IPJ Buzău ”Adicțiile - implicații medicale, psihologice și legale”
IPJ Buzău: ”Adicțiile - implicații medicale, psihologice și legale”
04 Apr, 2024 13:57
ZIUA de Constanta
533
Marime text
Nr. 113 din 4 aprilie 2024
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din data de 3 aprilie 2024
”Adicțiile - implicații medicale, psihologice și legale” – temă abordată de poliţişti în discuţiile preventive cu elevii din Buzău
În ziua de 3 aprilie a.c., ofiţerii Biroului Siguranţă Şcolară au desfășurat o activitate intitulată ”Adicțiile- implicații medicale, psihologice și legale” privind prevenirea consumului de droguri elevii Liceului Tehnologic ”Grigore C. Moisil” Buzău.
Cei peste 100 de liceeni au fost informați cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive dar și cu privire la consecințele asupra performanțelor școlare, relațiilor cu familia sau cu prietenii, aceștia fiind informați totodată și cu privire la prevederile legislative în materia traficului și consumului de droguri.
Tot ieri, împreună cu specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău şi cu poliţiştii de la posturile de poliţie comunale au vizitat elevii Școlii Gimnaziale „Tache și Ecaterina Tocilescu” Vintilă Vodă şi ai Școlii Gimnaziale Valea Părului. Vizuta a avut, de asemenea, scopul prevenirii debutului consumului de substanţe interzise, iar elevii au putut experimenta stările induse de consumul de alcool/droguri, în plan fizic și vizual, prin intermediul ochelarilor speciali care simulează efectele consumului acestor substanțe.
La Școala Gimnazială Brădeanu, poliţiştii de la prevenire au purtat discuţii interactive despre formele asociate criminalității informatice – furtul datelor personale, folosirea eronată a instrumentelor electronice de plată, fraude pe internet, racolarea victimelor pe internet pentru trafic de persoane, pornografie infantilă, cu accent pe modurile de operare folosite de infractori și modalitățile concrete de evitare a victimizării pe această linie.
La final, cei peste 30 de elevi au primit din partea polițiștilor pliante cu recomandări utile.
Vizită surpriză pentru preşcolarii unei grădiniţe din Buzău
Ieri, 3 aprilie a.c., poliţiştii de la Biroul pentru Protecția Animalelor, împreună cu polițiști de la Serviciul de Ordine Publică și de la Biroul Rutier au desfăşurat o activitate preventivă la Grădinița cu Program Prelungit „Bobocei din Micro III”, din municipiul Buzău.
Activitatea s-a desfăşurat sub forma unor discuții despre ce presupune un comportament responsabil, nonviolent pe care trebuie sa îl aibă preșcolarii, raportat inclusiv la relaţia cu animalele. Cei mici au înţeles că un animal de companie nu este o jucărie şi că deţinerea unui astfel de prieten implică, dincolo de numeroasele beneficii, îndatoriri şi grijă.
Pentru a sublinia importanţa mesajului transmis, copiilor le-a fost prezentată relaţia poliţist - conductor câine printr-un exerciţiu specific efectuat de Dan – “câinele de serviciu”, sub îndrumările conductorului său. Cei mici au aflat că, tratat cu iubire, grijă, dedicare, Dan ajută la menținerea ordinii publice și la prinderea persoanelor care săvârșesc fapte antisociale.
Momentul inedit al activităţii, realizat cu sprijinul unui cabinet veterinar, a fost acela când au fost aduse în mijlocul celor 40 de copii animale de companie, care au generat voie bună şi zâmbete din belşug.
Poliţiştii nu au părăsit locaţia fără a le prezenta boboceilor motocicleta de serviciu, explicându-le totodată activitățile desfășurate de polițiștii rutieri, explicaţii însoţite de o serie de recomandări preventive.
Reținut de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier.
Ieri, 3 aprilie, în jurul orei 22.50, poliţiştii din pogoanele au reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, un bărbat de 40 de ani, din Ialomiţa, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere.
Bărbatul a fost depistat în timp ce conducea autoturismul, de către un echipaj mixt poliţist/jandarm aflat în patrulare în oraşul Pogoanele. În urma interceptării şi verificărilor specifice în bazele de date ale Poliţiei Române, echipajul a constatat că ialomiţeanul nu figurează ca posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Pe bază de ordonanţă, poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de bărbat şi, ulterior, procurorul a dispus continuarea cercetărilor sub măsura controlului judiciar.
Nereguli din trafic / Poliţiştii au aplicat peste 300 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut permisele a 24 de conducători auto
În ziua de 3 aprilie a.c., poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor abateri generatoare de accidente de circulaţie.
Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 303 sancţiuni contravenţionale şi au fost reţinute permisele a 24 de conducători auto.
Unul dintre permisele reţinute a aparţinut unei şoferiţe de 28 de ani, din Zârneşti, care a ignorat regulile de trecere la nivel cu calea ferată din Valea Râmnicului, modalitate prin care şi-a pus în pericol propria siguranţă, dar şi pe cea a beneficiarilor transportului feroviar.
Tot în ultimele 24 de ore, au fost reţinute alte trei permise şoferilor care s-au angajat în efectuarea unor depăşiri neregulamentare, trei permise de conducere pentru neacordarea priorităţii de trecere autovehiculelor, două pentru neprezentarea la poliţie în termenul legal în cazul implicării într-un eveniment rutier soldat doar cu pagube materiale, iar celelalte 14 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.
Tot ieri, au fost aplicate sancțiuni contravenționale conducătorilor auto care nu au utilizat centura de siguranță, au condus autovehicule cu defecțiuni tehnice sau au comis alte abateri la O.U.G nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Peste 60 de pietoni, biciclişti sau utilizatori de trotinete electrice au primit sacţiuni pentru abaterile rutiere şi au fost consiliaţi de poliţişti cu privire la faptul că nerespectarea regulilor de circulaţie reprezintă premisa implicării în evenimente ce pot avea repercusiuni grave.
Un buzoian de 38 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost oprit de poliţişti, care au constatat că maşina condusă este neînmatriculată.
Recomandări pentru conducătorii auto:
Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă una dintre principalele cauze ale unor accidente grave de circulație.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii