Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Acţiuni pentru siguranţa elevilor

ro

01 Apr, 2024 12:38 471 Marime text
Nr. 109 din 1 aprilie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 29-31 martie 2024
 
Acţiuni pentru siguranţa elevilor
 
La sfârşitul săptămânii trecute, poliţişti din cadrul polițiilor municipale și orășenești, secțiilor de poliție rurală, rutieri, de la investigaţii criminale, prevenire şi siguranţă şcolară, împreună cu jandarmi, au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, a absenteismului şi a oricăror incidente ce s-ar putea produce în zona unităţilor de învăţământ.
Au fost desfăşurate verificări în 31 de unităţi de alimentaţie publică, angajaţilor agenţilor economici fiindu-le reamintite prevederile Legii nr.61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, conform cărora este interzisă servirea minorilor cu băuturi alcoolice.
Echipele de control au legitimat peste 320 de persoane, iar cu privire la 30 dintre acestea au efectuat verificări în bazele de date. Au fost efectuate controale în trafic, din cele peste 200 de maşini oprite, 42 fiind destinate transportului şcolar.
Ca urmare a neregulilor constatate în cadrul acţiunii, au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale, dintre care 10 pentru nerespectarea prevederilor Legii 611991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor normede convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi restul pentru abateri prevăzute de O.U.G.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în valoare de peste 23.000 de lei.
  •  
 
Viaţa are prioritate-educaţie rutieră de la vârste fragede.
 
În ziua de 29 martie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de poliţie Râmnicelu au desfășurat o activitate preventivă pentru creșterea gradului de siguranță rutieră a școlarilor pe stradă și în timpul călătoriei cu mjloace de transport în comun.
Poliţiştii i-au avut ca parteneri de dialog pe elevii de la Şcoala Gimnazială nr.2 Râmnicelu.
Temele abordate au făcut referire la principalele reguli de circulaţie de care trebuie să ţină cont în deplasarea pe drumurile publice.
Totodată, preșcolarilor le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul de urmat în mijloacele de transport sau la locul de joacă.

Nu au lipsit nici discuţiile şi recomandările pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile. Totodată, cei 26 de elvi participanţi au avut ocazia de a vedea cum funcţionează tehnica din dotarea autospecialei de poliţie şi au aflat modul de utilizare a sistemelor de intervenţie specific.
 
 
  •  
 
Recipiente cu parfum, indisponibilizate de polițiștii din Râmnicu Sărat
 
La data de 29 martie a.c., patrula de siguranţă public din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Sărat au depistat, în parcarea unui centru comercial, un prahovean de 33 de ani, în timp ce oferea spre vânzare parfumuri
În urma controlului, poliţiştii au descoperit asupra bărbatului 11 recipiente ce purtau o marcă identică sau similară cu o marcă inregistrată.
A fost întocmit dosar penal, în care se efectuază cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare”, conform Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.
Recipientele cu parfumuri au fost indisponibilizate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor şi stabilirii caracterului acestora.

 
  •  
Cercetat pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
 
În ziua de 31 martie a.c., în jurul orei 18.00, în cadrul acțiunilor pentru menținerea ordinii și liniștii publice, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat au onterceptat în vederea verificărilor specifice trei tineri, cu vârste de 19 şi 20 de ani, toţi din Râmnicu Sărat.
În urma controlului corporal, poliţiştii au descoperit asupra unuia dintre tinerii de 19 ani un briceag, ce a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor.
          În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, cuțitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, înțepare sau lovire.
 
  •  
 
Acțiuni în trafic soldate cu aplicarea a 564 de sancțiuni contravenționale și demararea cercetărilor în cazul a 8 infracțiuni rutiere/ Polițiștii au utilizat aplicația eDAC, un instrument informatic care permite realizarea de interogări în bazele de date ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
 
În cadrul activităților desfășurate la acest sfârșit de săptămână, polițiștii rutieri au utilizat aplicația eDAC, un instrument informatic care permite realizarea de interogări în bazele de date ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Aplicația permite realizarea de interogări prin scanarea automată a documentelor de identitate sau prin introducerea manuală a datelor de identificare.
Noul sistem de verificare a documentelor de identitate a fost operaționalizat în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.
Cu ajutorul aplicației eDAC, actul de identitate este scanat și rezultatele apar pe ecran, în câteva secunde, astfel că interacțiunea polițist - persoană legitimată se derulează mult mai rapid.
În cadrul acţiunilor desfăşurate în trafic în perioada 29 – 31 martie a.c. de către poliţiştii rutieri, au fost constatate şi sancţionate 564 de abateri, reţinute 74 de permise de conducere şi întocmite 8 dosare penale. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de peste 146.000 de lei.
60 de pietoni şi biciclişti au fost opriţi în trafic şi sancţionaţi contravenţional pentru că au periclitat siguranţa rutieră prin abaterile comise.
          Poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale, în ultimele 72 de ore şi în cazul a 77 de şoferi care nu au purtat centura de siguranţă, 18 care au utilizat telefonul mobil în timpul condusului, 22 de conducători auto care au oprit sau au staţionat în locuri ce au afectat fluenţa traficului, 23 celor ce s-au urcat la volanul unor maşini ce prezentau defecţiuni tehnice şi 91 pentru alte abateri.
222 dintre sancţiunile aplicate de poliţişti i-au vizat pe conducătorii auto care au apăsat „prea tare” pedala de acceleraţie, iar pe lângă punctele-amendă ce le-au fost aplicate, împotriva a 50 dintre aceştia a fost luată şi măsura suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile, respectiv 120 de zile.
          Cea mai mare viteză – 175 km/h – a fost înregistrată pe DN2E85, în afara localității Limpeziş, la volanul autoturismului fiind identificat un braşovean de 54 de ani.
          În aceeaşi perioadă, poliţiştii rutieri au reţinut alte 24 de permise de conducere pentru depăşire neregulamentară(3), pentru neacordarea priorităţii de trecere autovehiculelor ce aveau acest drept sau pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului(7), pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului(3), pentru circulaţie pe sensul opus de mers(2), pentru comportament agresiv în trafic(3), pentru conducerea unor autovehicule sub influența băuturilor alcoolice (4) şi pentru neprezentare în termenul legal la poliţie în cazul producerii unui accident soldat doar cu pagube materiale(2).
          În urma celor peste 400 de testări efectuate cu aparatele etilotest şi drugtest, au fost indicate valori pozitive în cazul a 8 conducători auto.
          Având în vedere valoarea concentraţiei alcoolice, în patru situaţii s-a luat măsura sancţionării contravenţionale, conducătorilor auto fiindu-le reţinute permisele de conducere, iar în celelalte patru cazuri s-au întocmit dosare penale și  conducătorii auto au fost conduși la spital pentru a le fi prelevate mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
          Cu cea mai mare valoare a concentraţiei alcoolice a fost depistat un bărbat de 37 de ani, din Săpoca, pe care poliţiştii rutieri l-au oprit la data de 30 martie, în timp ce conducea un autoturism în localitatea de domiciliu. În urma testării efectuată cu aparatul etilotest, s-a constatat că şoferul respectiv avea o concentrație alcoolică de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat.
          Alte patru dosare penale au fost întocmite după ce poliţiştii rutieri au depistat în trafic, la volanul unor autovehicule, bărbați ce nu figurează în evidența deținătorilor de permise de conducere sau care au vondus vehicule neînmatriculate.
  •  
Accidente de circulaţie
 
          *În ziua de 29 martie a.c., în jurul orei 17.00, a fost sesizată producerea unui accident de circulație pe raza municipiului Buzău, pe bulevardul Nicolae Bălcescu.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că autoturismul condus pe direcția Parcul Crâng către bulevardul Unirii, de către un conducător auto de 43 de ani, din municipiul Buzău, a surprins și a accidentat un minor de 9 ani, care s-ar fi angajat în traversarea drumului.
Minorul a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
**În ziua de 31 martie a.c., în jurul orei 17.00, a fost sesizată producerea unui accident de circulaţie pe DN10, în localitatea Poieni.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că un motociclist de 30 de ani, din Berca, în timp ce se deplasa pe direcția Brașov către Buzău, a pierdut controlul asupra direcției și a intrat în coliziune cu gardul unui imobil.
Accidentul s-a soldat cu rănirea motociclistului, acesta fiind preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
***La data de 31 martie a.c., în jurul orei 17.00, a fost sesizată producerea unui accident de circulație pe raza municipiului Buzău, pe Șoseaua Nordului.
                   Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între două autoturisme, unul condus pe direcția București către Focșani, de către o șoferiță în vârstă de 46 de ani, din Dolj și autovehiculul ce se deplasa din sens opus, la volanul căruia se afla un conducător auto de 23 de ani, din Buzău.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului buzoian și a trei pasageri din mașina acestuia, o femeie de 31 de ani și doi minori, de 14, respectiv 8 ani.
Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.      
 
****În noaptea de 31 martie/1 aprilie a.c., în jurul orei 00.00, a fost sesizată producerea unui accident de circulație pe DN2E85, în afara localității Mihăilești.
          Din primele cercetări la fața locului a reieșit că autoturismul condus pe direcția Buzău către Urziceni, de către un șofer în vârstă de 24 de ani, din Ialomița, a surprins și accidentat mortal un pieton, de 52 de ani, din același județ.
În cauză, se va întocmi dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
ALEGEŢI VIAŢA! – RESPECTAŢI REGULILE DE CIRCULAŢIE
 
Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, să adopte o conduită previzibilă, semnalizând din timp orice schimbare a direcţiei de mers şi de asemenea, să respecte o distanţă de siguranţă în mers care să le permită evitarea implicării în accidente.
Totodată, conducătorii auto trebuie să circule cu atenţie, iar atunci când pătrund în intersecţii nesemaforizate, să acorde prioritate de trecere autovehiculelor care au acest drept.
De asemenea, să nu aibă alte preocupări în timpul condusului, atenţia să le fie îndreptată strict asupra traseului pe care îl au de parcurs.
Reamintim că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice! Totodată, viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă şi agravarea consecinţelor accidentelor rutiere, indiferent de cauză!
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii