IPJ Buzău 24 mai – Ziua prevenirii disparițiilor de minori sau a plecărilor voluntare
IPJ Buzău: 24 mai – Ziua prevenirii disparițiilor de minori sau a plecărilor voluntare
27 May, 2024 15:50
ZIUA de Constanta
530
Marime text
Nr. 164 din 27 mai 2024
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 24-26 mai 2024
24 mai – Ziua prevenirii disparițiilor de minori sau a plecărilor voluntare
În data de 24 mai a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități interactive cu elevi de liceu și gimnaziu, de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” și de la Școala Gimnazială Costești, în principal fiind abordate informații referitoare la ceea ce reprezintă și presupun plecările de acasă.
Au fost dezbătute motivele pentru care unii minori aleg să facă pasul acesta, aspecte legate de climatul familial, fuga de eventuale abuzuri fizice sau emoționale, conflicte legate de regulile impuse acasă, dar și reacția părinților față de anumite situații neplăcute.
Totodată, au fost amintite riscurile unei plecări voluntare, respectiv expunerea la situații periculoase precum exploatare, trafic de minori, diferite accidente, implicarea în fapte antisociale sau chiar îndepărtarea de prieteni și familie.
Cu ocazia discuțiilor purtate, polițiștii, împreună cu elevii, au venit cu idei și soluții, pentru ca aceștia să poată gestiona anumite situații în care pot fi implicați, fără să recurgă la astfel de gesturi periculoase.
Tot vineri, polițiștii de la Siguranță Școlară, au călcat pragurile şcolilor gimnaziale Florica și Brădeanu, cu elevi din ciclul primar și gimnazial.
În cadrul activităților, au fost discutate aspecte pe tema disparițiilor/plecărilor voluntare de acasă ale copiilor, cu scopul conștientizării riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă, dar şi despre riscul unei posibile implicări în accidente rutiere atunci când circulă pe drumurile publice.
De asemenea, au fost purtate discuții privind prevenirea victimizării minorilor, a infracțiunilor comise cu violență și a cunoașterii legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.
Râmnicean reţinut pentru şantaj şi violarea vieţii private
Vineri, 25 mai a.c., poliţiştii de investigaţii criminale de la Poliţia municipiului Râmnicu Sărat au reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, un localnic în vârstă de 33 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj şi violarea vieţii private.
Din cercetări a reieşit că, în perioada la mai 2023 – mai a.c., râmniceanul a avut o relaţie de concubinaj cu o tânără de 29 de ani, de asemenea din Râmnicu Sărat. În timpul relaţiei, bărbatul ar fi înregistrat materiale foto şi video ce surprindeau ipostaze intime. Ulterior finalizării relaţiei celor doi, pentru a nu face publice materialele, bărbatul ar fi şantajat-o, pretinzând de la aceasta bani şi întreţinerea de relaţii sexuale.
În baza materialului probator administrat, bănuitul a fost condus la sediul poliţiei, faţă de acesta fiind luată măsura reţinerii pentru 24 de ore.
Ulterior, procurorul de caz a dispus continuarea cercetărilor faţă de bărbat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj şi violarea vieţii private, sub măsura controlului judiciar.
Reținuți pentru încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice
Polițiștii din cadrul Poliției oraș Nehoiu au reținut pentru 24 de ore doi tineri, cu vârstele de 18 și 19 ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice.
În noaptea de 25/26 mai a.c., polițiștii au fost sesizați despre faptul că în incinta unei unităţi de alimentaţie publică are loc un scandal între mai multe persoane.
Din cercetările efectuate a reieșit că tânărul de 18 ani, din Pătârlagele, s-ar fi prezentat fără a fi invitat în incinta localului unde avea loc o petrecere şi, alături de un alt tânăr de 19 ani, ar fi generat un conflict spontan cu ceilalți participanți la petrecere.
În baza materialului probator administrat, poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de cei doi tineri şi continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, pentru clarificarea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului.
Ora de educaţie rutieră la Școala Gimnaziala Nr. 15 "George Emil Palade"
În ziua de 24 mai a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au desfășurat o activitate educativ-preventivă la Școala Gimnaziala Nr. 15 "George Emil Palade" din Buzău.
Activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului Educație rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Activitatea desfășurată cu elevii Școlii Gimnaziale NR. 7 s-a intitulat ,,ALEGE VIAŢA-TRAVERSEAZĂ REGULAMENTAR!” și a avut drept scop conştientizarea necesităţii respectării regulilor de circulaţie.
Activităţile au urmărit însuşirea unor măsuri de autoprotecţie şi de recunoaştere a situaţiilor de pericol, prevenirea evenimentelor rutiere, precum și cunoaşterea problemelor cu care se confruntă elevii.
Celor peste 150 de elevi li s-a explicat cât de importantă este respectarea semnificaţiei indicatoarelor rutiere şi a legislaţiei rutiere.
6 dosare penale întocmite de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier.
În perioada 24-26 mai a.c., poliţiştii au efectuat 490 de testări cu aparatele alcooltest și drugtest.
Aparatul etilotest a indicat valori pozitive în 10 situații.
În cazul a 9 șoferi, aparatul etilotest a indicat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care s-au ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
În cazul altui șofer, aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind întocmit dosar penal.
Polițiștii au întocmit alte 5 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de conducere suspendat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat.
Într-una dintre situații este vorba despre un tânăr de 18 ani, din Lopătari, ce a fost oprit de polițiștii Postului de poliție Lopătari, în timp ce conducea o motocicletă pe DC 159.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar vehiculul în cauză nu este înmatriculat.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările sub coorodonarea parchetului.
Accidente de circulaţie
*La data de 24 mai a.c., în jurul orei 18.30, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.
Din primele date de la fața locului un autovehicul condus pe Calea Eroilor din direcția Ploiești către Buzau, de către o buzoiancă de 63 de ani, a surprins și a accidentat un biciclist de 68 de ani, din Buzău, care circula din direcția Bulevardului Mareșal Alexandru Averescu către Bulevardul 1 Decembrie 1918.
Accidentul s-a soldat cu rănirea biciclistului, care a fost preluat de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
**La data de 26 mai a.c., în jurul orei 15.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ100H, în Nișcov.
Din primele date de la fața locului un autovehicul condus din direcția Mierea către Vernești, de către un tânăr de 24 de ani, din Tisău, a surprins și a accidentat un pieton, o femeie de 54 de ani, din Vernești.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pietonului, care a fost preluat de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
***La data de 26 mai a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ203G, în Sărata Monteoru.
Din primele date de la fața locului, a reieșit că motocicleta condusă de o tânără de 30 de ani, din Brașov, pe direcția Sărata Monteoru către Leiculești, a pierdut controlul asupra direcției,împrejurare în care s-a răsturnat.
Accidentul s-a soldat cu rănirea motociclistei, aceasta fiind preluată de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
****La data de 26 mai a.c., în jurul orei 18.30, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN10, în Pătârlagele.
Din primele date de la fața locului, a reieșit că motocicleta condusă de un tânăr de 24 de ani, din București, pe direcția Brașov către Buzău, a pierdut controlul asupra direcției, împrejurare în care s-a răsturnat.
Accidentul s-a soldat cu rănirea motociclistului, acesta fiind preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
*****La data de 26 mai a.c., în jurul orei 19.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ102F, în Berca.
Din primele date de la fața locului este vorba despre o coliziune între un autovehicul condus de un șofer de 75 de ani, din Berca, ce a pătruns pe DJ102 F de pe un drum lateral, și motocicleta condusă pe DJ102F, dinspre Berca spre DN10, de un bărbat de 35 de ani, din Pârscov.
Accidentul s-a soldat cu rănirea motociclistului care a fost preluat de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Nereguli în trafic
În perioada de 24-26 mai a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 369 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 57 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 72.000 de lei.
Verificările specifice s-au realizat cu sprijinul aplicației eDac, noul sistem de verificare a documentelor, operaționalizat în contextul aderării României la Schengen.
23 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire, pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor care aveau acest drept și pentru adoptarea unui comportament agresiv în trafic și pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
De asemenea, 40 sacțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor ce nu au purtat centura de siguranță și 51 de sacțiuni pentru alte abateri în trafic.
În acest weekend, polițiștii au acționat, prin amplasarea aparatelor radar în cascadă, pentru depistarea și scoaterea din circulație a șoferilor care au depășit limita legală de viteză. Astfel, au fost depistați 189 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar 34 dintre aceştia au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cele mai mari viteze pe timp de noapte– 206 km/h, 203 km/h, 199 km/h – au fost înregistrate de aparatele radar, pe DN2 E85, la volanul maşinilor fiind identificaţi trei tineri şoferi buzoieni, cu vârste cuprinse între 19 şi 28 de ani.
Polițiștii reamintesc conducătorilor auto că folosesc echipamentele video de supraveghere a traficului rutier și măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor inclusiv pe timpul nopții.
Numai la acest sfârşit de săptămână, 7 şoferi au fost depistaţi conducând, pe timp de noapte, cu viteze cuprinse între 150 şi 206 km/h, atât în localităţi, cât şi în afara acestora.
Poliţiştii buzoieni vă recomandă să circulaţi cu prudenţă, cu viteză adaptată permanent condiţiilor de drum și de trafic. Depăşirea limitelor legale de viteză, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă, poate genera accidente rutiere grave! O conduită imprudentă în trafic poate afecta iremediabil atât propria siguranţă, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.
Facem câteva precizări legate de condusul pe timp de noapte:
În cazul în care șoseaua este liberă, iar carosabilul este slab luminat, cel mai bine este să circulați cu autoturismul pe banda de lângă axul drumului. În acest fel, evitați obstacolele care se pot ascunde în întuneric, precum un biciclist fără vestă reflectorizantă sau o mașină parcată cu pozițiile stinse.
Pe fondul fluxului redus de mașini, pietonii obișnuiesc să traverseze prin locuri neautorizate ori pe culoarea roșie a semaforului. Fiţi mai prudenţi în zonele în care vizibilitatea este scăzută și reduceţi din timp viteza, astfel încât să puteţi frâna în condiții de siguranța maximă.
În ceea ce privește luminile, regulile sunt aceleași pe care le-ați întâlnit și în cărțile de legislație rutieră. Cel mai important este, desigur, să nu-i orbiți pe ceilalți participanți la trafic, așa că schimbați din timp faza lungă cu luminile de întâlnire dacă din sens opus vine un alt autovehicul.
De multe ori oamenii conduc noaptea atunci când au drumuri lungi de făcut și vor să ajungă la timp, fără să petreacă prea multă vreme în trafic. Dormiți bine înainte de a pleca la drum și faceți pauze după perioade de condus.
Nu conduceţi cu plafoniera aprinsă!
Fiţi atenţi atunci când efectuezi depășiri, deoarece vizibilitatea redusă îngreunează această acțiune. Asiguraţi-vă suplimentar înainte de a executa orice fel de manevră.
Lasaţi pozițiile aprinse dacă staționaţi pe o porțiune de drum slab luminată.
În concluzie, condusul pe timp de noapte reprezintă oportunitatea perfectă să înveți un oraș ale cărui străzi îți sunt străine, să exersezi șofatul în cazul în care ești începător și cel mai importante să parcurgi distanțe mari într-un interval scurt de timp, deoarece străzile nu sunt aglomerate, iar semafoarele funcționează pe galben intermitent.
Dacă sunteți nevoiți să practicați condusul pe timp de noapte nu uitați să fiți atenți, întotdeauna odihniți şi nu uitaţi că şoseaua nu este o pistă de curse!
În perioada de 24-26 mai a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 369 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 57 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 72.000 de lei.
Verificările specifice s-au realizat cu sprijinul aplicației eDac, noul sistem de verificare a documentelor, operaționalizat în contextul aderării României la Schengen.
23 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire, pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor care aveau acest drept și pentru adoptarea unui comportament agresiv în trafic și pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
De asemenea, 40 sacțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor ce nu au purtat centura de siguranță și 51 de sacțiuni pentru alte abateri în trafic.
În acest weekend, polițiștii au acționat, prin amplasarea aparatelor radar în cascadă, pentru depistarea și scoaterea din circulație a șoferilor care au depășit limita legală de viteză. Astfel, au fost depistați 189 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar 34 dintre aceştia au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cele mai mari viteze pe timp de noapte– 206 km/h, 203 km/h, 199 km/h – au fost înregistrate de aparatele radar, pe DN2 E85, la volanul maşinilor fiind identificaţi trei tineri şoferi buzoieni, cu vârste cuprinse între 19 şi 28 de ani.
Polițiștii reamintesc conducătorilor auto că folosesc echipamentele video de supraveghere a traficului rutier și măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor inclusiv pe timpul nopții.
Numai la acest sfârşit de săptămână, 7 şoferi au fost depistaţi conducând, pe timp de noapte, cu viteze cuprinse între 150 şi 206 km/h, atât în localităţi, cât şi în afara acestora.
Poliţiştii buzoieni vă recomandă să circulaţi cu prudenţă, cu viteză adaptată permanent condiţiilor de drum și de trafic. Depăşirea limitelor legale de viteză, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă, poate genera accidente rutiere grave! O conduită imprudentă în trafic poate afecta iremediabil atât propria siguranţă, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.
Facem câteva precizări legate de condusul pe timp de noapte:
În cazul în care șoseaua este liberă, iar carosabilul este slab luminat, cel mai bine este să circulați cu autoturismul pe banda de lângă axul drumului. În acest fel, evitați obstacolele care se pot ascunde în întuneric, precum un biciclist fără vestă reflectorizantă sau o mașină parcată cu pozițiile stinse.
Pe fondul fluxului redus de mașini, pietonii obișnuiesc să traverseze prin locuri neautorizate ori pe culoarea roșie a semaforului. Fiţi mai prudenţi în zonele în care vizibilitatea este scăzută și reduceţi din timp viteza, astfel încât să puteţi frâna în condiții de siguranța maximă.
În ceea ce privește luminile, regulile sunt aceleași pe care le-ați întâlnit și în cărțile de legislație rutieră. Cel mai important este, desigur, să nu-i orbiți pe ceilalți participanți la trafic, așa că schimbați din timp faza lungă cu luminile de întâlnire dacă din sens opus vine un alt autovehicul.
De multe ori oamenii conduc noaptea atunci când au drumuri lungi de făcut și vor să ajungă la timp, fără să petreacă prea multă vreme în trafic. Dormiți bine înainte de a pleca la drum și faceți pauze după perioade de condus.
Nu conduceţi cu plafoniera aprinsă!
Fiţi atenţi atunci când efectuezi depășiri, deoarece vizibilitatea redusă îngreunează această acțiune. Asiguraţi-vă suplimentar înainte de a executa orice fel de manevră.
Lasaţi pozițiile aprinse dacă staționaţi pe o porțiune de drum slab luminată.
În concluzie, condusul pe timp de noapte reprezintă oportunitatea perfectă să înveți un oraș ale cărui străzi îți sunt străine, să exersezi șofatul în cazul în care ești începător și cel mai importante să parcurgi distanțe mari într-un interval scurt de timp, deoarece străzile nu sunt aglomerate, iar semafoarele funcționează pe galben intermitent.
Dacă sunteți nevoiți să practicați condusul pe timp de noapte nu uitați să fiți atenți, întotdeauna odihniți şi nu uitaţi că şoseaua nu este o pistă de curse!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii