IPJ Buzău Importanţa centurii de siguranţă
IPJ Buzău:Importanţa centurii de siguranţă
12 Mar, 2024 15:42
ZIUA de Constanta
581
Marime text
Nr. 79 din 12 martie 2024
ROADPOL – SEATBELT
acțiuni ale Poliţiilor Rutiere din Europa ce vizează purtarea centurilor de siguranţă de către ocupanţii maşinii
Poliţiştii rutieri acţionează pentru reducerea consecinţelor accidentelor de circulaţie prin conştientizarea ocupanţilor autovehiculelor cu privire la importanţa utilizării centurii de siguranţă și a dispozitivelor de fixare omologate.
În perioada 11 – 17 martie a.c., poliţiştii rutieri din Buzău desfăşoară acțiunea SEATBELT, conform calendarului de activităţi al Organizaţiei Europene a Poliţiilor Rutiere – ROADPOL.
Acţiunea are drept scop conştientizarea conducătorilor auto şi a ocupanţilor autovehiculelor cu privire la importanţa folosirii centurii de siguranţă şi/sau a altor dispozitive de retenţie omologate în cazul producerii accidentelor de circulaţie.
Acțiunea se desfășoară în toată țara, pe drumurile publice de mare tranzit şi nu numai, polițiștii rutieri fiind în teren pentru aplicarea măsurilor legale în caz de nerespectare a legislației în domeniu.
Acţiunea „Seatbelt”, pentru impunerea folosirii centurii de siguranţă şi dispozitivelor de fixare în scaune se înscrie în Calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Europene (Roadpol) pentru anul 2024 şi se desfăşoară simultan pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
„TRIŞEZI CENTURA, PĂCĂLEŞTI VIAŢA!”
Importanţa centurii de siguranţă:
Importanţa centurii de siguranţă:
- mulţi oameni sunt astăzi în viaţă doar pentru că au fost protejaţi de centura de siguranţă în cazul unui accident de circulaţie;
- centurile de siguranţă nu previn accidentul de circulaţie, dar joacă un rol important în reducerea gravităţii rănilor produse ocupanţilor unui autovehicul implicat într-un eveniment rutier;
- centurile de siguranţă nu au fost proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă - siguranţa ocupanţilor vehiculului.
Purtaţi centura de siguranţă, pentru că nu ştiţi când vă poate salva viaţa!
De ce este important să porţi centura de siguranţă, oriunde stai în maşină?
Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.
Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere.
Centura sau scaunul special? Depinde de înălţimea copilului!
Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.
Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.
Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.
În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.
POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.
Sancţiuni?
Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.
Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi puncte de penalizare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii