IPJ Buzău Eroii internetului - Siguranţa în online
IPJ Buzău:Eroii internetului - Siguranţa în online
06 Dec, 2023 12:20
ZIUA de Constanta
674
Marime text
Nr. 387 din 6 decembrie 2023
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 5 decembrie 2023
Eroii internetului - Siguranţa în online
În ziua de 5 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități informativ-preventive la Școala Gimnazială Limpeziş.
Elevii şi cadrele didactice au fost consiliați pe linia prevenirii victimizării online, fiindu-le transmise recomandări preventive pentru utilizarea în siguranță a resursei internet, prin conștientizarea pericolelor ascunse, dar și identificarea modalităților concrete de evitare a acestora.
În acest scop, au fost distribuite și materiale informative aferente proiectului național de prevenire a victimizării copiilor în domeniul siguranței online – „Eroii internetului”.
Totodată au fost dezbătute şi prezentate noţiuni privind bulling-ul și cyberbbuling-ul.
De asemenea, poliţiştii au discutat cu adulţii prezenţi noile reglementări cuprinse în Legea 213/2023 și au primit recomandări preventive despre conduita regulamentară atunci când se află la volan pentru a nu determina situații negative în trafic.
RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI
- Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet.
- Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze.
- Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.
- Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
- Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă.
- Învaţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.
- Explicaţiile copiiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune.
- Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul on-line îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă.
- Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii.
- În cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copiilor, discutaţi cu aceştia şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei.
- Pentru faptele abuzive din on-line, răspunderea e în off-line, adică în mediul real.
- Internetul poate crea dependență. Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului, stabiliți de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber.
- Nu folosiți dispozitivele electronice ca alternativă la lipsa de disponibilitate de a petrece timp cu copiii dumneavoastră. Internetul nu poate înlocui afecțiunea, conversația și educația pe care le pot oferi numai parinții în timpul petrecut impreună cu copiii. Daca acest timp este pierdut, riscurile utilizării greșite a Internetului devin din ce în ce mai mari.
RECOMANDĂRI PENTRU COPII
- Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta.
- Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise.
- Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice.
- Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi; în plus, odată ce asemenea fotografii vor fi făcute publice, nu vei mai putea decât foarte greu să ștergi din amintirea ta trauma rușinii si umilinței la care ai fost expus. Gandește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent dacă vrei să îți păstrezi sau să îți pierzi demnitatea de ființă umană!
- Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat.
- Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur.
- Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere si doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul. În fața unor adulți responsabili, precum părinții tăi, profesorii sau polițiștii, medicii sau psihologii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se știe vinovat. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic. Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat.
- Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.
Viaţa are prioritate-educaţie rutieră de la vârste fragede
În ziua de 5 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat o activitate preventivă în cadrul Proiectului educațional de parteneriat local „Viața are prioritate!” pentru creșterea gradului de siguranță rutieră a preșcolarilor pe stradă și în timpul călătoriei cu mjloace de transport în comun.
Poliţiştii i-au avut ca parteneri de dialog pe preşcolarii Grădiniței cu Program Prelungit Nr.3 Buzău, cu conectarea on-line a cadrelor didactice și preșcolarilor din cadrul Grădinițelor cu Program Prelungit Nr.1, Nr. 4 Buzău, Grădiniței cu Program Prelungit ”Cei șapte pitici”, Grădiniței cu Program Prelungit ”Bobocei” şi Grădiniței cu Program Normal Vadu-Pașii.
Temele abordate au făcut referire la principalele reguli de circulaţie de care trebuie să ţină cont în deplasarea pe drumurile publice.
Totodată, preșcolarilor le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul de urmat în mijloacele de transport sau la locul de joacă.
Sancţiuni conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice
În ziua de 5 decembrie a.c., în timp ce acţionau pe zona de competenţă, în Cernăteşti, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Beceni au depistat un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Măgura carea transportat cu autoutilitara aproximativ 2 metri cubi de material lemnos de esenţă fag.
În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL 2.0, s-a constatat faptul că din fotografiile încărcate în aplicație nu se pot distinge întreaga încărcătură și nici numărul de înmatriculare al autoutilitarei.
Contraveninentul a fost sancţionat în conformitate cu Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul silvic și s-a procedat la confiscarea valorică a lemnului.
Accidente de circulaţie
*În dimineața zilei de 5 decembrie, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2E85, la ieșirea din municipiul Buzău.
Din primele cercetări a reieșit că, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Ploiești către Buzău, un șofer de 51 de ani, din Bacău ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism condus pe aceeași direcție de mers la volanul căruia se afla un conducător auto de 50 de ani, din Ulmeni.
Accidentul s-a soldat cu rănirea ambilor șoferi, dar și cu rănirea unei pasagere de 43 de ani,din Bacău care se afla în mașina șoferului de 51 de ani. Totodată, din mașina conducătorului auto de 50 de ani, au fost răniți alti 4 pasageri cu vârstele cuprinse între 54 de ani și 50 de ani, toți din comuna Ulmeni. Cu toții au fost preluați de ambulanță și transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
** În data de 5 decembrie, în jurul orei 15:30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ 203 K, în localitatea Căpățânești.
Din primele cercetări a reieșit că, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Buzău către Săpoca, un șofer de 40 de ani, din Potoceni ar fi surprins și accidentat un pieton care s-ar fi angajat în traversarea drumului prin loc nepermis.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pietonului de 78 de ani, din Căpățânești. Acesta a fost preluat de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
*** În data de 5 decembrie, în jurul orei 16:00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe Bulevardul Unirii, la ieșirea din municipiul Buzău.
Din primele cercetări a reieșit că este vorba de o coliziune între autoturismul condus de către un șofer de 52 de ani, pe sensul Mărăcineni către Buzău, aflat în sensul giratoriu cu direcția de deplasare spre parcarea unei societăți comerciale și mașina condusa pe direcția Buzău către Mărăcineni,la volanul căreia se afla un șofer de 42 de ani, din Buzău.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului de 42 de ani, care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Nereguli din trafic
În data de 5 decembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat activităţi de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 3 permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Polițiștii rutieri au acționat împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român pentru identificarea și scoaterea din trafic a autovehiculelor care prezintă defecțiuni tehnice. Ca urmare, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale și a fost reținut un certificat de înmatriculare.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 16 autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 3 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Cu cea mai mare viteză– 111 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 32 de ani, din Buzău, ce rula pe Șoseaua Nordului.
De asemenea, polițiștii au acționat și pentru prevenirea și combaterea abaterilor comise de bicicliști, astfel fiind sancționați contravențional 20 de persoane din categoria amintită.
6 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă , dar şi 20 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a contravențiilor este de peste 19.000 de lei.
ATENŢIE ÎN TRAFIC!
Recomandăm conducătorilor de autovehicule să adopte o conduită previzibilă, asigurându-se şi semnalizând din timp orice schimbare a direcţiei de mers şi să respecte o distanţă de siguranţă în mers care să le permită evitarea implicării în accidente.
De asemenea, reamintim importanţa adaptării permanente a vitezei la condiţiile meteo-rutiere.
Recomandăm conducătorilor auto să fie foarte atenţi atunci când circulă în apropierea unităţilor de învăţământ, în special la orele la care şcolarii intră sau ies de la cursuri.
Părinţilor le reamintim să-şi înveţe copiii cum să se deplaseze în siguranţă în drumul către ori de la şcoală.
În data de 5 decembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat activităţi de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 3 permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Polițiștii rutieri au acționat împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român pentru identificarea și scoaterea din trafic a autovehiculelor care prezintă defecțiuni tehnice. Ca urmare, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale și a fost reținut un certificat de înmatriculare.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 16 autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 3 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Cu cea mai mare viteză– 111 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 32 de ani, din Buzău, ce rula pe Șoseaua Nordului.
De asemenea, polițiștii au acționat și pentru prevenirea și combaterea abaterilor comise de bicicliști, astfel fiind sancționați contravențional 20 de persoane din categoria amintită.
6 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă , dar şi 20 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a contravențiilor este de peste 19.000 de lei.
ATENŢIE ÎN TRAFIC!
Recomandăm conducătorilor de autovehicule să adopte o conduită previzibilă, asigurându-se şi semnalizând din timp orice schimbare a direcţiei de mers şi să respecte o distanţă de siguranţă în mers care să le permită evitarea implicării în accidente.
De asemenea, reamintim importanţa adaptării permanente a vitezei la condiţiile meteo-rutiere.
Recomandăm conducătorilor auto să fie foarte atenţi atunci când circulă în apropierea unităţilor de învăţământ, în special la orele la care şcolarii intră sau ies de la cursuri.
Părinţilor le reamintim să-şi înveţe copiii cum să se deplaseze în siguranţă în drumul către ori de la şcoală.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii