Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Acţiuni în zona adiacentă unităţilor de învăţământ

ro

19 Jan, 2024 14:30 476 Marime text
Nr. 19 din 19 ianuarie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 18 ianuarie 2024
 
 
 
Acţiuni în zona adiacentă unităţilor de învăţământ
 
Ieri, 18 ianuarie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au desfăşurat în mod coordonat, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, o serie de activităţi destinate siguranţei elevilor.
Poliţiştii au acționat pentru asigurarea protecției unităților de învățământ preuniversitar, a siguranței elevilor și a personalului didactic și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în zona unităților de învățământ preuniversitar, a cazurilor de absenteism școlar, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor.
De asemenea, poliţiştii au acţionat pentru verificarea legalităţii funcţionării unităţilor de alimentaţie publică din incinta și/sau imediata apropiere a unităţilor de învăţământ preuniversitar (atât din punct de vedere al respectării prevederilor art. 2 pct. 21 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cât și al prevederilor H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor).
Au fost constituite dispozitive formate din polițiști de proximitate, ordine publică , polițiști rutieri, investigații criminale, siguranţă școlară şi prevenire, împreună cu jandarmi, ce au acționat punctual în zona unităților de învățământ din judeţul Buzău.
Poliţiştii rutieri au oprit pentru control în trafic maşinile special destinate transportului elevilor şi au verificat legalitatea tuturor documentelor. Totodată, reprezentanţii poliţiei rutiere au reinstruit conducătorii de autovehicule cu privire la respectarea legislaţiei rutiere şi adoptarea unei conduite preventive, în timpul deplasării pe drumurile publice.
Poliţiştii de ordine publică au efectuat verificări la 37 de societăţi comerciale (baruri, restaurante, cluburi, săli de jocuri electronice), pentru a stabili, în principal, dacă sunt respectate prevederile legale referitoare la interdicţia de a servi minorii cu băuturi alcoolice, angajaţilor şi administratorilor unităţilor respective fiindu-le prelucrate prevederile legislative în domeniu.
          Au fost controlate peste 260 de autovehicule, dintre care 49 destinate transportului şcolar. Au fost legitimate 384 de persoane.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 123 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 10 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 105 pentru abateri comise la regimul circulaţiei, iar 7 pentru alte acte normative.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de 21.570 lei.
Totodată, polițiștii de proximitate, ofițerii Biroului Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au desfăşurat activități preventiv-educative împreună cu elevii și cadrele dicatice.
Activitățile au avut ca obiect prevenirea portului sau folosirii fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ, prevenirea bullyingului, prevenirea infracțiunilor comise cu violență.
Elevii au primit și informații preventive despre efectele consumului de droguri, consecinţele în plan social, familial, juridic și medical.
La activități au participat peste 470 de elevi și cadre didactice.
 
  •  
 
Polițiştii au organizat o razie în sistem integrat în Râmnicu Sărat ce a vizat, în principal, descurajarea persoanelor predispuse la ilegalităţi în perimetrul stradal și prevenirea şi combaterea faptelor cu violenţă
 
          La data de 18 ianuarie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au organizat o acţiune preventiv - reactivă, în sistem integrat în zona municipiului Râmnicu Sărat şi a comunelor limitrofe.
          Au fost angrenaţi poliţişti de la toate structurile operative ale unităţii, precum şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.
          În cadrul activităţilor desfăşurate, s-a urmărit prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în zona barurilor şi a altor localuri de alimentaţie publică, prevenirea şi combaterea faptelor cu violenţă și depistarea persoanelor bănuite de comiterea unor astfel de fapte, precum și modul în care participanții la trafic, în special conducătorii auto, respectă prevederile Codului Rutier.
S-a acționat în intervalul orar 06.00 – 10.00, echipele mixte de control şi scotocire acționând pe principalele artere de circulaţie şi în punctele obligatorii de trecere, concomitent fiind constituite și filtre rutiere pentru depistarea conducătorilor auto care circulă sub influenţa băuturilor alcoolice, cu auto neînmatriculate sau fără permis de conducere.
În total, au fost legitimate peste 170 de persoane, dintre care 24 au fost verificate în bazele de date și au fost oprite pentru control 151 de autovehicule, 55 de conducători auto fiind testați alcoolscopic.
Ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 41 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și 34 la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 3 permise şi, în cazul a 5 maşini neconforme din punct de vedere tehnic depistate în trafic, au fost ridicate certificatele de înmatriculare.
          Valoarea totală a amenzilor a fost de 9.260 de lei.
  •  
 
Reținut pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat în fomră continuată/Prejudiciul estimat la 70.000 de lei
 
În ziua de 18 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Mărăcineni au reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Mărăcineni, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată dintr-o societate comercială.
Fapta a fost sesizată în ziua de 17 ianuarie a.c., de către persoana vătămată,  administratorul agentului economic.
Din cercetările efectuate de către polițiști s-a stabilit faptul că în perioada 2022 până în prezent, bănuitul ar fi sustras mai multe bunuri.
În urma percheziției domiciliare desfășurată de polițiști în ziua de 18 ianuarie a.c., au fost ridicate mai multe bunuri alimentare și nealimentare care ar fi fost sustrase de bănuit.
Prejudiciul a fost estimat la 70.000 de lei.
Față de bărbat a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, 19 ianuarie să fie prezentat unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
În cauză polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
 
  •  
Bănuit de furt, depistat de polițiști.
 
În ziua de 18 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliție Siriu au depistat principalul bănuit în cazul unui furt dintr-o societate comercială – un bărbat de 73 ani, din Siriu.
Fapta a fost sesizată în data de 5 ianuarie a.c., de către persoana vătămată, o femeie de 49 de ani, din aceeaşi localitate.
Din cercetări a reieşit că, în dimineața de 5 ianuarie a.c, bănuitul ar fi trecut prin fața sălii de jocuri pe care păgubita o administrează și ar fi sustras articole menajere aparţinând societăţii.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate.
Cercetările sunt continuate de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, urmând ca la finalizarea acestora să fie propusă soluția legală.
 
  •  
Accidente de circulaţie
 
În data de 18 ianuarie a.c., în jurul orei 18.10, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2 E85, la ieșire din Poșta Câlnău.
Din primele date de la fața locului a reieșit că în timp ce conducea un autoturism pe direcția Râmnicu Sărat către Buzău, un șofer de 22 de ani, din Bisoca, a surprins și accidentat un pieton care s-ar fi angajat în traversarea drumului prin loc nepermis.
Accidentul s-a soldat cu decesul pietonului, un bărbat de 86 de ani, din Poșta Câlnău.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
 
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii accidentelor rutiere
 
În data de 18 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 227 de sancțiuni contravenționale și au reţinut 20 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 44 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 12 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
127 km/h a fost viteza neregulamentară ce l-a lăsat fără persmis pe un tânăr de  22 de ani, din Buzău. Acesta conducea maşina pe DN1BE577, în afara localității Pietroasele, pe un segment de drum ce este prevăzut cu limitare de 50 km/h.
În urma activităților desfășurate, polițiștii au efectuat peste 160 de testări cu aparatele drugtest și alcooltest pentru depistarea șoferilor care au consumat băuturi alcoolice, în 4 cazuri fiind indicat consumul de alcool.
În toate cazurile a fost vorba de concentraţii alcoolice mai mici de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şoferii au fost sancționați contravențional şi le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce.
Alte 4 permise de conducere au fost reţinute pentru circulația pe sens opus, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, pentru neprezentarea în termenul legal la o unitate de poliție în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale şi pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor care s-au angajat regulamentar în traversarea străzii.
Polițiștii rutieri au acționat şi pentru conştientizarea riscului rutier în cazul pietonilor și bicicliștilor. 61 de participanți la trafic din aceste categorii au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea regulilor de circulație.
25 de sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă şi 50 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 62.000 de lei.
 
 
 
Pentru prevenirea unor situaţii nedorite, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău recomandă conducătorilor de autovehicule:
 
 
• Reduceţi viteza la trecerile pentru pietoni, în zonele aglomerate, în aproprierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii şi în zona unităţilor şcolare!
• Respectaţi-vă partenerii de trafic!
• Nu conduceţi când sunteţi obosit!
• Nu folosiţi telefoanele mobile în timpul conducerii!
• Înainte de a porni motorul, aşezaţi copiii pe bancheta din spate şi fixaţi-le centurile de siguranţă!
• Dacă aţi consumat băuturi alcoolice, NU CONDUCEŢI! 
 
 
SIGURANŢA RUTIERĂ TREBUIE SĂ NE PREOCUPE PE TOŢI!
 
ALEGEŢI VIAȚA!
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii