Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Controale pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice efectuate de poliţişti

ro

30 Oct, 2023 15:13 625 Marime text
Nr. 437 din 30 octombrie 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada de 27-29 octombrie 2023
           
Acţiune preventivă desfăşurată de poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii
 
În ziua de 27 octombrie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii s-au întâlnit cu elevi din cadrul Școlii Gimnaziale P. H. Zangopol.
Activităţile informative au urmărit creșterea gradului de informare pe linia prevenirii victimizării online a minorilor, fiindu-le transmise recomandări preventive pentru utilizarea în siguranță a internetului, prin conștientizarea pericolelor ascunse, identificarea modalităților concrete de evitare a acestora, dar și pe linia prevenirii victimizării minorilor, în diverse situații de risc.
Poliţiştii le-au explicat celor prezenţi cum pot gestiona corespunzător situațiile tensionate şi comportamentul pe care trebuie să îl adopte pentru a se menţine în siguranţă.
Totodată, polițiștii au efectuat activități de informare cu privire la modificările aduse din luna iulie a.c. Codului Penal prin Legea 213/2023, pe parcursul cărora cadrele didactice şi personalul auxiliar au fost consiliați antiinfracțional și antivictimal.
Activitățile au fost desfășurate sub egida proiectului educaţional naţional „Școala Altfel”  la care au participat peste 100 de persoane.
 
  •  
 
Controale pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice efectuate de poliţişti
 
În ziua de 26 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Fondului Forestier şi a Fondului Piscicol alături de alţi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău şi jandarmi au organizat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice.
În cadrul acţiunii au fost verificate 203 autovehicule din care 26 care transportau material lemnos.
Poliţiştii au aplicat 49 de sancţiuni contravenţional, iar 5 dintre acestea au fost pentru nerespectarea prevederilor legale ale Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare totală de 30.880 de lei.

În urma controlului efectuat de poliţişti la două societăți comericale care aveau ca obiect prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos, situată în Padina, s-a constatat că există diferenţe între stocul scriptic şi cel faptic.
Cei doi agenţi economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă de 10.000 de lei conform Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, procedându-se la confiscarea valorică diferenţei de 64 de metri cubi de material lemnos cherestea răşinoase, evaluat la peste 59.000 de lei.
 
  •  
 
Reţinut de poliţiştii pentru cumul de infracțiuni
 
În ziua de 29 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Smeeni, au reținut pentru 24 de ore pe bază de ordonanță, un tânăr de 23 de ani,din Smeeni  sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere, ameninţare şi rănirea cu intenție a animalelor.
Fapta a fost sesizată în ziua de 28 octombrie a.c., de către persoanele vătămate, un bărbat de 34 de ani şi o femeie de 23 de ani, ambii din Smeeni.
Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că în timp ce conducea atelajul hipo pe un drum din Smeeni, tânărul ar fi intrat în coliziune cu autoturismul persoanelor vătămate, ulterior având un comportament agresiv şi lovind cu obiecte contondente atât maşina, cât şi cabalina care îi aparţinea.
La fața locului s-au deplasat şi polițiști din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor împreună cu un medic veterinar pentru acordarea de îngrijiri medicale cabalinei, care ulterior a fost plasată într-un adăpost conform OUG 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidenţă în protecţia animalelor.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere, ameninţare şi rănirea cu intenție a animalelor, iar poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.
În cursul acestei zile, 30 octombrie, bănuitul urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
  •  
 
Flagrant delict - Bănuit de furt de cereale reținut de polițiști
         
          În ziua de 28 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Pogoanele au fos sesizați de către un bărbat de 39 de ani, din Ialomița, cu privire la faptul că a observat o persoană care pare că sustrăgea cereale de pe terenul lui din Padina.
Imediat după sesizare, la fața locului s-au deplasat polițiști care au depistat principalul bănuit, un tânăr în vârstă de 19 ani, din Padina, care intenționa să sustragă cereale.
Din cercetări s-a stabilit faptul că, în perioada 26-27 octombrie a.c, bănuitul ar fi sustras din  extravilanul comunei Padina, mai multe cererale cu ajutorul unui atelaj hipo.
          Prejudiciul, aproximativ 8000 de lei, a fost recuperat de polițiști în proporție de   50 % și predat persoanei vătămate.
          Față de tânăr a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiuniiilor de furt calificat și tentativă la furt calificat  în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bănuitului.
 
 
  •  
Accident de circulație
 
În data de 27 octombrie a.c., în jurul orei 22.30, polițiştii buzoieni au fost sesizaţi despre producerea unui accident de circulație pe strada Alexandru Marghiloman, în municipiul Buzău.
Din primele date de la faţa locului s-a stabilit faptul că în timp ce conducea autoturismul pe strada Alexandru Marghiloman către Şoseaua Brăilei, un şofer în vârstă de 18 ani, din Buzău, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei şi a intrat în coliziune cu un stâlp marginal.
Accidentul s-a soldat cu rănirea şoferului şi a doi pasageri ai acestuia, doi buzoieni de 17 şi 18 ani, care au fost preluaţi de ambulanţă şi transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.  
 
 
  •  
 
Peste 360 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri ca urmare a abaterilor constatate în weekend
 
În perioada 27-29 octombrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat activităţi de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 367 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 41 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul legal de viteză.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 214 autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 34 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile, dintre aceștia 3 rămânând fără permis deoarece au călcat pedala de accelerație prea tare pe timp de noapte.
Cu cea mai mare viteză 160 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 35 de ani, din Galați, ce rula pe DN2E85, în afara localității Poșta Câlnău, pe timpul nopții.
Alți 7 șoferi au rămas fără permise de conducere pentru adoptarea unui comportament agresiv în trafic, pentru neacordarea priorităţii de trecere celor ce aveau acest drept, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, pentru conducerea autovehiculului pe contrasens și pentru că au consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
De asemenea, polițiștii rutieri au acționat și pentru conștientizarea pietonilor, bicicliștilor și a căruțașilor cu privire la riscul la care se expun atunci când încalcă normele rutiere. 19 participanți la trafic din categoriile amintite au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea regulilor de circulație.
 34 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi conducătorilor auto care nu au purtat centura de siguranţă, 12 sancţiuni pentru prezența defecțiunilor tehnice alte autovehiculelor, iar 57 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 150.000 de lei.
 
  •  
 
Dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier
 
În ultimele 72 de ore, poliţiştii care au acţionat pentru supravegherea şi controlul traficului rutier au întocmit 6 dosare penale.
Pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii au efectuat peste 300 de testări cu aparatele etilotest/drugtest, în două situaţii fiind indicat consumul de alcool.
Cea mai mare valoare indicată de aparatul etilotest în acest weekend a fost de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, înregistrată în cazul unui buzoian de 52 de ani. Acesta a fost depistat și oprit în trafic de polițiști, în timp ce conducea mașina în Caragele, în ziua de 27 octombrie a.c..
 Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
Tot în acest weekend, polițiștii rutieri au identificat în trafic, în municipiul Buzău, la informarea polițiștilor locali, un tânăr ce conducea un autoturism îngreunând traficul.
Poliţiştii rutieri s-au deplasat la faţa locului, iar în urma verificărilor au stabilit faptul că „şoferul” este un minor de 17 ani, din Buzău, nu deţine permis de conducere, iar autoturismul l-ar fi sustras.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere unui vehicul fără permis de conducere işi  furt în scop de folosinţă.
La sfârșitul săptămânii, echipajele de poliţie au întocmit alte 4 dosare pentru „conducere având suspendată exercitarea dreptului de a conduce”, „conducerea unui autovehicul neînmatriculat”, „conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere” şi „refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice”.
 
 
Facem apel la responsabilitate în trafic şi îi rugăm pe toţi participanţii la trafic să aleagă viaţa!
 
Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!
Totodată, viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă precum şi agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză!
Atenţionăm conducătorii auto că trebuie să se asigure corespunzător ori de câte ori efectuează o manevră de schimbare a direcţie de deplasare şi să-i avertizeze pe ceilalţi participanţi la trafic asupra intenţiilor, utilizând corespunzător sistemul de semnalizare.
Reamintim, consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice.
 
NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI!
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii