IPJ Buzău Activități desfășurate de polițiști la „Noaptea Cercetătorilor 2023”
IPJ Buzău: Activități desfășurate de polițiști la „Noaptea Cercetătorilor 2023”
02 Oct, 2023 15:32
ZIUA de Constanta
798
Marime text
Activități desfășurate de polițiști la „Noaptea Cercetătorilor 2023”
În ziua de 29 septembrie a.c., polițiștii buzoieni, împreună cu jandarmi, pompieri și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău au fost prezenți la evenimentul european „Noaptea Cercetătorilor 2023” organizat de Universitatea Dunărea de Jos, din Galați, la sediul Eurocampus Buzău.
Polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, Biroului Siguranșă Școlară, Serviciului Criminalistic, Serviciului Rutier și Biroului Poliției de Proximitate au organizat și desfășurat ateliere tematice.
Polițiștii rutieri i-au învâțat pe ce mici, cu ajutorul unui game-board, al laboratorului mobil de circulație rutieră, precum și a filmelor educative, principalele reguli de circulație pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a fi în siguranță pe drumul dinspre și către școală.
De asemenea, polițiștii de la prevenire și siguranță școlară au discutat cu participanții despre cariera în poliție, elementele răspunderii penale și consecințele adoptării unui comportament antisocial.
Un alt subiect dezbătut a fost consumul de substanțe psihoactive și efectele negative pe care substanțele psihoactive le au asupra consumatorilor dar și asupra persoanelor apropiate acestora.
Punctul culminat al întâlnirii a fost prezentarea experimentelor practice folosind tehnica de criminalistică, explicându-le celor interesaţi modul în care laboratorul mobil le permite criminalisștilor descoperirea şi ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme existente în câmpul infracţional.
Bănuit de furt identificat de poliţiştii de investigaţii criminale
În ziua de 29 septembrie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au identificat principalul bănuit în cazul mai multor infracţiuni de furt calificat.
Polițiști au stabilit că principalul bănuit este un minor în vârstă de 14 de ani, din Buzău.
Fapta au fost sesizate de către reprezentanţii unor societății comerciale.
Din cercetări a reieşit că bănuitul ar fi sustras în perioadale 26-28 septembrie a.c, din spaţii comerciale amplasate într-o piaţă din municipiul Buzău, mai multe bunuri alimentare şi nealimentare, în valoare de aproximativ 700 de lei.
În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Reținut de polițiști pentru furt
În ziua de 30 septembrie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Rămnicu Sărat, împreună cu jandarmi, au depistat în flagrant delict principalul bănuit în cazul unui furt dintr-o societate comercială un tânăr în vârstă de 18 ani, din Râmnicu Sărat.
Din cercetări a reieșit faptul că, în ziua de 30 septembrie a.c., bănuitul ar fi sustras dintr-o societate comercială din Râmnicu Sărat mai multe bunuri nealimentare.
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit părţii vătămate.
În urma probatoriului administrat, pe bază de ordonanță, față de bănuit a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore şi continuă cercetările sub coordonarea parchetului pentru săvârşirea infracţiunii de furt.
Cercetaţi pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
În ziua de 29 septembrie a.c., în jurul orei 17.00, în cadrul acțiunilor pentru menținerea ordinii și liniștii publice, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat au oprit în vederea verificărilor specifice doi minori, în vârstă de 14, respectiv 16 ani, ambii din Râmnicu Sărat.
În urma controlului efectuat asupra acestora, poliţiştii au descoperit un cuţit, ce a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor.
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, cuțitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, înțepare sau lovire.
Cei doi minori au fost încredinţaţi părinţilor şi consiliaţi în prezenţa acestora.
Arestaţi pentru tentativă la tâlharie calificată
În ziua de 30 septembrie a.c., în urma probatoriului administrat de către polițiștii din cadrul Sectiei de poliție rurală Merei, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a patru persoane, cu vârste cuprinse între 47 şi 58 de ani, toţi din Prahova.
La data de 29 septembrie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de către un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Năeni, cu privire la faptul că mai multe persoane sustrag struguri din cultura de vie ce aparţine familiei sale.
Imediat după primirea sesizării, către zona indicată au fost direcţionate echipaje de siguranţă publică, stabilind că bănuiţii sunt patru persoane, cu vârste cuprinse între 47 şi 58 de ani, toţi din Prahova.
Din cercetări a reieşit că bănuiţii s-ar fi deplasat cu autovehiculul în extravilanul localităţii Finţeşti, unde ar fi cules şi încărcat strugurii în maşină, cu scopul de a-i sustrage. Aceştia ar fi fost surprinşi de proprietari, astfel că, pentru a părăsi locaţia ar fi recurs la acte de violenţă faţă de păgubiţi.
Poliţiştii au depistat imediat după comiterea faptei doi dintre bărbaţi şi, în scurt timp, în continuarea activităţilor desfăşurate cu sprijinul poliţiştilor din Prahova, au depistat şi celelalte două persoane.
Bănuiţii au fost conduşi la sediul poliţiei pentru audieri şi, pe bază de ordonanţă, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
De asemenea, în vederea continuării cercetărilor, poliţiştii au indisponibilizat şi maşina utilizată de prahoveni.
Ulterior, instanţa a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată.
Turbulenţi reţinuţi de poliţiştii Secției de poliție rurală Berca
În ziua de 1 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secției de poliție rurală Berca, fiind în continuarea cercetărilor, au reţinut pentru 24 de ore, 3 persoane, din Buzău şi Bacău, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice, încăierare și lovire sau alte violenţe.
În data de 1 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secției de poliție rurală Berca au fost sesizaţi cu privire la faptul că mai multe persoane au o altercaţie în incinta unei societăţi comerciale din Verneşti.
În urma investigaţiilor, poliţiştii au stabilit că este vorba despre trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 și 31 de ani.
În urma cercetărilor şi probatoriului administrat, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cei trei, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore şi au fost introduşi în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Buzău.
În cursul acestei zile, bărbaţii urmează a fi prezentaţi parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
Peste 500 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri ca urmare a abaterilor constatate în week-end
În perioada 29 septembrie – 1 octombire a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic şi au aplicat 529 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 65 permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Aparatele radar au înregistrat 275 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 43 de conducători auto s-a luat pe lângă sancţiunea contravenţională şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză – 154 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 31 de ani din Buzău, care rula pe DN2E85, în afara localităţii Poșta Câlnău.
Alte sancţiuni au fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (84), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (13), dar şi 86 pentru alte abateri în trafic.
Alte 22 de permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea drumului şi autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului precum și pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Poliţiştii au avut în vedere respectarea regulilor de circulaţie şi de către alţi participanţi la trafic, pentru neregulile constatate fiind sancţionaţi 50 de pietoni.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 206.400 de lei.
Depistaţi la volan sub influenţa alcoolului
La final de săptămână, poliţiştii rutieri au acționat pentru depistarea conducătorilor auto care s-au urcat la volanul mașinilor după ce au consumat alcool sau alte substanţe. Aparatele etilotest au indicat consumul de alcool în 9 situații. În cazul a 6 șoferi alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că șoferii s-au ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
În cazul altor 3 șoferi depistați băuți la volan s-a impus întocmirea de dosare penale. Cea mai mare valoare a alcoolemiei – 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui tânăr de 24 de ani, din Vintilă Vodă, care a fost depistat conducând maşina în localitatea de domiciliu. Conducătorul auto a fost transportat la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Poliţiştii rutieri au mai întocmit alte două dosare penale care au vizat refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice și conducerea unui vehicul fără a deține permise de conducere.
Accident de circulație
În ziua de 30 septembrie a.c., a fost sesizată producerea unui accident pe Dj203K, în Nehoiu.
Din primele verificări efectuate la faţa locului a rezultat că, în timp ce conducea autoturismul pe direcția Nehoiu către Gura Teghii, o femeie de 56 de ani, din Prahova, ar fi pierdut controlul asupra direcției și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Accidentul s-a soldat cu rănirea femeii care a fost preluată de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Reamintim!
Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.
Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.
Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.
În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.
POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.
Sancţiuni?
Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.
Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.
În ziua de 29 septembrie a.c., polițiștii buzoieni, împreună cu jandarmi, pompieri și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău au fost prezenți la evenimentul european „Noaptea Cercetătorilor 2023” organizat de Universitatea Dunărea de Jos, din Galați, la sediul Eurocampus Buzău.
Polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, Biroului Siguranșă Școlară, Serviciului Criminalistic, Serviciului Rutier și Biroului Poliției de Proximitate au organizat și desfășurat ateliere tematice.
Polițiștii rutieri i-au învâțat pe ce mici, cu ajutorul unui game-board, al laboratorului mobil de circulație rutieră, precum și a filmelor educative, principalele reguli de circulație pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a fi în siguranță pe drumul dinspre și către școală.
De asemenea, polițiștii de la prevenire și siguranță școlară au discutat cu participanții despre cariera în poliție, elementele răspunderii penale și consecințele adoptării unui comportament antisocial.
Un alt subiect dezbătut a fost consumul de substanțe psihoactive și efectele negative pe care substanțele psihoactive le au asupra consumatorilor dar și asupra persoanelor apropiate acestora.
Punctul culminat al întâlnirii a fost prezentarea experimentelor practice folosind tehnica de criminalistică, explicându-le celor interesaţi modul în care laboratorul mobil le permite criminalisștilor descoperirea şi ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme existente în câmpul infracţional.
Bănuit de furt identificat de poliţiştii de investigaţii criminale
În ziua de 29 septembrie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au identificat principalul bănuit în cazul mai multor infracţiuni de furt calificat.
Polițiști au stabilit că principalul bănuit este un minor în vârstă de 14 de ani, din Buzău.
Fapta au fost sesizate de către reprezentanţii unor societății comerciale.
Din cercetări a reieşit că bănuitul ar fi sustras în perioadale 26-28 septembrie a.c, din spaţii comerciale amplasate într-o piaţă din municipiul Buzău, mai multe bunuri alimentare şi nealimentare, în valoare de aproximativ 700 de lei.
În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Reținut de polițiști pentru furt
În ziua de 30 septembrie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Rămnicu Sărat, împreună cu jandarmi, au depistat în flagrant delict principalul bănuit în cazul unui furt dintr-o societate comercială un tânăr în vârstă de 18 ani, din Râmnicu Sărat.
Din cercetări a reieșit faptul că, în ziua de 30 septembrie a.c., bănuitul ar fi sustras dintr-o societate comercială din Râmnicu Sărat mai multe bunuri nealimentare.
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit părţii vătămate.
În urma probatoriului administrat, pe bază de ordonanță, față de bănuit a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore şi continuă cercetările sub coordonarea parchetului pentru săvârşirea infracţiunii de furt.
Cercetaţi pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
În ziua de 29 septembrie a.c., în jurul orei 17.00, în cadrul acțiunilor pentru menținerea ordinii și liniștii publice, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat au oprit în vederea verificărilor specifice doi minori, în vârstă de 14, respectiv 16 ani, ambii din Râmnicu Sărat.
În urma controlului efectuat asupra acestora, poliţiştii au descoperit un cuţit, ce a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor.
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, cuțitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, înțepare sau lovire.
Cei doi minori au fost încredinţaţi părinţilor şi consiliaţi în prezenţa acestora.
Arestaţi pentru tentativă la tâlharie calificată
În ziua de 30 septembrie a.c., în urma probatoriului administrat de către polițiștii din cadrul Sectiei de poliție rurală Merei, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a patru persoane, cu vârste cuprinse între 47 şi 58 de ani, toţi din Prahova.
La data de 29 septembrie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de către un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Năeni, cu privire la faptul că mai multe persoane sustrag struguri din cultura de vie ce aparţine familiei sale.
Imediat după primirea sesizării, către zona indicată au fost direcţionate echipaje de siguranţă publică, stabilind că bănuiţii sunt patru persoane, cu vârste cuprinse între 47 şi 58 de ani, toţi din Prahova.
Din cercetări a reieşit că bănuiţii s-ar fi deplasat cu autovehiculul în extravilanul localităţii Finţeşti, unde ar fi cules şi încărcat strugurii în maşină, cu scopul de a-i sustrage. Aceştia ar fi fost surprinşi de proprietari, astfel că, pentru a părăsi locaţia ar fi recurs la acte de violenţă faţă de păgubiţi.
Poliţiştii au depistat imediat după comiterea faptei doi dintre bărbaţi şi, în scurt timp, în continuarea activităţilor desfăşurate cu sprijinul poliţiştilor din Prahova, au depistat şi celelalte două persoane.
Bănuiţii au fost conduşi la sediul poliţiei pentru audieri şi, pe bază de ordonanţă, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
De asemenea, în vederea continuării cercetărilor, poliţiştii au indisponibilizat şi maşina utilizată de prahoveni.
Ulterior, instanţa a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată.
Turbulenţi reţinuţi de poliţiştii Secției de poliție rurală Berca
În ziua de 1 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secției de poliție rurală Berca, fiind în continuarea cercetărilor, au reţinut pentru 24 de ore, 3 persoane, din Buzău şi Bacău, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice, încăierare și lovire sau alte violenţe.
În data de 1 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secției de poliție rurală Berca au fost sesizaţi cu privire la faptul că mai multe persoane au o altercaţie în incinta unei societăţi comerciale din Verneşti.
În urma investigaţiilor, poliţiştii au stabilit că este vorba despre trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 și 31 de ani.
În urma cercetărilor şi probatoriului administrat, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cei trei, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore şi au fost introduşi în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Buzău.
În cursul acestei zile, bărbaţii urmează a fi prezentaţi parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
Peste 500 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri ca urmare a abaterilor constatate în week-end
În perioada 29 septembrie – 1 octombire a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic şi au aplicat 529 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 65 permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Aparatele radar au înregistrat 275 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 43 de conducători auto s-a luat pe lângă sancţiunea contravenţională şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză – 154 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 31 de ani din Buzău, care rula pe DN2E85, în afara localităţii Poșta Câlnău.
Alte sancţiuni au fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (84), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (13), dar şi 86 pentru alte abateri în trafic.
Alte 22 de permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea drumului şi autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului precum și pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Poliţiştii au avut în vedere respectarea regulilor de circulaţie şi de către alţi participanţi la trafic, pentru neregulile constatate fiind sancţionaţi 50 de pietoni.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 206.400 de lei.
Depistaţi la volan sub influenţa alcoolului
La final de săptămână, poliţiştii rutieri au acționat pentru depistarea conducătorilor auto care s-au urcat la volanul mașinilor după ce au consumat alcool sau alte substanţe. Aparatele etilotest au indicat consumul de alcool în 9 situații. În cazul a 6 șoferi alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că șoferii s-au ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
În cazul altor 3 șoferi depistați băuți la volan s-a impus întocmirea de dosare penale. Cea mai mare valoare a alcoolemiei – 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui tânăr de 24 de ani, din Vintilă Vodă, care a fost depistat conducând maşina în localitatea de domiciliu. Conducătorul auto a fost transportat la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Poliţiştii rutieri au mai întocmit alte două dosare penale care au vizat refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice și conducerea unui vehicul fără a deține permise de conducere.
Accident de circulație
În ziua de 30 septembrie a.c., a fost sesizată producerea unui accident pe Dj203K, în Nehoiu.
Din primele verificări efectuate la faţa locului a rezultat că, în timp ce conducea autoturismul pe direcția Nehoiu către Gura Teghii, o femeie de 56 de ani, din Prahova, ar fi pierdut controlul asupra direcției și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Accidentul s-a soldat cu rănirea femeii care a fost preluată de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Reamintim!
Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.
Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.
Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.
În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.
POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.
Sancţiuni?
Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.
Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii