violenței fizice și psihologice - ,,Arta purifică sufletul de praful vieții de zi cu zi” (Pablo Picasso), derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Liceul de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila și Centrul Regional Galați al A.N.I.T.P;
  • Proiectului de siguranță în mediul școlar derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Liceul Teoretic ”Panait Cerna” Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Centrul Regional Galați al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane;
  • Proiectelor naționale: ”Fără discriminare”, “Plecatul de acasă nu este o soluției”,  ”Școala Siguranței Tedi”;
  • Campaniilor naționale: ”Siguranța On-line, ”Dincolo de aparențe”, ”Gândește” Nu este o glumă. Apelul fals la 112 se pedepsește”, Campania pentru prevenirea cyberbullyingului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violare a vieții private;
  • Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, implementată în baza Planului comun de măsuri M.A.I.-M.E.
 
Vă mulțumim!
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii