Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:26 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Prevenirea Criminalității și Siguranţă Şcolară

ro

22 Apr, 2024 15:30 452 Marime text
Nr. 129 din 22 aprilie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 19-21 aprilie 2024
 
Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Prevenirea Criminalității și Siguranţă Şcolară
 
În ziua de 19 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități informativ-preventive cu elevii Școlii Gimnaziale „Episcop Dionisie Romano” și ai Colegiului Național „B. P. Hașdeu”.
Activitățile au avut ca scop prevenirea criminalității informatice, a traficului de persoane şi prevenirea traficului şi consumului de droguri.
La activități au participat elevi din clasele a VIII-a și a XI-a și au fost dezbătute aspecte despre efectele consumului de droguri, consecințele în plan social, familial, juridic și medical.
De asemenea, le-au fost prezentate în detaliu formele asociate traficului de persoane (exploatarea sexuală, traficul de organe, exploatarea prin muncă, introducerea în rețelele de cerșetorie sau în rețelele infracționale, racolarea minorilor prin intermediul rețelelor de socializare), fiindu-le expuse situaţiile de risc prin care pot ajunge victime și modalităţile de recunoaştere a situaţiilor de pericol, în vederea însuşirii unor măsuri de autoprotecţie.
Și ofițerii de la Siguranță Școlară au desfășurat activități cu elevi de la Școala Gimnazială nr.11 Buzău și de la Școala Gimnazială Plevna.
Activităţile s-au desfășurat sub egida proiectelor educaționale ”Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, având ca scop prevenirea comportamentului violent.
Activităţile au urmărit creșterea gradului de informare pe linia prevenirii infracțiunilor comise cu violență.
Elevii au fost consiliați și le-au fost făcute recomandări cu privire la sporirea atenției atunci când iși fac prieteni, să analizeze singuri riscurile la care se expun, pe baza educației primite și a propriei experiențe, iar atunci când sunt jigniți sau sunt victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, să anunțe profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați.
         
  •  
Produsele de protecţie a plantelor în atenţia poliţiştilor
 

          În ziua de 20 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au acţionat pe linia prevenirii, identificării şi sancţionării faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor.
          Acţiunile au avut în vedere verificarea modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, precum şi depistarea neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător.
          La controlul unei societăți agricole de pe raza municipiului Buzău, polițiștii au constatat că un administrator nu a luat măsura eliminării unei cantități de produse pentru protecția plantelor ce aveau termenul de valabilitate expirat, conform prevederilor legale.
          În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor chimice periculoase care au devenit deşeuri, faptă pevăzută și pedepsită de art.98, alin.5, lit.b, din OUG 195/2005 privind protecţia mediului.
 
  •  
Sancționați  de polițiști pentru transport ilegal de material lemnos
 
În cadrul acţiunilor desfăşurate la sfârşit de săptămână, polițiștii din cadrul Poliției oraș Nehoiu au depistat, pe un drum sătesc, în Nehoiu, un bărbat în vârstă de 36 de ani, din localitate, ce transporta material lemnos cu un atelaj hipo.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că bărbatul nu deține documente de proveniență pentru materialul lemnos transportat.
Bărbatul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor legale ale Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Și patrula mixtă formată din polițist și jandarm din cadrul Secției de poliție rurală Grebănu au depistat pe raza localității Vâlcelele, un șofer de 23 de ani, din Vrancea, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor s-a stabilit că șoferul s-a stabilit că bărbatul nu deține documente de proveniență pentru materialul lemnos transportat.
 Acesta au fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor legale ale Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În ambele cazuri, materialul lemnos transportat în afara cadrului legal a fost confiscat și predat reprezentanţilor silvici.
 
  •  
Percheziție domiciliară la persoane bănuite de furt
 
În data de 19 aprilie a.c, polițiștii Secției poliție rurală Smeeni au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la imobilul unui tânăr bănuit de furt.
Bănuit este un tânăr de 20 de ani, din Buzău.
Din cercetări a reieșit că în data de 18 aprilie, ar fi sustras telefonul mobil al persoanei vătămate, un bărbat de 39 de ani, ce se afla la imobilul unui prieten pentru a efectua niște lucrări.
În urma desfăşurării percheziţiilor, poliţiştii au descoperit și au ridicat în vederea continuării cercetărilor telefonul mobil.
În cauză se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunii de furt, sub coordonarea parchetului.
 
  •  
Cercetați pentru cumul de infracțiuni
 
În ziua de 21 aprilie a.c., poliţiştii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, au demarat cercetări față de un tânăr de 21 de ani, din Buzău, bănuit de furt, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și accesul ilegal la un sistem informatic.
Fapta a fost sesizată în aceeași zi, de către persoana vătămată, un tânăr de 17 ani, din Buzău.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, în urma refuzului păgubitul de a închiria o bicicletă pentru bănuit, acesta i-ar fi sustras telefonul mobil, ar fi închiriat cu aplicația acestuia un astfel de vehicul returnându-i telefonul, după care ar fi plecat.
Tânărul a fost depistat la scurt timp de către polițiști de ordine publică și condus la poliție pentru audieri.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările sub coordonarea parchetului.
 
 
  •  
Cercetați pentru tâlhărie calificată și lovirea sau alte violențe
 
În ziua de 21 aprilie a.c., poliţiştii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău au depistat 3 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, din Buzău, bănuiți de tâlhărie calificată și lovirea sau alte violențe.
Fapta a fost sesizată în aceeași zi, de către părintele persoanei vătămate.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, în timp ce păgubitul se afla pe o stradă din municipiul Buzău, cei 3 tineri ar fi deposedat un minor de 14 ani de bunurile pe care le avea asupra lui, prin folosirea de acte de violență.
În urma materialului probator administrat de poliţişti, față de tânărul de 16 ani a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore.
 
  •  
Cercetat pentru furt
 
În ziua de 19 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliţie Poșta Câlnău au depistat principalul bănuit în cazul unui furt de telefon – un bărbat de 48 de ani, din Poșta Câlnău.
Fapta a fost sesizată în data de 1 martie a.c., de către persoana vătămată, un bărbat de 70 de ani, din Poșta Câlnău.
Din cercetări a reieşit că în data de 1 martie a.c., în timp ce se afla la un eveniment  comun cu persoana vătămată, bănuitul ar fi profitat de neatenția acesteia și i-ar fi sustras un telefon mobil.
Prejudiciul, în valoare de 800 de lei, a fost recuperat în totalitate și predat persoanei vătămate.
În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt,  sub coordonarea parchetului, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a bănuitului.
 
  •  
8 dosare penale întocmite de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier.
 
La acest sfârşit de săptămână, poliţiştii au efectuat peste 430 de testări cu aparatele etilotest și drugtest, care au indicat valori pozitive în 10 situații.
În cazul a 6 șoferi, alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că aceștia s-au ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
În cazul altor 3 șoferi, alcooltestul a înregistrat valori peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, astfel s-a impus întocmirea de dosare penale.
În urma testării unui șofer de 22 de ani, din Prahova, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoanele fiind conduse la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
De asemenea, polițiștii au întocmit alte 3 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, încredințarea unui autovehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane care nu deține permis de conducere, conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată și punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat.
 
  •  
Nereguli în trafic
 
În perioada 19-21 aprilie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 576 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 87 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 365 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 73 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză194 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui șofer de 37 de ani, din Buzău, ce rula pe DN2 E85, în afara localității Racovițeni.
Alte 14 permise de conducere a fost reţinut pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru neacordarea priorității de trecere a autovehiculelor care aveau acest drept și pentru efectuarea necorespunzătoare a manevrei de depășire.
60 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor care nu au purtat centura de siguranță, 9 sancțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor care s-au urcat la volanul unor autovehicule neconforme din punct de vedere tehnic şi 118 sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Verificările specifice s-au realizat cu sprijinul aplicației eDac, noul sistem de verificare a documentelor, operaționalizat în contextul aderării României la Schengen.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 275.000 de lei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii