IPJ Buzău Buletin informativ 8 - 11 septembrie 2023
IPJ Buzău: Buletin informativ 8 - 11 septembrie 2023
11 Sep, 2023 16:06
ZIUA de Constanta
627
Marime text
Acțiuni preventive desfășurate de polițiști
În data de 8 septembrie a.c., cu ocazia Sărbătorii religioase Sf. Maria, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activităţi preventive în zona lăcașurilor de cult din municipiul Buzău, cu scopul prevenirii victimizării cetăţenilor.
Activităţile au constat în purtarea unor discuții privind prevenirea furturilor din locuințe. Au fost adresate recomandări pe tema prevenirii înşelăciunilor şi a infracțiunilor privind instrumentele electronice de plată.
S-a promovat un comportament responsabil în interacțiunea cotidiană, dar și în mediul on-line, în vederea prevenirii înșelăciunilor de orice tip, precum și a fraudelor informatice, urmărind conștientizarea riscurilor la care cetățenii se expun atunci când utilizează în mod iresponsabil intrumentele de plată electronică.
Ce nu trebuie să faci!
- Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. În cazul plăților online vi se vor solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă ți se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date și parăsește site-ul.
- În situația în care primești mailuri prin care ți se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitări, banca nu îți va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă vei da click pe linkul din mail, vei fi directionat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ți se va cere să introduci datele cardului.
- Nu deschide atașamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conține viruși sau programe de tip malware.
- Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
- Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).
- Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate.Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu da curs!
Controale în trafic pe linie silvică efectuate de polițiștii Secției de poliție rurală Beceni.
În data de 9 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Beceni, în timp ce desfăşurau activităţi de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul transportului de material lemnos, au depistat în trafic, pe raza localităţii Lopătari, un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Lopătari, în timp ce transporta cu o autoutilitară material lemnos.
Din verificări s-a stabilit faptul că bărbatul nu deţine aviz de însoţire al materialului lemnos transportat.
Astfel, bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
De asemenea, aproximativ 3 mc de material lemnos, din specia fag au fost confiscați de polițiști şi predați reprezentanţilor ocolului silvic.
Bănuit de furt depistat de polițiști
În data de 8 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Merei au identificat principalul bănui în cazul unui furt de telefon mobil.
Polițiști au stabilit că bănuitul este un bărbat în vârstă 40 de ani, din Prahova.
În urma investigațiilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în ziua de 26 august a.c, bănuitul ar fi profitat de neatenția persoanei vătămate și i-ar fi sustras telefonul mobil în valoare de apoximativ 900 de lei, din incinta unei societăți comerciale, din Merei.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiștii și predat persoanei vătămate.
În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru comiterea infracţiunii de furt.
Reținut pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul rutier
În data de 8 septembrie a.c., în continuarea efectuării cercetărilor, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Buzău, sprijiniți de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au reținut un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Brăila.
În urma investigațiilor polițiștilor s-a stabilit faptul că în noaptea de 5 septembrie a.c., bănuitul ar fi condus un autoturism în municipiul Buzău, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.
Față de bărbat a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore.
În cauză, polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului și luarea măsurilor legale față de acesta.
Peste 300 de sancţiuni contravenţionale constatate de poliţişti şi 36 de permise de conducere reţinute în weekend
În perioada 8-10 septembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 320 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 36 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Începând de vineri, 8 septembrie a.c., poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul legal de viteză și pentru identificarea și scoaterea din trafic a conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului ori a altor substanțe.
Astfel, peste 550 de șoferi au fost testați de către polițiști cu aparatele drugtest și etilotest.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 170 de şoferi care au călcat prea tare pedala de acceleraţie, dintre aceştia 26 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză – 162 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui tănăr de 21 de ani, din Buzău ce rula pe DN10, în afara localităţii Cislău.
Alte 10 permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru nerespectarea priorității de trecere, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, dar și pentru circulația pe contra sens.
22 de pietoni și bicicliști au fost sancţionaţi contravenţional pentru abaterile comise în trafic. Cu toţii au fost consiliaţi cu privire la riscul la care se expun atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, prin nerespectarea legislaţiei rutiere.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (46), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (16), dar şi 52 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 148.000 de lei.
De asemenea, polițiștii au întocmit patru dosare penale, pentru infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe și conducerea unui vehicul având permisul de conducere suspendat.
Într-unul din cazuri este vorba despre un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Râmnicu Sărat, care a fost depistat de polițiștii rutieri în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest care a înregistrat o valoare de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere!
Unele din principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere sunt reprezentate de consumul de băuturi alcoolice și/sau de substanțe stupefiante, precum și conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere.
Urmările accidentelor rutiere nu sunt transpuse numai în forma unor pagube materiale, ci uneori rezultatul este vătămarea grave a persoanelor implicate și chiar și pierderi de vieți omenești.
Indiferent de calitățile personale sau de experiență la volan, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante nu percep corect mediul înconjurător, își supraevaluază aptitudinile, iar reacțiile la stimuli sunt fie întârziate, fie inexistente, rezultatul fiind încălcări ale regulilor de circulație, care pot avea urmări dintre cele mai grave.
În acest context, precum și în contextul creșterii numărului de accidente mortale provocate de conducători auto care nu dețin permis de conducere, s-a constatat necesitatea implementării unor demersuri legislative care să modifice reglementările în vigoare. Astfel, în data de 10 iulie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023. Această lege, vine în completarea art.91 din Legea nr. 286/ 2009 privind Codul Penal și prevede la art. Unic un nou aliniat : “3 ind. 1- nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.
Toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii
În data de 8 septembrie a.c., cu ocazia Sărbătorii religioase Sf. Maria, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activităţi preventive în zona lăcașurilor de cult din municipiul Buzău, cu scopul prevenirii victimizării cetăţenilor.
Activităţile au constat în purtarea unor discuții privind prevenirea furturilor din locuințe. Au fost adresate recomandări pe tema prevenirii înşelăciunilor şi a infracțiunilor privind instrumentele electronice de plată.
S-a promovat un comportament responsabil în interacțiunea cotidiană, dar și în mediul on-line, în vederea prevenirii înșelăciunilor de orice tip, precum și a fraudelor informatice, urmărind conștientizarea riscurilor la care cetățenii se expun atunci când utilizează în mod iresponsabil intrumentele de plată electronică.
Ce nu trebuie să faci!
- Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. În cazul plăților online vi se vor solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă ți se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date și parăsește site-ul.
- În situația în care primești mailuri prin care ți se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitări, banca nu îți va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă vei da click pe linkul din mail, vei fi directionat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ți se va cere să introduci datele cardului.
- Nu deschide atașamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conține viruși sau programe de tip malware.
- Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
- Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).
- Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate.Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu da curs!
Controale în trafic pe linie silvică efectuate de polițiștii Secției de poliție rurală Beceni.
În data de 9 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Beceni, în timp ce desfăşurau activităţi de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul transportului de material lemnos, au depistat în trafic, pe raza localităţii Lopătari, un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Lopătari, în timp ce transporta cu o autoutilitară material lemnos.
Din verificări s-a stabilit faptul că bărbatul nu deţine aviz de însoţire al materialului lemnos transportat.
Astfel, bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
De asemenea, aproximativ 3 mc de material lemnos, din specia fag au fost confiscați de polițiști şi predați reprezentanţilor ocolului silvic.
Bănuit de furt depistat de polițiști
În data de 8 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Merei au identificat principalul bănui în cazul unui furt de telefon mobil.
Polițiști au stabilit că bănuitul este un bărbat în vârstă 40 de ani, din Prahova.
În urma investigațiilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în ziua de 26 august a.c, bănuitul ar fi profitat de neatenția persoanei vătămate și i-ar fi sustras telefonul mobil în valoare de apoximativ 900 de lei, din incinta unei societăți comerciale, din Merei.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiștii și predat persoanei vătămate.
În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru comiterea infracţiunii de furt.
Reținut pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul rutier
În data de 8 septembrie a.c., în continuarea efectuării cercetărilor, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Buzău, sprijiniți de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au reținut un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Brăila.
În urma investigațiilor polițiștilor s-a stabilit faptul că în noaptea de 5 septembrie a.c., bănuitul ar fi condus un autoturism în municipiul Buzău, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.
Față de bărbat a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore.
În cauză, polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului și luarea măsurilor legale față de acesta.
Peste 300 de sancţiuni contravenţionale constatate de poliţişti şi 36 de permise de conducere reţinute în weekend
În perioada 8-10 septembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 320 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 36 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Începând de vineri, 8 septembrie a.c., poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul legal de viteză și pentru identificarea și scoaterea din trafic a conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului ori a altor substanțe.
Astfel, peste 550 de șoferi au fost testați de către polițiști cu aparatele drugtest și etilotest.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 170 de şoferi care au călcat prea tare pedala de acceleraţie, dintre aceştia 26 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză – 162 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui tănăr de 21 de ani, din Buzău ce rula pe DN10, în afara localităţii Cislău.
Alte 10 permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru nerespectarea priorității de trecere, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, dar și pentru circulația pe contra sens.
22 de pietoni și bicicliști au fost sancţionaţi contravenţional pentru abaterile comise în trafic. Cu toţii au fost consiliaţi cu privire la riscul la care se expun atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, prin nerespectarea legislaţiei rutiere.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (46), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (16), dar şi 52 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 148.000 de lei.
De asemenea, polițiștii au întocmit patru dosare penale, pentru infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe și conducerea unui vehicul având permisul de conducere suspendat.
Într-unul din cazuri este vorba despre un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Râmnicu Sărat, care a fost depistat de polițiștii rutieri în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest care a înregistrat o valoare de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere!
Unele din principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere sunt reprezentate de consumul de băuturi alcoolice și/sau de substanțe stupefiante, precum și conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere.
Urmările accidentelor rutiere nu sunt transpuse numai în forma unor pagube materiale, ci uneori rezultatul este vătămarea grave a persoanelor implicate și chiar și pierderi de vieți omenești.
Indiferent de calitățile personale sau de experiență la volan, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante nu percep corect mediul înconjurător, își supraevaluază aptitudinile, iar reacțiile la stimuli sunt fie întârziate, fie inexistente, rezultatul fiind încălcări ale regulilor de circulație, care pot avea urmări dintre cele mai grave.
În acest context, precum și în contextul creșterii numărului de accidente mortale provocate de conducători auto care nu dețin permis de conducere, s-a constatat necesitatea implementării unor demersuri legislative care să modifice reglementările în vigoare. Astfel, în data de 10 iulie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023. Această lege, vine în completarea art.91 din Legea nr. 286/ 2009 privind Codul Penal și prevede la art. Unic un nou aliniat : “3 ind. 1- nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.
Toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii