Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Formarea unor cetățeni responsabili în trafic începe încă din copilărie

ro

08 Nov, 2023 14:55 493 Marime text
Nr. 357 din 8 noiembrie 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 7 noiembrie 2023
 
 
Formarea unor cetățeni responsabili în trafic începe încă din copilărie
 
În ziua de 7 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat o activitate de prevenire a accidentelor rutiere prin educarea micilor pietoni.
          Preșcolarilor unei grădinițe din municipiul Buzău le-au fost prezentate, prin joc și joacă, principalele reguli de circulație pe carea trebuie să le respecte în drumul lor dinspre către grădiniță.
          Activitatea a avut ca scop formarea unui comportament rutier preventiv pentru ca cei mici să devină participanți la trafic responsabili.
          Preferatul preșcolarilor a fost colegul patruped, Ciufu, care, sub îndrumarea conductorului său, le-a prezentat modul de intervenție la diferite acțiuni.
          Tot ieri, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității alături de reprezentanți ai Serviciului de Probațiune Buzău au desfășurat o activitate informativ-preventivă cu 17 beneficiari.
          În cadrul activității au avut loc dezbateri pe marginea comportamentului violent – ca element comun al infracțiunilor, abordat din punct de vedere al cauzelor și consecințelor produse de adoptarea acestuia, noțiuni privind managementul furiei, distincția între furie-agresivitate-violență, conștientizarea cauzelor și a mecanismului de adoptare a comportamentului agresiv și prevenirea adoptării acestuia prin diverse metode - strategii de management al furiei, cu scopul creșterii responsabilității față de propria siguranță și a celor din jur.
          Totodată, beneficiarii au fost informați cu privire la noile reglementări existe în curpinsul Legii 213/2023 și au primit recomandări preventive despre conduita regulamentară atunci când se află la volan pentru a nu determina situații negative în trafic.
 
POLIŢIŞTII REAMINTESC:
 
De ce sunt copiii vulnerabili în trafic?
Sunt imprevizibili – atenția le poate fi distrasă cu ușurință de diferiți stimuli (alți copii, animale, mașini sau motociclete performante etc.), context în care reacționează instinctiv;
Înălțimea lor îi face mai greu de văzut de către șoferi – sunt mascați cu ușurință de autovehicule parcate, chioșcuri sau mobilier stradal
Cred că dacă ei văd șoferul, acesta i-a vazut la rândul său – nu au răbdarea de a stabili contactul vizual reciproc și se angajează în traversare fără a avea certitudinea că li se va acorda prioritate;
Își inchipuie că mașinile pot opri instantaneu, precum în desenele animate, indiferent de condițiile de vizibilitate, de aderență sau de trafic;
Vârsta și lipsa de experiență, mai ales la minorii cu vârsta sub 14 ani, implică: dificultăți în stabilirea direcției din care se apropie un vehicul sau aprecierea corectă a distanțelor și vitezei mașinilor;
Nu pot recunoaște pericolul și nu pot reacționa în mod corespunzător;
Vederea lor periferică este de numai o treime din cea a unui adult – aspect care îi face să observe mult mai tarziu aparitia unui vehicul.
 
RECOMANDĂRI!
 
Explicați copiilor importanța respectării regulilor de circulație – învățându-i pe copii să circule corect, îi puteți feri de necazuri!
Supravegheați și învățați copiii să circule în siguranță, întrucât: mai ales la vârste mici, nu au capacitatea de a face alegeri corecte și sigure când sunt în trafic; obiceiurile riscante se deprind ușor, dar se corectează greu;
Căutați să oferiți un exemplu de bună conduită rutieră – copiii imită întotdeauna comportamentul rutier al adulților!
Când transportați copii, folosiți întotdeauna dispozitivele de retenție (centuri de siguranță, scaune pentru copii omologate) – sunt singurele în măsură să asigure protecția eficientă a copiilor în caz de accident!
Asigurați-vă că locul de joacă ales de copiii dumneavoastră este izolat de traficul rutier preocupați de joc, copiii nu țin seama de prezența vehiculelor și se expun astfel la accidente!
Amintiți copiilor, cu vârste de până în 14 ani, că nu au voie să circule cu bicicleta sau trotinetele electrice pe drumurile publice– riscul de implicare în accidente este major, având în vedere complexitatea și intensitatea traficului rutier actual!
 
Ce îi putem învăța pe copii:
 
NU fugiți, dar nici nu prelungiți timpul de traversare și nu vă opriți fără motiv pe partea carosabilă!
NU traversați strada prin fața sau prin spatele autovehiculelor oprite în stație sau pe marginea drumurilor!
NU staționați pe bordura trotuarelor deoarece vă puteți dezechilibra și ajunge în fața mașinilor!
NU urcați, nu coborâți și nu deschideși ușile autovehiculului în timpul mersului!
NU vă deplasați cu rolele, skateboard-urile, hoverboard-urile sau trotinetele pe drumurile publice!
  •  
Reținut pentru încălcarea ordinului de protecție
 
La data de 7 noiembrie a.c., polițiștii de proximitate au luat măsura reținerii unui bărbat de 33 de ani, din Buzău, care a încălcat obligațiile ordinului de protecție emis pe numele său.
Fapta a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112,  în data de 1 noiembrie a.c., în jurul orei 10:50, de către fosta concubină a bărbatului, o femeie de 42 de ani, din Buzău.
Apelanta a sesizat că, în timp ce se afla într-un parc din municipiul Buzău, s-a întâlnit cu fostul concubin, care s-ar fi îndreptat către ea şi ar fi manifestat un comportament agresiv. Atitudinea fostului concubin i-a generat o stare de temere, determinând-o să apeleze poliţia. Bărbatul a plecat imediat din zona respectivă, fiind dat în consemn întregului dispozitiv de ordine publică, pentru depistarea acestuia şi luarea măsurilor legale ce se impun..
Din verificări, poliţiştii au constatat că instanţa a emis pe numele buzoianului, în data de 6 septembrie a.c., ordin de protecţie prin care îî era interzis să se apropie de fosta concubină la o distanţa mai mică de 100 de metri.
Bărbatul a fost depistat de către polițiști, iar în urma materialului probator administrat, față de acesta a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție.
Astăzi, buzoianul urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
 
  •  
Nereguli din trafic
 
În data de 7 octombrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat activităţi de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 143 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 6 permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 45 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 2 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză în localitate 112 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui tânăr de 22 de ani, din Buzău, ce rula pe DN2E85, în localitatea Potârnichești.
Alte 4 permise au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce șoferilor care au pus viața în pericol celorlalți participanți la trafic prin angajarea în depășiri periculoase, celor care nu au acordat prioritate de trecere celor ce aveau acest drept, cât și celor ce au consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (31), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (11), dar şi 29 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Tot ieri, polițiștii rutieri au identificat în trafic un bărbat de 63 de ani, din Buzău, ce conducea autovehiculul pe o stradă din municipiu. Întrucât emana halenă alcoolica, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
 
 
 
POLIŢIA RUTIERĂ RECOMANDĂ TUTUROR PARTICIPANŢILOR LA TRAFIC SĂ MANIFESTE PRUDENŢĂ!
 
 
Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi.
În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii